Πώς να ζητήσω Αύξηση Μισθού; - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να ζητήσω Αύξηση Μισθού;

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

«Εδώ και χρόνια παίρνω τα ίδια χρήματα, ενώ κάνω πολύ καλή δουλειά στο τμήμα. Πως μπορώ να ζητήσω αύξηση ώστε να την πάρω;»

Είμαι σίγουρος ότι κάνεις πολύ καλή δουλειά στην εργασία σου και ότι αποδίδεις και με το παραπάνω.

Είμαι όμως και εξίσου σίγουρος ότι διστάζεις πολύ να ζητήσεις εκείνη την αύξηση που τόσο καιρό περιμένεις (και αξίζεις). Περνάει ο καιρός και αναρωτιέσαι: «πώς να ζητήσω αύξηση;» αλλά τελικά δεν κάνεις κάτι.

Αν όμως δεν την ζητήσεις, είναι απολύτως βέβαιο πως είτε δεν θα την πάρεις καθόλου είτε ότι αυτή η στιγμή θα αργήσει πολύ.

Το να σταθείς μπροστά στο αφεντικό σου και να ζητήσεις αύξηση, μπορεί να σε αγχώνει και να σε κάνει να νιώθεις άβολα. Έχεις τη δυνατότητα όμως με ψυχραιμία και σωστή τακτική να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες σου να πάρεις αύξηση. Και εμείς θα σε βοηθήσουμε σε αυτό.

Να λοιπόν οι παράγοντες που σου προτείνουμε να συνυπολογίσεις για να απαντήσεις στο «πώς να ζητήσω αύξηση»

#1  Γνώριζε την αξία της δουλειάς σου

Όπως κάθε τι σε ένα κατάστημα έχει την τιμή του, έτσι κάθε θέση εργασίας έχει και την αξία της στην αγορά. Μάθε την αξία της δικής σου θέσης εργασίας δικτυούμενος (έχουμε γράψει ξανά για τα οφέλη του networking) με εργαζόμενους του κλάδου σου σε άλλες εταιρίες.

Το ζητούμενο εδώ, είναι να μάθεις τι ισχύει για τη θέση σου στην αγορά εργασίας. Προσοχή μόνο στις συγκρίσεις μεταξύ εταιριών, καθώς πολλές φορές ο τίτλος της θέσης μπορεί να είναι ίδιος, αλλά οι αρμοδιότητες διαφορετικές.

Επίσης, πρέπει ασφαλώς να λάβεις υπόψη και την δική σου απόδοση στην εργασία σου και το πόσο σημαντικός είσαι για την εταιρία. Εν ολίγοις, πρέπει να μπορείς να εκτιμήσεις το πόση μόχλευση έχεις. Αν έχεις διαβάσει τα άρθρα μας,  είμαι βέβαιος πως ήδη έχεις αυξήσει τις «μετοχές» σου στην εργασία σου.

 #2 Γνώριζε τα κριτήρια του αφεντικού σου

Είναι σημαντικό να ξέρεις από πριν ποια είναι τα κριτήρια του αφεντικού σου για το ρόλο σου και τι αξιολογεί ως σημαντικό προκειμένου να σε αναβαθμίσει. Οπότε φρόντισε αρκετό καιρό προτού ζητήσεις την αύξηση (ή την αναβάθμιση), να έχεις συζητήσει μαζί του ποια είναι τα κριτήριά του και οι προσδοκίες του για τη θέση σου.

 #3 Μην περιμένεις την αξιολόγησή σου

Αν εργάζεσαι για μεγάλο οργανισμό, με θεσμοθετημένη διαδικασία αξιολόγησης, έχε υπόψη ότι στη συνάντηση που θα έχεις για την αξιολόγησή σου, παρόλο που το θέμα θα είσαι εσύ και η απόδοση που έχεις, δεν θα είναι καλή στιγμή για να ζητήσεις αύξηση.

