Μη νιώθεις Ενοχή για τις επιλογές σου - Purpose Συμβουλευτική

Μη νιώθεις Ενοχή για τις επιλογές σου

By Μαρία Σκαμπαρδώνη | Προσωπική Ανάπτυξη

Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που λίγο πολύ, έχουμε βιώσει όλοι μας.

Είναι ένα εσωτερικό καμπανάκι που χτυπάει κάθε φορά που οι πράξεις μας είναι αντίθετες με τις ηθικές μας αρχές ή αισθανόμαστε πως βλάπτουν τους άλλους, ακόμα και τον εαυτό μας.

Η ενοχή όταν υπάρχει σε λογικό βαθμό, συντελεί στην αποτροπή από κακές αντικειμενικά πράξεις. Όταν όμως είναι υπερβολική και εμφανίζεται σε κάθε στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, τότε είναι τοξική και μπορεί να βλάψει την ψυχική και σωματική του υγεία.

Ο κοινωνικός προγραμματισμός, οι κοινωνικές αντιλήψεις, οι γονείς μας, ασυναίσθητα μας περνούν το μήνυμα πως πρέπει να πράττουμε ορισμένα πράγματα προκειμένου να είμαστε άξιοι σεβασμού και να θεωρούμαστε πετυχημένοι.

Μαθαίνουμε πως πρέπει να παραμερίζουμε τα θέλω και τα δικά μας όνειρα, προκειμένου να έχουμε εξασφαλισμένη την αγάπη των άλλων. Γεμίζουμε ενοχές όταν βάλουμε προτεραιότητα τον εαυτό μας ή κάνουμε επιλογές οι οποίες δε συμφωνούν με τις αντιλήψεις της κοινωνίας.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ενοχές όταν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κοινωνίας ή των άλλων. Το σημαντικό όμως δεν είναι τι απαιτήσεις θέλουν οι άλλοι από εμάς, αλλά αν εμείς θέλουμε ή μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές. Ας δούμε για ποια πράγματα πρέπει να σταματήσουμε να αισθανόμαστε ενοχές:

Αν φροντίζουμε τον εαυτό μας

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι απαραίτητη, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές αν θέλει να περνάει χρόνο με τον εαυτό του ή θέλει να τον φροντίζει. Ακόμα και αν κάποιοι σε κατηγορήσουν ως αλαζόνα και εγωιστή, αυτό δεν πρέπει να μας αποτρέπει από την αυτοφροντίδα μας, η οποία είναι απαραίτητη για την αγάπη των άλλων.

Ενοχή αν λέμε «όχι»

Μαθαίνουμε πως πρέπει να εκπληρώνουμε τις προσδοκίες των άλλων προκειμένου να έχουμε την αγάπη τους. Ξεχνάμε πως το να λέμε «όχι» είναι μία πράξη που μας δείχνει το πόσο πολύ αγαπάμε και υπολογίζουμε τον εαυτό μας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε σε όλα ναι, όταν το αίτημα του άλλου δεν μπορούμε να το εκπληρώσουμε ή απλά δε θέλουμε.

Ενοχή για την εξωτερική μας εμφάνιση

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ας μην έχει την τέλεια εμφάνιση και αναλογίες. Επιλέγω συνειδητά να αγκαλιάσω και να αγαπήσω αυτό που είμαι όλες τις στιγμές, κάθε λεπτό της ημέρας και της ζωής μου. Αγαπώ το σώμα μου και αν επιλέξω να αλλάξω κάτι στην εμφάνισή μου το επιλέγω για εμένα και όχι για τους άλλους.Μη νιώθεις Ενοχή για τις επιλογές σου

Εκφράζω αυτό που αισθάνομαι

Είναι απαραίτητο να εκφράζω τα συναισθήματά μου, στους ανθρώπους της ζωής μου. Μαθαίνω να εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου, τα θέλω μου, τις προσδοκίες μου, την άρνησή μου για κάτι, την αγάπη και το ενδιαφέρον μου.

Δεν έχω εμμονή με την καθαριότητα

Δεν πρέπει να αισθάνεται κάποιος ενοχή αν δεν κρατάει πάντοτε καθαρό το σπίτι του. Όχι, δε λέμε να μην καθαρίζεις ποτέ, αλλά όχι να σε κυριεύει η ενοχή αν τα πάντα δεν είναι όλες τις ώρες και τα λεπτά τακτοποιημένα.

Δε χρειάζεται να υπακούμε στις εμμονές της κοινωνίας που μας περνάει πρέπει και αντιλήψεις στο DNA μας, από τη στιγμή κιόλας που γεννιόμαστε.

Ενοχή για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να επιλέξει τις σπουδές και την εργασία του. Έχει το δικαίωμα να επιλέξει τις ασχολίες του, την εργασία με την οποία θέλει να καταπιαστεί, το επάγγελμα που θέλει να ακολουθήσει. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της επιλογής και αξίζει το σεβασμό για τις επιλογές του στη ζωή.

Δυσκολεύεσαι να βάλεις τα όρια σου και να ζήσεις με ελευθερία; Δες εδώ

Δε θέλω να αποκτήσω παιδιά

Κανένας δεν μπορεί να μας κρίνει ή να μας δημιουργεί ενοχή για την επιλογή μας να μην αποκτήσουμε παιδιά. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτεραιότητες και θέλω και αυτή είναι μία επιλογή που αφορά αποκλειστικά και μόνο εμάς.

Για το γάμο ή τη συντροφική μου επιλογή

Αν ένας άνθρωπος δε θέλει να παντρευτεί, είναι καθαρά δική του επιλογή. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει τη συντροφική και ερωτική ζωή που επιθυμεί και η προσωπική του ζωή δεν πρέπει να ορίζεται από τους άλλους.

Σταμάτα να αισθάνεσαι ενοχές για επιλογές που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη δική σου ζωή. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχουν μόνο οι επιλογές μας και αυτές αφορούν αποκλειστικά και μόνο εμάς.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!