Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο κόσμος μας έχει δημιουργηθεί από τις πρώτες εντυπώσεις.
Οι αντιλήψεις των άλλων για εμάς, το πόσο μας θυμούνται ή μας προσέχουν, το αν θα θέλουν άλλη επικοινωνία μαζί μας, το τι λένε στους άλλους για εμάς και το τι άλλο θα θελήσουν από εμάς στο μέλλον, βασίζονται σε αυτή την πρώτη εικόνα που προβάλλουμε.
Και το να γνωρίζουμε πώς να ελέγχουμε αυτές τις πρώτες εντυπώσεις που δίνουμε, σημαίνει ότι γνωρίζουμε τον εαυτό μας και αυτό που προβάλλουμε.
Φυσικά, το να γνωρίζεις τον εαυτό σου δεν είναι που γίνεται μαγικά μέσα σε ένα βράδυ. Απαιτεί από εσένα να καταλάβεις τους τρόπους με τους όποιους ξεχωρίζεις, τόσο θετικά, όσο αρνητικά. Χρειάζεται να γνωρίζεις τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου.
Και όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, χρόνο όμως που αξίζει να αφιερώσεις. Γιατί όταν καταλαβαίνεις τι εικόνα προβάλλεις, τότε μπορείς να τονίσεις καλύτερα τα δυνατά σημεία σου και να ελαχιστοποιήσεις την προβολή των αδυναμιών σου.
Αυτό φυσικά χρειάζεται εξάσκηση. Οπότε αυτός είναι ο λόγος που σήμερα σου προτείνουμε μια μικρή «άσκηση». Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες ερωτήσεις. Δώσε λίγο χρόνο να τις σκεφτείς και να καταγράψεις τις απαντήσεις. Φυσικά έχουν νόημα μόνο αν απαντήσεις με απόλυτη ειλικρίνεια.
Ούτως ή άλλως μόνο εσύ θα δεις τις απαντήσεις, οπότε είναι προς το συμφέρον σου να απαντήσεις όσο πιο τίμια γίνεται. Κοιτώντας μέσα σου, θα μπορέσεις να κατανοήσεις τι χρειάζεται να δουλέψεις, τι να αλλάξεις και τι λειτουργεί υπέρ σου.
Τέλος, είσαι οκ με όσα απάντησες παραπάνω; Υπάρχει κάτι που πιστεύεις ότι μπορείς να βελτιώσεις;
Καταρχάς, τα παραπάνω τα έχουμε απαντήσει και οι ίδιοι. Και αυτά που μάθαμε για τους εαυτούς μας μάς βοήθησαν πολύ στις ζωές μας. Το ίδιο και οι πελάτες μας.
Ο Γιάννης, για παράδειγμα, συχνά παίρνει αποφάσεις στη στιγμή, αλλά μερικές φορές αυτό έχει αποδειχτεί αρνητικό για τη ζωή του. Στην αρχή της καριέρας του το να δρα τόσο άμεσα όταν γνώριζε νέους ανθρώπους τον σαμπόταρε. Άφηνε σημαντικά βήματα τα οποία θα τον βοηθούσαν να μην «καίει» τις γνωριμίες αυτές και να μην αποθαρρύνει τους άλλους.
Αφού απάντησε στις παραπάνω ερωτήσεις και το κατάλαβε αυτό, άλλαξε τον τρόπο που αποφάσιζε. Σταμάτησε να είναι τόσο αυθόρμητος και ξεκίνησε να βάζει περισσότερη σκέψη.
Η Χριστίνα, από την άλλη, είναι περισσότερο ακροάτρια παρά συνομιλήτρια όταν είναι σε κάποιο γκρουπ. Αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά και αδυναμία ταυτόχρονα, ειδικά όταν στην ομάδα υπάρχουν και πιο εξωστρεφείς, οπότε η ίδια δείχνει πολύ παθητική και αδρανής.
Όπως διαπίστωσε και η ίδια είναι πραγματικό ωραίο να είσαι καλός ακροατής, αλλά την δυσκόλευε να δημιουργήσει ισχυρές πρώτες εντυπώσεις. Προκειμένου να το ξεπεράσει αυτό, όχι μόνο έγινε πιο τολμηρή, αλλά επιδιώκει να βλέπει τους άλλους κατ’ ιδίαν, ειδικά αν θέλει να πει κάτι σημαντικό.
Οπότε, δοκίμασε και εσύ να απαντήσεις τις παραπάνω ερωτήσεις και χρησιμοποίησέ τες σαν αφετηρία για να διαπιστώσεις σε ποιες καταστάσεις τα πας καλά και σε ποιες πρέπει να βελτιωθείς.
Όσο περισσότερο καταλαβαίνεις τον εαυτό σου, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να δημιουργείς καλές πρώτες εντυπώσεις και να δημιουργείς ισχυρό δίκτυο γνωριμιών!
Κι αν θες να βελτιωθείς αποτελεσματικά στις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργείς αλλά και στην επικοινωνία σου με τους άλλους, δες εδώ!