Κακή Μέρα: 4 Βήματα για να την Αφήσεις Πίσω - Purpose Συμβουλευτική

Κακή Μέρα: 4 Βήματα για να την Αφήσεις Πίσω

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Η ζωή είναι γεμάτη απροσδόκητες εκπλήξεις που είναι ικανές να διαταράξουν τα σχέδια μας, να αλλάξουν τις προτεραιότητες μας και να αναθεωρήσουμε τις πεποιθήσεις μας. Όλοι μας έχουμε βιώσει μια κακή μέρα είτε στη δουλειά μας, είτε γενικότερα στη καθημερινότητα μας.

Το έχεις βιώσει σίγουρα, όταν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που νοικιάζεις σου έχει πει να το εγκαταλείψεις αμέσως, όταν η μακροχρόνια σχέση που είχες τελειώνει ξαφνικά, όταν χάνεις τη δουλειά σου και όταν κατά τη διάρκεια της προπόνησης σου παθαίνεις ένα σοβαρό τραυματισμό.

Αφήνοντας αυτές τις καταστάσεις  να σε επηρεάζουν και να μη κάνεις κάτι να τις ξεπεράσεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να παραμένεις μόνη σου νομίζοντας ότι δεν αξίζεις την αγάπη, δεν επιδιώκεις την ευτυχία και ευημερία σου, δεν φροντίζεις τον τραυματισμό σου για την αποκατάσταση σου και αποφεύγεις την εύρεση εργασίας πεπεισμένη ότι είσαι άνεργη.

Με τη σωστή προετοιμασία μπορεί να αποφευχθεί αυτό. Μια κακή μέρα μπορεί να μείνει πίσω ως ένα σύντομο άσχημο συμβάν που δεν είναι άξιο της προσοχής σου. Αυτή η κακή εμπειρία μπορεί να γίνει το βήμα στα καλύτερα πράγματα που θα συμβούν στη ζωή σου.

Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται ψυχική δύναμη, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί  μέσω μιας διαδικασίας  απλών βημάτων.

Βήμα 1: Αποδέξου την αποδιοργάνωση

Πολλές φορές έχουμε τα πράγματα τόσο δομημένα και λεπτομερή στο μυαλό μας, τον τρόπο με τον οποίο θα θέλαμε να συμβούν και όταν αυτά διαταράσσονται και δεν γίνονται όπως τα είχαμε προβλέψει τότε αυτό μας προκαλεί έκπληξη και απογοήτευση, αφού δεν μπορούν να συμβαδίσουν τα σχέδια μας με την πραγματικότητα.

Αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί, αντί να αιφνιδιάζεσαι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, αποδέξου το. Θα πρέπει να κατανοήσεις  ότι το πλάνο με τα σχέδια σου για τα επόμενα πέντε έτη μπορεί να πάρει επτά, η καινούρια σου δίαιτα μπορεί να πάρει κάποιες εβδομάδες μέχρι να σου γίνει καθημερινή συνήθεια και ότι κάθε πρώτο ραντεβού δεν χρειάζεται να καταλήξει στο γάμο. Η επίτευξη των μελλοντικών σου στόχων είναι ένα μονοπάτι κυκλικό και όχι ευθεία γραμμή.

Με το να συνειδητοποιήσουμε ότι η αποδιοργάνωση είναι μέρος οποιασδήποτε διαδικασίας  θα είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε όταν αυτή συμβεί χωρίς να απογοητευτούμε.

Δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς μια κακή μέρα που σε ρίχνει ψυχολογικά; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε

Βήμα 2: Αναγνώρισε ότι κάτι είναι παροδικό, όταν περνάς μια δύσκολη μέρα

Κατά 99% μια κακή μέρα δεν είναι η νέα πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, το μυαλό μας το κωδικοποιεί με τέτοιο τρόπο που θεώρει το χειρότερο σενάριο ως μόνιμη κατάσταση. Για παράδειγμα, έμεινες άνεργη και δεν θα δουλέψεις ποτέ ξανά.

