Με απέλυσαν! Τι κάνω τώρα που Απολύθηκα; - Purpose Συμβουλευτική

Με απέλυσαν! Τι κάνω τώρα που Απολύθηκα;

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Δεν θέλω να σε αγχώνω, αλλά τι κάνεις αν βρεθείς σε κάποια φάση που σε απέλυσαν;

Μπορεί να έγιναν κάποιες περικοπές λόγω οικονομικών συνθηκών, μπορεί να καταργήθηκε το τμήμα σου ή να σε υποχρέωσαν σε παραίτηση ή απλά να απολύθηκες επειδή δεν σε πήγαινε το αφεντικό. Όμως για όποιο λόγο κι αν έγινε δεν έχει σημασία…

Σημασία έχει ότι τη Δευτέρα, δεν έχεις πουθενά να πας και νιώθεις θυμωμένος, στεναχωρημένος, φταίχτης, πικραμένος, μπερδεμένος, αγχωμένος και πολλά ακόμη. Πανικοβάλλεσαι επειδή ξαφνικά, ανατρέπεται όλη σου η ζωή. Και η αυτοπεποίθησή σου είναι στο μηδέν.

Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τους γνωστούς σου και να εξηγήσεις τι έγινε. Και, κυριότερα, έως ότου βρεις τη νέα εργασία σου, να αντιμετωπίσεις τις οικονομικές συνέπειες μιας περιόδου χωρίς εργασία και εισοδήματα. Δυστυχώς όμως, οι οικονομικές υποχρεώσεις συνεχίζονται αμείωτες παρά το γεγονός ότι σε απέλυσαν.

Ωστόσο ο πανικός δεν βοηθάει. Το αντίθετο μάλιστα: χρειάζεται να προσεγγίσεις τη νέα κατάσταση με λογική και ψυχραιμία προκειμένου να βρεις μια λύση άμεσα. Αλλά από πού ξεκινάς; Γιατί, ναι, είχες ακούσει πολλές φορές για περιστατικά που κάποιος απολύθηκε, αλλά τώρα είναι διαφορετικά. Είσαι εσύ που απέλυσαν.

Πάρε μιαν ανάσα

Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά πριν κάνεις πρώτα κάποια κίνηση, θα χρειαστεί να δώσεις 2-3 ημέρες στον εαυτό σου να συνέλθεις από το σοκ και να ηρεμήσεις λίγο και όσο γίνεται.

Χρειάζεται λοιπόν να φτιάξεις την ψυχολογία σου και να αρχίσεις και πάλι να πιστεύεις σε εσένα. Είσαι σε μια φάση που χρειάζεται ψυχική δύναμη. Γιατί δεν θα μπορέσεις να πάρεις αποφάσεις και να κάνεις λογικές κινήσεις αν είσαι σε πανικό. Ενδυνάμωσε τον εαυτό σου, κι αν θες βοήθεια, η ομάδα μας είναι εδώ για να σε στηρίξει. Με απέλυσαν! Τι κάνω τώρα που Απολύθηκα;

Φτιάξε το βιογραφικό σου

Έπειτα ανέσυρε το πιο πρόσφατο βιογραφικό σου και ενημέρωσέ το. Όλοι όσοι μιλήσεις για πιθανές θέσεις εργασίας θα το χρειαστούν. Και έχει σημασία το βιογραφικό σου, γιατί η πλειοψηφία όσων αναζητούν εργασία έχει ερασιτεχνικά βιογραφικά με λάθη και αβλεψίες.

Δώσε λοιπόν προσοχή στον τρόπο που είναι γραμμένο, σε όλα όσα αναφέρει και διόρθωσε τυχόν τυπογραφικά ή ορθογραφικά λάθη. Επιπλέον διάνθισέ το με όλα όσα έμαθες στην τελευταία εργασία σου, και όχι μόνο με τον επίσημο τίτλο που είχες, αλλά και με ειδικά πρότζεκτ που έφερες εις πέρας.

Επιπλέον, πέρα από το έντυπο βιογραφικό σου, και μιας και οι καιροί προχωρούν, δημιούργησε ένα εξίσου δυνατό προφίλ στο LinkedIn. Και εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας: δείξε επαγγελματισμό και προσοχή. Μην ξεχνάς ότι διακυβεύεται η επαγγελματική σου ζωή, οπότε δώσε χρόνο και απόφυγε την επιπολαιότητα.

Η δικτύωση πάντα βοηθάει

Είσαι καλός στο networking, δηλαδή την δικτύωση με άλλους; Έχεις δημιουργήσει κάποιες επαγγελματικές γνωριμίες και σχέσεις τις οποίες μπορείς να αξιοποιήσεις; Αν ναι, ξεκίνα να επικοινωνείς και να ενημερώνεις τους γνωστούς σου ότι ψάχνεις για κάποια δουλειά, δίνοντας και το βιογραφικό σου, ώστε να το προωθήσουν σε κάποιον γνωστό τους.

Αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά. Ξεκίνα σήμερα. Και, ναι, γνωρίζω ότι μπορεί να είσαι εσωστρεφής και δεν είναι εύκολο, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται να κάνεις. Με θάρρος και αξιοπρέπεια.

Θες να σε βοηθήσουμε σε αυτή τη φάση της ζωής σου; Δες εδώ

Επικοινωνιακές δεξιότητες

Όπως και στη ζωή, έτσι και στην αναζήτηση εργασίας μετρούν πολύ τα “soft skills” η ικανότητά σου δηλαδή να επικοινωνείς σωστά και αποτελεσματικά αυτό που επιθυμείς. Έχουμε πάρα πολλά άρθρα για το πώς να γίνεις πιο χαρισματικός στην επικοινωνία και όλα ξεκινούν από το να πιστεύεις πρώτα από όλους εσύ ο ίδιος στην αξία σου.

Η ώρα της συνέντευξης

Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι μια αγχωτική φάση για πολλούς, παρ’ όλο που στο παρελθόν είχαν περάσει επιτυχώς από συνεντεύξεις και είχαν κερδίσει δουλειές. Είναι αναμενόμενο όμως, ως ένα βαθμό, να νιώθεις και κάπως «σκουριασμένος».

Και εδώ τα πράγματα μπορούν να γίνουν απλά καθώς πρακτικά αυτό που χρειάζεται είναι να αναδείξεις τον εαυτό σου και την αξία σου με ωραίο τρόπο. Πρόσφατα, δημοσίευσαμε ένα πολύ βοηθητικό άρθρο, το οποίο μπορείς να το διαβάσεις εδώ.

Μην πεις αμέσως «ναι» επειδή σε απέλυσαν

Αν σε απέλυσαν πρόσφατα είναι λογικό να είσαι κάπως πληγωμένος. Κι όταν μετά από μια μακρά και επίπονη περίοδο έρθει μια προσφορά για δουλειά, θα έχεις την ασυνείδητη τάση να την δεχτείς αμέσως.

Γιατί νιώθεις ευγνωμοσύνη που υπήρξε αυτή η πρόταση να σε τραβήξει από τον βάλτο, οπότε δεν έχεις καμία διάθεση να διαπραγματευτείς μην τυχόν άθελά σου σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Αυτό όμως είναι λάθος, γιατί αν δείξεις ότι έχεις μεγάλη ανάγκη αυτή τη δουλειά, δεν θα σε σέβονται ως επαγγελματία. Οπότε και εδώ συγκρατήσου και διαπραγματεύσου με αξιοπρέπεια.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!