Πώς να διαχειρίζεσαι τις Απόψεις των άλλων για τη ζωή σου - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να διαχειρίζεσαι τις Απόψεις των άλλων για τη ζωή σου

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Αν με ρωτάς, πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να έχουμε ισχυρές απόψεις για τα σημαντικά θέματα της ζωής μας, είτε αυτά είναι θέματα αξιών, είτε πρόκειται για την καριέρα μας, είτε για την προσωπική μας ζωή.

Όμως έχω και μια άλλη πεποίθηση ότι είναι εξίσου σημαντικό να αφήνουμε χώρο και για feedback και απόψεις από τους άλλους. Και όταν αυτές οι απόψεις διαφέρουν από τις δικές μας, να μην τις αντιμετωπίζουμε ως απειλή ή επίθεση, αλλά ως ευκαιρία.

Όταν αφήνεις διαφορετικές απόψεις να έρχονται σε επαφή με τις δικές σου, με έναν ανοιχτό και δεκτικό τρόπο, προκαλείται δημιουργική τριβή. Και αυτή η τριβή μπορεί είτε να ενισχύσει το σκεπτικό σου, είτε να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις αδυναμίες του. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα.

Η πραγματική πρόκληση όμως είναι η εξισορρόπηση ανάμεσα στο πόσο σφιχτά ή όχι κρατάς τις δικές σου απόψεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δυσκολεύονται να βρουν άλλους να προσφέρουν απλόχερα τις απόψεις τους, συνήθως μάλιστα απρόσκλητοι. Η δυσκολία συνεπώς είναι στο πως αντιδράς σε αυτό το feedback.

Ας σκεφτούμε τις πιθανές αντιδράσεις ως μια γραμμή. Από τη μια μεριά η διστακτικότητα και η αμυντικότητα και από την άλλη η αποδοχή και η παθητικότητα. Για προφανείς λόγους, κανένα από τα δύο άκρα δεν είναι ιδανικό.

Παρ’ όλα αυτά και τα δύο τα συναντάμε αρκετά συχνά. Παρατηρώ πολλούς ανθρώπους που υπερασπίζονται επιθετικά την οπτική τους ή παθητικά συναινούν σε αυτήν του συνομιλητή τους. Πώς να διαχειρίζεσαι τις Απόψεις των άλλων για τη ζωή σου

Προσωπικά πέρασα μεγάλο μέρος της καριέρας μου με κάποιον που συνεχώς αμφισβητούσε τον τρόπο σκέψης μου. Τον πρώτο καιρό τον πέρασα στρατοπεδεύοντας στην μεριά της άμυνας, χωρίς να το κουνάω ρούπι. Με το πέρασμα του καιρού όμως, χαλάρωσα την άμυνα. Άρχισα να αναγνωρίζω ότι μέσα από κάθε μία από αυτές τις αμφισβητήσεις ίσως να υπήρχαν και ψήγματα αλήθειας. Μερικές φορές αυτά τα ψήγματα ήταν μικροσκοπικά, άλλες όμως ήταν τεράστια και προφανή, αν τουλάχιστον έκανα τον κόπο να δω καθαρά.

Η μέθοδος: Άκου, χρησιμοποίησε, άσε στην άκρη

Σταδιακά άρχισα να υιοθετώ μια νέα προσέγγιση στο feedback και τις απόψεις που δεχόμουν. Και αυτή την στρατηγική χρησιμοποιώ ακόμα και σήμερα. Όταν αντιμετωπίζω κάποια συμβουλή, feedback ή άποψη που διαφέρει από την δικιά μου, το πρώτο πράγμα που προσπαθώ να κάνω είναι να ακούσω αυτό που μου λένε.

Ίσως σου φαίνεται εύκολο, αλλά πίστεψέ με δεν είναι. Είναι στην ανθρώπινη φύση μας καθώς ακούμε αντίθετες απόψεις ταυτόχρονα να προετοιμάζουμε την άμυνά μας. Αντιστάσου σε αυτή την τάση και απλά άκου τι είναι αυτό που λέγεται. Μη νιώθεις την υποχρέωση να απαντήσεις εκείνη τη στιγμή. Απλά απορρόφησέ το και επεξεργάσου το.

Το επόμενο βήμα είναι να κοιτάξεις αν περιέχει κομμάτια αλήθειας. Αυτά δεν είναι πάντα εύκολο να τα δεις ή να τα αποδεχτείς. Κάνε όμως μια τίμια προσπάθεια να τα βρεις. Σχεδόν πάντα υπάρχουν. Και μόλις τα βρεις, χρησιμοποίησέ τα προς όφελός σου. Ανακάλυψε και ξεκλείδωσε τη σοφία που περιέχουν.

Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν και περιπτώσεις, όπου οι απόψεις των άλλων δεν έχουν καμία βάση ή χρησιμότητα, αλλά μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς για εμάς. Σε αυτή την περίπτωση είναι απολύτως απαραίτητο να βάλουμε τα όριά μας με τρόπο άμεσο.

Το τελευταίο βήμα σε αυτή την προσέγγιση είναι να αφήσεις την υπόλοιπη κριτική να περάσει. Και αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο βήμα από όλα. Βλέπεις, συχνά δένουμε την εικόνα του εαυτού μας στις απόψεις ή τις πεποιθήσεις μας.

Για να μπορείς να αξιοποιείς τις απόψεις των άλλων, χωρίς να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, δες εδώ

Όταν μας αμφισβητούν, το αντιμετωπίζουμε ως προσωπική επίθεση. Κάτι όμως που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Οπότε μην τα ταΐζεις και ενεργοποιείς αυτά. Απλά, άσε όλη την υπόλοιπη κριτική να περάσει και να μην σε ακουμπήσει.

Γιατί αν είμαστε πολύ άκαμπτοι στις πεποιθήσεις μας, δημιουργούνται τυφλά σημεία. Από την άλλη αν δεν τις κρατάμε με αρκετή πίστη, ρισκάρουμε να επηρεαστούμε πολύ εύκολα και να παρασυρθούμε.

Από την εμπειρία μου, μία σημαντική παράμετρος της επιτυχίας έχει να κάνει με το να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στο πόσο πεισματάρικα ή επιπόλαια σχηματίζουμε και «κολλάμε» στις πεποιθήσεις μας.

Γι’ αυτό πάντα ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε μαζί, να επιζητούν τις απόψεις των άλλων, να τις ακούς, να χρησιμοποιούν ότι είναι χρήσιμο και να αφήνουν τα υπόλοιπα στο πλάι. Το ίδιο προτείνω και σε σένα.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!