Πώς να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου βάζοντας Τα Όρια σου στους ενοχλητικούς - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου βάζοντας Τα Όρια σου στους ενοχλητικούς

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Τα όρια μας αποτελούν τα προσωπικά μας σύνορα με τους άλλους και για αυτό είναι απαραίτητα.

Όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις τοξικών ανθρώπων. Μιλάω για αυτά τα κλασικά ενοχλητικά άτομα τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν μιζέρια στην ζωή σου. Και όσο σκληρά και αν προσπαθήσεις να συναναστρέφεσαι με θετικούς και ευγενικούς ανθρώπους, πάντα θα προκύπτουν και κάποιοι που δεν σε σέβονται και σε υποτιμούν.

Δεν μπορούμε λοιπόν να τους αποφύγουμε εντελώς και όλη την ώρα. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να αλληλεπιδράμε μαζί τους και εκείνοι μαζί μας.

Άρα, πώς μπορείς να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου και να σταματήσεις την καταπίεση που σου ασκούν;

Το να γνωρίζεις να θέτεις ξεκάθαρα τα όρια του εαυτού σου απέναντι στους άλλους, είτε στην δουλειά είτε στην καθημερινότητα του, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψεις τον εαυτό σου από αρνητικές επιρροές.

Τι είναι τα όρια (και τι δεν είναι)

Τα προσωπικά μας όρια είναι στην ουσία τα σύνορα μας για τις συμπεριφορές και τα πράγματα που ανεχόμαστε.

Δεν πρόκειται για απειλές και τελεσίδικα στους γύρω μας.

Στην ουσία, δίνουν πληροφορίες για εμάς ώστε να μας γνωρίσουν καλύτερα οι άνθρωποι. Δεν είναι κάποια μορφή τιμωρίας.

Τα όρια είναι σταθερές ξεκάθαρες γραμμές, οι οποίες ορίζονται από εσένα και τις οποίες κανένας δεν μπορεί να περάσει. Αυτές οι γραμμές καθοδηγούν τους γύρω σου ως προς το με ποιον τρόπο μπορούν να σου συμπεριφερθούν και ποιες συμπεριφορές ανέχεσαι.

Τα υγιή προσωπικά όρια μπορούν να σε προστατέψουν από παθολογικό ή ψυχολογικό πόνο. Τα όρια στον εργασιακό χώρο εξασφαλίζουν ότι εσύ και ο χρόνος που αφιερώνεις σε αυτό το μέρος, εκτιμούνται. Δεν επιτρέπουν στον άλλο να σε εκμεταλλευτεί λόγω της καλοσύνης και ευγένειας σου.

Τα ξεκάθαρα όρια κάνουν κατανοητό σους συνομιλητές σου ότι απαιτείς από τους γύρω σου σεβασμό, ότι είσαι διατεθειμένος να υπερασπιστείς τον εαυτό σου ανά πάσα στιγμή και ότι δεν πρόκειται να γίνεις «χαλί» για κανέναν.

Επίσης έχουν κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έχουν ένα σημάδι το οποίο είναι επίσης εμφανές και το οποίο δηλώνει ότι αν ξεπεραστεί, θα υπάρξουν συνέπειες.

Τα όρια δεν δημιουργήθηκαν με την πρόθεση να αλλάξεις τους άλλους ανθρώπους. Μπορούν να αλλάξουν το πώς οι άνθρωποι σε αντιμετωπίζουν όμως ουσιαστικά σχετίζονται περισσότερο με την γνωστοποίηση των αναγκών σου.

Θες να μάθεις πως να θέτεις τα προσωπικά σου όρια στους άλλους σε κάθε περίσταση; Δες εδώ

Πώς να δημιουργήσεις τα δικά σου όρια

 #1. Αυτογνωσία

Πολύ πριν ορίσεις τα όρια σου, είναι πολύ βασικό να ξέρεις τον εαυτό σου και τις ανάγκες του.

Δικαιούσαι τον σεβασμό των άλλων. Έχεις το δικαίωμα να προστατεύσεις τον εαυτό σου από άσχημες και προσβλητικές συμπεριφορές. Με τα όρια μπορείς να το κερδίσεις αυτό και συγχρόνως να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου.

Για να θέσεις τα κατάλληλα όρια πρέπει να σου είναι γνωστές οι υγιείς συμπεριφορές και οι υγιείς σχέσεις. Πρώτα λοιπόν, είναι καλό να κατανοήσεις τα συναισθήματα σου και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τις προσδοκίες που έχεις και τις συμπεριφορές που δεν θέλεις.

Σε ποια σημεία πρέπει να θέσεις καλύτερα όρια;

Πότε νιώθεις ότι δεν σε σέβονται;

Πότε νιώθεις ενοχλημένος ή θυμωμένος από την συμπεριφορά κάποιου;

Σε ποιες περιπτώσεις έχεις νιώσει ότι σε έχουν εκμεταλλευτεί ή κακομεταχειρισθεί;

Πόσο προσωπικό χώρο και χρόνο χρειάζεσαι;

Εσύ ο ίδιος πρέπει να κατανοήσεις και να τιμήσεις τις προσωπικές σου ανάγκες και «θέλω», πριν απαιτήσεις από κάποιον τρίτο να τα σεβαστεί.