Αυτό γιατί τότε είναι ήδη αργά: την στιγμή της αξιολόγησης το αφεντικό σου, έχει ήδη αποφανθεί για εσένα και την απόδοσή σου και οποιαδήποτε συζήτηση γίνει, ουσιαστικά θα τον κάνει να αιτιολογήσει την ήδη ειλημμένη απόφασή του. Άρα καλό είναι να φροντίσεις να συζητήσεις το αίτημά σου, αρκετό καιρό νωρίτερα από τις αξιολογήσεις.

#4 Διάλεξε τη σωστή στιγμή

Η καλύτερη στιγμή για να ζητήσεις αύξηση είναι όταν βρίσκεσαι σε ένα high point, όταν δηλαδή έχεις μόλις ολοκληρώσει επιτυχώς ένα μεγάλο project, έχεις λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα, έχεις αναλάβει νέες αρμοδιότητες ή γενικά έκανες κάτι αξιοσημείωτο και σημαντικό.

Αν, αντίθετα, κάτι δεν πήγε καλά, βγήκες εκτός στόχων ή προϋπολογισμού ή έκανες ένα λάθος, άσε κατά μέρος για λίγο καιρό την σκέψη για αύξηση, κράτα χαμηλό προφίλ, και εστίασε σε διορθωτικές κινήσεις.

Κάτι που βοηθάει πολύ στο να γίνει η στιγμή σωστή, είναι αν έχεις μία άλλη προσφορά για εργασία, αυτό αυτομάτως αυξάνει τις «μετοχές» σου στην εταιρία (δηλαδή τη μόχλευση σου).

Το θέμα του σωστού timing όμως δεν έχει να κάνει μόνο με εσένα, αλλά και με το αφεντικό σου και την εταιρία. Αν, για παράδειγμα, μόλις ήρθε σε κόντρα με τον CEO ή αν η εταιρία αντιμετωπίζει κάποιο έκτακτο πρόβλημα, προφανώς δεν είναι καλή στιγμή.

#5 Πούλα τον εαυτό σου αλλά μην παρακαλάς

Θα σου δοθεί αύξηση μόνο εξαιτίας της αξίας που φέρνεις στην εταιρία, μέσα από την απόδοσή σου, την συμπεριφορά και την εν γένει διαχείριση που κάνεις και τον ρόλο που έχεις στην επιχείρηση.

Το γεγονός ότι χρωστάς στην εφορία ή τα παιδιά σου έχουν πολλές ανάγκες, παρόλο που είναι απολύτως ανθρώπινο και σεβαστό, από εργασιακής πλευράς είναι άσχετο και δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Οπότε μην επικαλείσαι τέτοιους προσωπικούς λόγους, μήπως συγκινήσεις και σου δοθεί κάποια αύξηση. Την αύξηση πρόκειται να την πάρεις, όχι γιατί την χρειάζεσαι, αλλά επειδή είσαι σημαντικός για την εταιρία, εκτιμάται ο ρόλος σου και αποδίδεις.

Θες να σε βοηθήσουμε να ανεβάσεις τις μετοχές σου στη δουλειά; Δες εδώ

#6 Λάβε υπόψη το στυλ του αφεντικού σου

Θα αντιδρούσε καλύτερα το αφεντικό σου σε μια πιο επιθετική πωλησιακή τοποθέτηση ή σε μια προσέγγιση γεμάτη αριθμούς και γεγονότα; Είναι καλύτερα να έχεις μια συγκαταβατική στάση επειδή θέλει να αισθάνεται ότι ηγείται ή να φανείς αποφασιστικός;

Ανάλογα με το τι είδος αφεντικού είναι (όπως αναλύεται στο σεμινάριό μας) χρειάζεται και η ανάλογη τακτική ώστε να παρουσιάσεις την περίπτωσή σου με τρόπο που είναι πιο πιθανός να επιτύχει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Όπως και να έχει, διατήρησε ένα στυλ αμοιβαίου σεβασμού. Φρόντισε να είσαι ήρεμος, συζητήσιμος και συνεργατικός.

#7 Πίστευε στην αξία σου

Σκέψου έναν πωλητή που λέει «δεν ξέρω αν είναι πολύ καλό αυτό το προϊόν, αλλά θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε». Θα αγόραζες ποτέ το προϊόν του; Φυσικά και όχι.

