Πώς να πάρεις Προαγωγή και να Αναδείξεις τον εαυτό σου στη Δουλειά - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να πάρεις Προαγωγή και να Αναδείξεις τον εαυτό σου στη Δουλειά

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Έκλεισες μια μεγάλη δουλειά; Ναι. Εκπαίδευσες το νέο συνάδελφο; Ναι. Κάλυψες εκείνο το κενό με επιτυχία; Ναι. Έπιασες τους στόχους σου; Ναι. Πιστεύεις όμως ότι αρκούν αυτά για να πάρεις προαγωγή;

Μπορεί όντως να έχεις μια τεράστια λίστα με επιτεύγματα στη δουλειά σου. Αυτό όμως δεν σου εγγυάται ότι θα πας μπροστά. Γιατί αν είσαι ο μόνος που τα ξέρει, και κανείς άλλος δεν γνωρίζει τη συνεισφορά σου ή τα αποτελέσματα που φέρνεις, θα μένεις πάντα στην απ’ έξω.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν οι επιχειρήσεις αξιολογούν τους εργαζομένους και παίρνουν αποφάσεις για αυξήσεις, προαγωγές κλπ, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις προσπαθούν να θυμηθούν τα highlight της καριέρας σου.

Και αυτό που μετράει τελικά δεν είναι απαραίτητα όσα έκανες στην πραγματικότητα, αλλά όσα γνωρίζουν ότι έκανες. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι χρειάζεται όχι μόνο να κάνεις πράγματα, αλλά και να μπορείς να τα αναδείξεις για να πάρεις προαγωγή.

Άρα αν βλέπεις άλλους να παίρνουν προαγωγές και αναγνώριση που αξίζεις εσύ, μπορεί να είναι επειδή δεν προβάλλεις τα όσα κάνεις. Για να προχωρήσεις λοιπόν στην καριέρα σου  και να πάρεις προαγωγή χρειάζεται να κάνεις τους άλλους να καταλαβαίνουν την αξία σου και να αναγνωρίζεται η δουλειά σου.

#1 Κράτα τον μάνατζερ σου ενημερωμένο

Ξέρω ότι οι πιο πολλοί σπάνια μιλάνε ουσιαστικά με το μάνατζερ τους. Μερικές φορές, το αποφεύγουν επειδή η μεταξύ τους σχέση είναι δύσκολη ή επειδή ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι στριφνός. Άλλες φορές απλά είναι τόσο γεμάτο το πρόγραμμα που είναι δύσκολο να γίνει ακόμα και μια γρήγορη συζήτηση.

Όποιος όμως και να είναι ο λόγος, πρόκειται για μεγάλο λάθος. Μην θεωρείς ότι ο προϊστάμενός σου ξέρει τι ακριβώς κάνεις, την μεγάλη πρόοδο που έχεις καταφέρει ή τα εμπόδια που με τόσο κόπο ξεπέρασες. Εκτός αν το κάνεις σκοπό σου να του δίνεις αυτές τις πληροφορίες.

Αν όμως περιμένεις απλά να φτάσει η στιγμή της ετήσιας αξιολόγησης, τα περισσότερα επιτεύγματα σου θα είναι παλιά και ξεπερασμένα. Επιπλέον εκείνη την εποχή θα συναγωνίζεσαι και τις αξιολογήσεις των υπολοίπων εργαζομένων, που κι αυτοί με τη σειρά τους, όπως είναι λογικό, θα προωθούν τη δική τους ατζέντα.

Για αυτό φρόντισε 1-2 φορές το μήνα να έχεις μια κουβέντα με το αφεντικό σου, προκειμένου να το ενημερώνεις για την πρόοδο και την κατάσταση στις διάφορες εργασίες. Επιπρόσθετα τόνιζε όσα έχεις κάνει καλά ο ίδιος αλλά και πως αυτά βοηθούν το τμήμα του οποίου εκείνος ηγείται.

Για παράδειγμα, «ο Γιάννης από τις πωλήσεις είχε μπερδευτεί σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική, οπότε του εξήγησα πως λειτουργεί βάσει των οδηγιών που μας είχε δώσει».

Έχοντας συχνές τέτοιες συζητήσεις, του υπενθυμίζεις την αξία σου, μένεις στο μυαλό του και ανεβαίνεις στην εκτίμησή του.

#2 Χρειάζεται να αναδείξεις τα αποτελέσματα, όχι τις δουλειές

Σαν μάνατζερ, σταδιακά συνειδητοποίησα ότι οι συνεργάτες μου είχαν την τάση να εστιάζουν στις δουλειές που έκαναν μέσα στην εβδομάδα, από τα τηλεφωνήματα, μέχρι τις εκπαιδεύσεις και το coaching.

Όμως, παρ’ όλο που αυτές οι εργασίες είναι απολύτως απαραίτητες και σίγουρα είναι ωραίο να θες να δείξεις τον χρόνο και την ενέργεια που έδωσες σε αυτές, αυτό που όντως θέλει ο μάνατζερ σου να ξέρει είναι τι επίδραση και αποτέλεσμα είχαν στην ομάδα και την επιχείρηση.

Αντί λοιπόν να δίνεις στο μάνατζερ μόνο μια λίστα με δουλειές που έχεις ολοκληρώσει, εξήγησε του τι σημαίνουν αυτές στη συνολική εικόνα.