#2. Η σαφής επικοινωνία είναι απαραίτητη

 Πες στους γύρω σου, χρησιμοποιώντας σαφή και ευθύ τρόπο, ποιες είναι οι προσδοκίες σου. Εξήγησε τους με ειλικρινή και σεβαστό τόνο τι θεωρείς προσβλητικό ή απαράδεκτο.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο στους γύρω τους. Ίσως ποτέ τους να μην διδάχθηκαν σωστούς τρόπους ή το πως να δείχνεις ενδιαφέρον για τους άλλους.

#3. Να είσαι συγκεκριμένος χωρίς να κατηγορείς

Όταν κατηγορούμε κάποιον ή εκδηλώνουμε επιθετική στάση απέναντι του, εκείνος απευθείας μπαίνει σε αμυντική στάση. Δεν πρόκειται να κάτσει να ακούσει τι λέμε, όσο νιώθει ότι του κάνουμε επίθεση. Έτσι είναι η φύση του ανθρώπου.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δικαιολογήσεις ή να υπερασπιστείς τον εαυτό σου για κάτι. Τα όρια δεν είναι διαπραγματεύσιμα και δεν δέχονται συμβιβασμούς.

Μερικά παραδείγματα…

«Δεν είναι σωστό να παίρνεις πράγματα από το γραφείο μου χωρίς να με ρωτήσεις πρώτα.»

«Δεν νιώθω άνετα όταν μου μιλάς προσβλητικά.»

«Από εδώ και πέρα δεν θα σου ξανά δανείσω χρήματα.»

#4. Μερικές φορές οι συνέπειες είναι απαραίτητες

Αποφάσισε ποιες θα είναι οι κατάλληλες συνέπειες για τις περιπτώσεις που κάποιος ξεπερνάει τα όρια σου. Εφόσον κρίνεις ότι είναι κατάλληλες, κάνε τις ξεκάθαρες στον συνομιλητή σου την ίδια στιγμή που θέτεις τα όρια σου μαζί του.

Φυσικά, θα πρέπει να είσαι συνεπής στα όρια σου και στις συνέπειες τους, όταν χρειάζεται. Κανένας δεν θα σεβαστεί τα όρια σου αν εσύ ο ίδιος δεν τα εφαρμόζεις.

Το να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και να εφαρμόζουμε τις συνέπειες δεν είναι εύκολο. Όλοι μας θέλουμε να είμαστε συμπαθητικοί. Παρόλα αυτά, δεν είναι παραγωγικό το να ανταλλάσσουμε τον αυτοσεβασμό μας για μερικούς φίλους.

Μερικές φορές μπορεί να μπαίνουμε στον πειρασμό να αφήσουμε μερικά πράγματα να περάσουν τα όρια μας προκειμένου να αποφύγουμε την τριβή με κάποιον. Όμως και αυτό είναι λάθος.

Αφήνοντας αυτά τα μικροπράγματα να περάσουν, είναι σαν να δίνουμε την άδεια στον άλλο να καταπατήσει εντελώς τους κανόνες ορίων μας. Πλέον, το αν θα το κάνει ή όχι, είναι στην δική του προσωπική ευχέρεια.

Εξίσου σημαντική είναι και η επιβράβευση. Μάλιστα, είναι πιο ισχυρή από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιος αν σε προκαλέσει.

Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιος έχει αλλάξει τον τρόπο που σου συμπεριφέρεται και πλέον σε σέβεται, αναγνώρισε του το. Είναι καλό να δείχνεις στους ανθρώπους ότι εκτιμάς τις προσπάθειες τους.Βάλε Όρια: Πώς να λες όχι χωρίς να νιώθεις ενοχές, Πώς να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου βάζοντας Τα Όρια σου

Μερικές τελευταίες σκέψεις

Η διεκδίκηση σεβασμού είναι ένας πολύ καλός λόγος για να θέσεις όρια και να έρθεις σε αντιπαράθεση με κάποιον. Μην αμύνεσαι ή δικαιολογείσαι για πράγματα που είναι αυτονόητα και αφορούν τον εαυτό σου.

Ξεκίνα με μικρά βήματα. Βάλε όρια σε απλά πράγματα μέχρι να αρχίσεις να αποκτάς την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να ορίσεις μεγαλύτερα πλαίσια ανοχής πραγμάτων.

Όσο πιο γρήγορα μάθεις να δημιουργείς σύνορα μεταξύ των συμπεριφορών που θεωρείς ανεκτές, τόσο πιο γρήγορα θα μάθεις να αναγνωρίζεις και τα όρια των άλλων.

Στο τέλος, θα καταλάβεις ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολη διαδικασία. Πλέον, θα συμβαίνει αυτόματα ως επέκταση του αυτοσεβασμού σου και του χαρακτήρα σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!