6 απλές καθημερινές πράξεις για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου - Purpose Συμβουλευτική

6 απλές καθημερινές πράξεις για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Θέλεις να αναπτύξεις περισσότερη αυτοπεποίθηση; Θέλεις να χτίσεις αυτήν την αυτοπεποίθηση για πάντα;

Παρόλο που παίρνει χρόνο για να δημιουργηθεί, καθώς η πραγματική αυτοπεποίθηση βασίζεται στη συνεχή και αυξανόμενη επιτυχία, υπάρχουν σίγουρα τρόποι που θα σε βοηθήσουν να είσαι γεμάτος από αυτήν, κάτι που θα σε κάνει πιο εύκολα να ξεπεράσεις το άγχος σου αλλά και να αποδόσεις καλύτερα.

Βάλε τα παρακάτω στο καθημερινό σου πρόγραμμα για γρήγορες δόσεις αυτοπεποίθησης. Με τον καιρό θα αποκτήσεις το είδος της αυτοπεποίθησης που έρχεται από την επίτευξη των στόχων σου. Ούτως ή άλλως η αυτοπεποίθηση είναι αποτέλεσμα ενός κύκλου προσπαθειών που οδηγεί στην επιτυχία. Με τη σειρά της αυτή σε κάνει να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου και πανέτοιμος να βάλεις τα δυνατά σου και την επόμενη φορά.

Εάν θέλεις και εσύ να χτίσεις  και να αναπτύξεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ακολουθούν 6 πράγματα που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα, για να νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου.

1) Σταύρωσε τα χέρια σου όταν θέλεις μία δόση αποφασιστικότητας

Γνωρίζω πως αυτή η στάση σώματος δείχνει στους γύρω σου πως είσαι στενόμυαλος ή αγχώδης. Λογικό είναι να στέλνει ένα αρνητικό σημάδι.

Από την άλλη όμως, το να σταυρώνεις τα χέρια σου σε κάνει να επιμένεις περισσότερο σε ένα δύσκολο πρόβλημα και ακόμα καλύτερο στο να λύνεις προβλήματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η επιμονή είναι ένα χαρακτηριστικό που οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε σε αφθονία.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη στάση σώματος θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις όταν νιώσεις αγχωμένος.  Αν δε θες όμως οι άλλοι να πάρουν στραβά αυτή σου τη στάση, κάν’ το όταν είσαι μόνος.

Όποτε νιώθεις ότι έχεις κολλήσει, σταύρωσε τα χέρια σου και συνέχισε να προσπαθείς.

2) Χαμογέλα για να μειώσεις την αμηχανία και το άγχος

Το να κατσουφιάζεις και να κάνεις αρνητικές γκριμάτσες με το πρόσωπό σου, δίνει το σήμα στον εγκέφαλό σου πως κάνεις κάτι πολύ δύσκολο. Έτσι, το σώμα σου ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας κορτιζόλη, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα του στρες σου.

Το στρες προκαλεί και άλλο στρες και σε μηδενικό χρόνο είσαι ένα ράκος. Αυτή είναι η θεραπεία, κάνε τον εαυτό σου να χαμογελάει. Αμέσως θα νιώθεις λιγότερο αγχωμένος, ακόμα και αν τίποτα από την κατάσταση που βιώνεις δεν έχει αλλάξει.

Επίσης, όταν χαμογελάς νιώθουν λιγότερο άγχος και οι γύρω σου. Αυτό θα μειώσει ακόμα περισσότερο το άγχος σου. Συνεπώς, με ένα σου χαμόγελο, σκότωσε τόσο το δικό σου άγχος, όσο και των άλλων.

Για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση και την αυτο-εικόνα σου μόνιμα, δες εδώ

3) Κινήσου περισσότερο και μείωσε το χημικό στρες

Όταν νιώθεις άγχος ή αμηχανία, οι αδένες σου εκκρίνουν κορτιζόλη, μία από τις χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τη λεγόμενη αντίδραση μάχης ή φυγής.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ενισχύουν τα συναισθήματά σου, περιορίζουν τη δημιουργικότητα σου και μειώνουν την ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι πολύπλοκες πληροφορίες. Όταν είσαι γεμάτος κορτιζόλη γίνεσαι στενόμυαλος, ακριβώς όπως όταν τρομάζεις ή φοβάσαι.