Οπότε, αντί να πεις «Την τελευταία εβδομάδα μίλησα με 10 προμηθευτές μας σχετικά με τις τιμές τους», προτίμησε κάτι σαν: «Την τελευταία εβδομάδα μίλησα με 10 προμηθευτές, όλοι θέλουν συνεργασία μαζί μας και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα κόστη μας περίπου 5% συνολικά».

#3 Για να πάρεις προαγωγή μάζεψε εντυπώσεις από άλλους

Όταν κάνεις κάτι σημαντικό και οι συνάδελφοι δείξουν εκτίμηση για αυτό, ζήτα τους να μιλήσουν για εσένα. Το ίδιο ισχύει κι αν έρχεσαι σε επαφή με πελάτες. Όλοι οι μάνατζερ λατρεύουν να ακούν εντυπώσεις από ικανοποιημένους πελάτες, οπότε αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αναδείξεις τις επιδόσεις σου.

Ένα email στο μάνατζερ σου που δείχνει πως βοήθησες κάτι να προχωρήσει και κάποιο εμπόδιο να ξεπεραστεί, σε κάνει πιο ορατό στους από πάνω και αναδεικνύει το πόσα πολλά μπορείς να κάνεις.

Οπότε όταν κάποιος αναγνωρίζει τη δουλειά σου, ζήτα το να το κάνει και γραπτά: «Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πετύχαμε μαζί πολλά όντως. Θα ήθελες να στείλεις ένα γρήγορο σημείωμα στον μάνατζερ μου για το θέμα; Σε εκτιμάει πολύ, οπότε τα καλά σου λόγια θα μέτραγαν και πολύ».

Θες να αναδείξεις τον εαυτό σου στη δουλειά; Δες εδώ

#4 Ώρα να αναδείξεις τον εαυτό σου στη διοίκηση της εταιρίας

Το να προβάλλεις τη δουλειά σου και τις ιδέες σου καλά, είναι τόσο σημαντικό στην καριέρα σου όσο σχεδόν και το να κάνεις τη δουλειά σου.

Έτσι αξιοποίησε την ευκαιρία, όποτε έρχεσαι σε επαφή με το αφεντικό του αφεντικού σου. Ο στόχος είναι να αποκτήσουν μεγαλύτερη ορατότητα για σένα και να δημιουργήσεις μια καλή εντύπωση. Σύντομα θα σε ξέρουν και θα έχουν άποψη για εσένα, κάτι που θα σου δώσει ώθηση όταν έρθει η ώρα.

Οπότε αν σου δοθεί η ευκαιρία να κάνεις κάποια ενημέρωση, κάποια πρόταση ή κάποιο σχόλιο, αξιοποίησε την. Ή μάλιστα, αν μπορείς, προκάλεσέ την. Πώς να πάρεις Προαγωγή και να Αναδείξεις τον εαυτό σου στη Δουλειά

#5 Πάρε τις κλεμμένες ιδέες σου πίσω για να πάρεις προαγωγή

Σίγουρα κάποια φορά θα έρθει και η στιγμή στην καριέρα σου που θα έχεις κάποια ιδέα που συζήτησες με συναδέλφους, να την πάρουν και να την παρουσιάσουν ως δική τους.

Ξέρω βέβαια ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ απογοητευτικό, ωστόσο έχεις κάποιες εναλλακτικές.

Προφανώς δεν πρέπει να κάνεις κάποια σκηνή και να φωνάξεις μπροστά σε όλους «ε! Αυτή ήταν δική μου ιδέα!», αλλά μπορείς να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες, νούμερα, δεδομένα που στηρίζουν την «πατρότητα» της ιδέας σου. Με λίγα λόγια, πάρε υπό τον έλεγχο σου τη συζήτηση και φέρε τους προβολείς πάνω σου.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι είσαι σε ένα meeting του τμήματος, όταν ο συνάδελφός σου αρχίζει να αναπτύσσει την ιδέα σου, λες και ήταν δική του. Μπορείς αμέσως να πάρεις τον λόγο και να εξηγήσεις πως σου ήρθε αυτή η ιδέα αρχικά:

«Ναι, οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτό το κομμάτι της αγοράς θα αναπτυχθεί 12% το επόμενο έτος. Επιπλέον έχω μιλήσει με την αποθήκη και θα μπορέσουν να το στηρίξουν αν τους ενημερώσουμε έγκαιρα. Το καλό είναι ότι οι ανταγωνιστές δεν φαίνεται να έχουν πάρει είδηση ότι κάτι τέτοιο θα τραβήξει, οπότε θα είμαστε πολύ μπροστά τους»

Και, τόσο απλά η συζήτηση και πάλι σου ανήκει. Υποστηρίζοντας και επεκτείνοντας την ιδέα, θα πάρεις τελικά εσύ την αναγνώριση.

Γιατί, ναι, χρειάζεται και πρέπει να είμαστε ομαδικοί παίκτες και να βοηθάμε να πάει μπροστά η ομάδα στην οποία ανήκουμε.

Αλλά θυμήσου επιπλέον ότι δεν παίρνουν προαγωγή οι ομάδες, οι άνθρωποι παίρνουν. Οπότε η αποστολή σου είναι να είσαι μεν ομαδικός παίκτης, αλλά και να μπορείς να αναδείξεις τα αποτελέσματα που φέρνεις και το πόσο πολύτιμος είσαι ώστε να πάρεις προαγωγή που τόσο αξίζεις.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!