Σχέσεις ανάγκης – Τι μας κρατάει εκεί; - Purpose Συμβουλευτική

Σχέσεις ανάγκης – Τι μας κρατάει εκεί;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, μία ιστορία που άκουσα από μία γνωστή μου, πριν αρκετά χρόνια. Μου είχε κάνει τόση εντύπωση που δεν την ξέχασα ποτέ. Πραγματικά δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί κάποιος να μείνει σε μία τέτοια σχέση.

Την έβλεπα καθημερινά στεναχωρημένη. Περπατούσε στο χώρο και ήταν κινητή μιζέρια. Πολλές φορές την έβλεπα και να κλαιει κρυφά σε μία γωνιά. Αναμενόμενο ήταν να την πλησιάσω κάποια στιγμή για να καταλάβω τι τρέχει και αν μπορώ να την βοηθήσω. Η ιστορία της με άφησε αρκετά μπερδεμένο.

Είχε σχέση με κάποιον πέντε περίπου χρόνια και απ’ ότι μου περιέγραψε, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Φωνές, καβγάδες, κλάματα, συμπεριφορές που προσέβαλλαν την προσωπικότητα της, υποψία απάτης, μέχρι και χειροδικία. Είχα μείνει έκπληκτος.

Η ερώτηση μου ήταν αναμενόμενη: «Γιατί δεν φεύγεις από αυτή την σχέση;». Η απάντηση της ήταν: «Μα, αφήνεις μία σχέση πέντε χρόνων να πάει χαμένη;» Και όταν την ρώτησα πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα, μου είπε ότι άρχισαν τον πρώτο χρόνο της σχέσης.

Συνεπώς, άφησε τέσσερα χρόνια να πάνε χαμένα, σε μία σχέση που ουσιαστικά τελείωσε πολύ καιρό πριν. Πόση απόγνωση μπορεί να έχει κάποιος μέσα του για να επιλέγει να μείνει σε μία τέτοια κατάσταση; Κι όμως είναι μία κατάσταση που την συναντάμε καθημερινά.

Γιατί δεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές όμως;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μας οδηγήσουν εκεί, με κύριο πρωταγωνιστή, την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Πρώτος παράγοντας, λοιπόν, είναι η ανασφάλεια. Πολύ κόσμος φοβάται ότι αν χωρίσει, δεν θα καταφέρει να βρει ξανά κάποιον ή κάποια να κάνει σχέση. Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε πολύ κόσμο.

Εντάξει, καταλαβαίνω ότι μπορεί να ζορίστηκες να βρεις κάποιον ή κάποια. Δεν είναι παράλογο. Ακόμα κι αν έκανες όμως, έξι μήνες ή ένα χρόνο, αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι τιμωρείς τον εαυτό σου, σε μία κατάσταση που δεν προχωράει και που σίγουρα δεν σου αξίζει.

Αν θες να μάθεις πως θα τελειώσεις μια σχέση που δεν έχει μέλλον, δες εδώ

Τι μπορεί να σε φοβίζει τόσο στις σχέσεις σου; Προτιμάς να υποβαθμίσεις τον εαυτό σου και να χάσεις την αξιοπρέπεια σου απλά για να έχεις κάποιον ή κάποια απλά για να κάνεις σεξ μία φορά την εβδομάδα; Πόσο καλό είναι αυτό το σεξ που να αξίζει τέτοια θυσία;

Άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να σε οδηγήσει σε μία τέτοια συμπεριφορά είναι το γεγονός ότι το έχεις ξαναδεί να γίνεται. Κάποιος στην οικογένεια σου ή στον κύκλο σου, το έχει κάνει. Το είδες και το θεώρησες δεδομένο. Οπότε το αναπαράγεις χωρίς να το αμφισβητείς. Θεωρείς ότι είναι κάτι αυτονόητο και ότι έτσι λειτουργούν οι σχέσεις. Αν αυτό λειτούργησε σε άλλους, τότε θα είναι αποτελεσματικό και για εσένα.

Φυσικά αυτό δεν ισχύει. Απλά επειδή κάποιος άλλος το κάνει δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Παρόλο που αυτό είναι αυτονόητο, υπάρχει πολύς κόσμος που δέχεται άκριτα αυτό που του σερβίρουν. Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος καλοθελητής βρέθηκε να σου πει ότι έτσι είναι οι σχέσεις και ότι για μερικά πράγματα καλύτερα να μην μιλάς και να τα δέχεσαι όπως είναι. Ίσως, αν δεν πεις τίποτα, να περάσει το πρόβλημα και να μην ξαναγίνει. Σίγουρα, ναι.

Και τι μπορώ να κάνω;

Καταρχήν διατήρησε την ψυχραιμία σου. Το ότι χώρισες ή ότι θες να χωρίσεις από μία σχέση, δεν σημαίνει ότι έκλεισε η τύχη σου για πάντα. Να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι για όλους εκεί έξω. Δεν έχει σημασία η εξωτερική εμφάνιση. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο νομίζεις. Επειδή δυσκολεύτηκες κάποτε να βρεις κάποιον, δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνεται πάντα.

Μπορείς πάντα να κάνεις αλλαγές. Άλλαξε αυτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι μειονεκτικά και πλήττουν την αυτοπεποίθηση σου. Αν είναι η εξωτερική σου εμφάνιση αυτό που θεωρείς πρόβλημα, τότε κάνε αλλαγές.Σχέσεις ανάγκης – Τι μας κρατάει εκεί;

Άλλαξε τον τρόπο που ντύνεσαι και το κούρεμα σου. Αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς άμεσα καλύτερα και θα σου ανεβάσει την διάθεση. Αν σε προβληματίζει ο σωματότυπος σου, μπορείς να αλλάξεις την διατροφή σου ή να ξεκινήσεις γυμναστήριο.

Αν σε ενοχλεί κάτι εσωτερικά, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με κάποιον ειδικό. Βρες κάποιο άτομο που θα σε κάνει να αισθανθείς άνετα και μίλα. Βγάλε από μέσα σου οτιδήποτε μπορεί να σε δυσκολεύει και βρες έναν τρόπο να το διοχετεύσεις παραγωγικά.

Οτιδήποτε χρειαστείς, μπορούμε να βοηθήσουμε.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!