Αν αντίθετα έδειχνε πίστη στο προϊόν του (πχ «είναι πολύ αξιόπιστο και εξυπηρετεί τις ανάγκες σας»), θα ήταν πιο πιθανό να σε πείσει. Το ίδιο ισχύει και για εσένα ως εργαζόμενο, έχε πίστη στον εαυτό σου. Η σιγουριά πουλάει. Και αν στο κάτω-κάτω δεν πιστεύεις ο ίδιος ότι αξίζεις μια αύξηση, γιατί να το πιστεύει το αφεντικό σου;

#8 Πως να ζητήσω αύξηση; Απλά κάνε το

Πολλοί εργαζόμενοι αγχώνονται πολύ με την σκέψη και μόνο ότι θα ζητήσουν μία αύξηση. Αν είσαι ένας από αυτούς, χαλάρωσε, ξαναδιάβασε το παρόν άρθρο, επικοινώνησε μαζί μας αν χρειάζεσαι και άλλες λεπτομέρειες, φτιάξε την στρατηγική σου και κυρίως πίστεψε στον εαυτό σου και την αξία της δουλειάς σου.

Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να εισπράξεις αρνητική απάντηση, αλλά δεν πρόκειται ο προϊστάμενός σου να θεωρήσει την κίνησή σου ξαφνική ή προσβλητική.6 σημάδια ότι το αφεντικό σου δεν σε συμπαθεί (και τι να κάνεις) Πώς να ζητήσω Αύξηση Μισθού;

 Αν ζητήσω Αύξηση και μου πει όχι τι κάνω;

Στην περίπτωση που το αφεντικό σού σου πει όχι, για οποιαδήποτε λόγο μην σκύψεις το κεφάλι και το βάλεις στα πόδια ως ηττημένος. Ακόμα και με το όχι, υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες που μπορείς να αδράξεις.

– Ρώτα τι χρειάζεται

Κράτα λοιπόν, την ψυχραιμία σου και το επαγγελματικό σου προφίλ και χαμογέλα. Πες ότι το κατανοείς πως ίσως να μην είναι δυνατή μία αύξηση τώρα, αλλά ότι θα ήθελες να ρωτήσεις πότε θα μπορούσε να εξετασθεί το ερώτημά σου ή τι θα χρειαζόταν να κάνεις που να αιτιολογεί μία αύξηση.

– Διερεύνησε αν ένα bonus είναι πιθανό

Σε μερικές επιχειρήσεις είναι πιθανό να μπορείς να πάρεις ένα εφάπαξ bonus ως μια επιβράβευση για την απόδοσή σου, αντί για μια κανονική αύξηση στο μισθό σου.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα bonus δίνονται μία κι έξω, και δεν δημιουργούν στην επιχείρηση τετελεσμένη υποχρέωση για μόνιμη αλλαγή στις αμοιβές σου, για αυτό ίσως είναι και πιο εύκολο να το πάρεις.

– Αν δεν μπορείς να πάρεις αύξηση, πάρε τον τίτλο

Αν, εν πάσει περιπτώσει, σου πουν ότι περισσότερα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα, διερεύνησε αν μπορείς να κερδίσεις μια αλλαγή τίτλου. Ο πιο καλός τρόπος να πάρει αύξηση, είναι να μπορείς να δείξεις ότι ουσιαστικά κάνεις ήδη την δουλειά υψηλότερης βαθμίδας.

Αν μπορείς να πάρεις καλύτερο τίτλο, τότε σε δεύτερο χρόνο θα αιτιολογείται καλύτερα μία αύξηση, καθώς η θέση σου θα συγκρίνεται πια με ανώτερες θέσεις. Φυσικά και ο τίτλος αυτός θα πρέπει να σχετίζεται με το αντικείμενό σου.

Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα κερδίσεις το σεβασμό του αφεντικού σου, αλλά θα μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες σου να πάρεις και την αύξηση που επιθυμείς!

Κι αν θες να μάθεις να διαχειρίζεσαι άριστα τις σχέσεις με το αφεντικό σου και τους συναδέλφους σου, δες εδώ!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!