Συνεπώς, κάψε την επιπλέον κορτιζόλη με άσκησηΠερπάτα, αθλήσου στο σπίτι πριν πας στη δουλειά ή πήγαινε γυμναστήριο.

Δεν πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να σε βοηθήσει; Θυμήσου κάποια φορά που ήσουν εντελώς αγχωμένος και αποφάσισες να αθληθείς. Είμαι σίγουρος ότι αμέσως μετά ένιωθες λιγότερο αγχωμένος και περισσότερο σίγουρος για τον εαυτό σου. Αυτό εν μέρει συνέβη γιατί μείωσες τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα σου.6 απλές καθημερινές πράξεις για να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου

4) Φάε σωστά για να ενισχύσεις την καθαρότητα του μυαλού σου

Η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη είναι δύο χημικές ουσίες που βοηθούν στη ρύθμιση της πνευματικής εγρήγορσης. Και οι δύο βρίσκονται στην τιροσίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στις πρωτεΐνες.

Πολύ απλά πρόσθεσε πρωτεΐνη στα γεύματά που τρως, πριν κάνεις κάτι που σου προκαλεί στρες. Μην περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να τραφείς, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε όλοι μας όταν είμαστε αγχωμένοι είναι να φάμε κάτι υγιεινό.

5) Ετοίμασε το σχέδιό σου για να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο

Πες ότι έχεις μία παρουσίαση σήμερα. Εάν είσαι σαν και εμένα οι σκέψεις «τί θα γίνει αν…» σε βασανίζουν. «Τί θα γίνει αν το PowerPoint χαλάσει; Τί θα συμβεί αν κάποιος με διακόπτει συνεχώς; Αν με κόψουν πριν τελειώσω την παρουσίαση;»

Ο φόβος για το άγνωστο σκοτώνει την αυτοπεποίθηση και γρήγορα μπορεί να σε κάνει να χάσεις τον έλεγχο.

Σκέψου λοιπόν, κάποια από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν και δημιούργησε ένα πλάνο για να τα αντιμετωπίσεις. Αμέσως θα νιώσεις πιο σίγουρος γιατί θα έχεις μετατρέψει το «τί θα γίνει αν…» σε κάτι πιο θετικό όπως «οκ, αν συμβεί θα κάνω αυτό…». Αυτό θα σε βοηθήσει να προσαρμόζεσαι σε ό,τι και αν προκύψει.

6) Υιοθέτησε συνήθειες που βοηθούν πραγματικά

Οι προλήψεις είναι μάταιες προσπάθειες να ελέγξει κάποιος το αβέβαιο ή το φόβο. Το να φοράς για παράδειγμα τις τυχερές σου κάλτσες, δε θα σε κάνει να αποδόσεις καλύτερα στη δουλειά σου. Αντί λοιπόν να δημιουργήσεις μία μάταιη πρόληψη, δημιούργησε ένα μοτίβο που θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς.

Για παράδειγμα, μου αρέσει να περπατάω στο διάδρομο πριν από μία παρουσίαση, για να ελέγχω την ορατότητα των ακροατών. Ίσως αποφασίσεις πως θα είναι καλό να κάνεις ένα πέρασμα τις σημειώσεις σου πριν από την παρουσίαση, ακόμα και αν είσαι σίγουρος πως τις ξέρεις απ’ έξω. Ίσως πάλι επιλέξεις να κάνεις μία επανάληψη σε αυτά που θες να πεις πριν από μία συνάντηση, ακόμα και αν έχεις βρεθεί σε παρόμοιες συναντήσεις πολλές φορές.

Επέλεξε συγκεκριμένες πράξεις που θα σε βοηθήσουν πραγματικά στο να νιώσεις καλύτερα και όχι προκαταλήψεις. Η άνεση βρίσκεται στο γνώριμο, εκεί που βρίσκεται και η αυτοπεποίθηση.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!