Αυτή η παράξενη και καταστροφική συνομιλία με τον εαυτό μας αποτελεί εμπόδιο, το οποίο δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε και να το ξεπεράσουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ένα συναισθηματικό ψέμα και όχι μια λογική αλήθεια.

Ανέτρεξε στο παρελθόν σου και δες ότι πάντα ξεπερνούσες τα πάντα και προχωρούσες. Οποιαδήποτε απογοήτευση και να είχες είτε προσωπική είτε επαγγελματική τελικά την ξεπέρασες και πήρες τη ζωή στα χέρια σου. Κακή Μέρα: 4 Βήματα για να την Αφήσεις Πίσω

Βήμα 3: Υπερασπίσου τον εαυτό σου, αν βιώνεις μια κακή μέρα

Είναι στην ανθρώπινη φύση να αναζητάει εξηγήσεις. Θέλουμε να γνωρίζουμε γιατί συμβαίνουν πράγματα και δίνουμε τη κοντινότερη λογική εξήγηση σε αυτά. Σε περίπτωση που συμβεί ένα ατυχές γεγονός, είναι ευκολότερο να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας.

Αντί να αντιμετωπίζουμε εξωτερικά γεγονότα ως το φυσικό αποτέλεσμα του χαρακτήρα μας, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον χαρακτήρα μας ως εντελώς ξεχωριστή οντότητα. Πριν κατηγορήσουμε τον εαυτό μας για οτιδήποτε συμβαίνει, θα πρέπει να αναλογιστούμε και να καταγράψουμε εναλλακτικές εξηγήσεις και να τον εξαιρέσoυμε, έτσι θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να προχωρήσει και να το ξεπεράσει.

Βήμα 4: Αποδέξου τη δύναμη σου για δράση

Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τη τροχιά τους, είναι εύκολο να αισθανθείς αδύναμη και θύμα των περιστάσεων. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να οδηγήσει στην αδράνεια και στο να περιμένεις απλά να δεις τι σου επιφυλάσσει η μοίρα.

Προκειμένου να το ξεπεράσεις αυτό, θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι σε κάθε κατάσταση έχεις την επιλογή να δράσεις και την ικανότητα να κάνεις κάτι για να επαναφέρεις τα πράγματα.

Παρακίνησε τον εαυτό σου και σχεδίασε την επόμενη παραγωγική σου δράση. Αρχικά, μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας ένα μικρό βήμα, γνωρίζοντας ότι δεν μπορείς να δώσεις λύση στα πάντα ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις με μια συγγνώμη για μια προσωπική συμφιλίωση.

Σε κάθε περίπτωση, ενεργείς στο μικρότερο δυνατό επίπεδο για να δημιουργήσεις ορμή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς το εφέ καταρράκτη. Μία ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση αποκαλύπτει ένα άλλο σύνολο δυνατοτήτων, μια πορεία προς τα εμπρός.

Αυτό επιτρέπει μια άλλη απλή ενέργεια και μετά μια άλλη και ένα μικρό βήμα κάθε φορά, έτσι ώστε να προχωρήσεις και να ξεπεράσεις την ατυχία. Απλά πρέπει να κάνεις αυτήν την πρώτη ενέργεια.

Οι κακές μέρες έρχονται εκεί που δεν τις περιμένουμε. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση η οποία θα ξεπεραστεί σύντομα αν αναλάβουμε δράση.

Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις μια άσχημη μέρα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  • Θεώρησε την αποδιοργάνωση ως μια φυσιολογική κατάσταση
  • Αναγνώρισε ότι αυτή η κατάσταση θα είναι παροδική
  • Υπερασπίσου τον εαυτό σου
  • Αποδέξου την δύναμη σου για δράση

Υιοθετώντας αυτά τα βήματα θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις όλες τις αντιξοότητες .

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!