Σταμάτα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου: Δέξου την αποτυχία και προχώρα - Purpose Συμβουλευτική

Σταμάτα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου: Δέξου την αποτυχία και προχώρα

 
 

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Είναι αναπόφευκτο στην πορεία της καριέρας σου, κάποια στιγμή, να αντιμετωπίσεις πισωγυρίσματα, αποτυχία και εμπόδια, άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα.

Η ιστορία είναι γεμάτη από ιστορίες επιτυχημένων ανθρώπων που τελικά θριάμβευσαν παρά τις αρχικές αποτυχίες τους. Παρ’ όλα αυτά, ξανά και ξανά, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θέλουμε, σαμποτάρουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και σκάβουμε ακόμα μεγαλύτερο λάκκο αποτυχίας. Και δεν σηκωνόμαστε από αυτόν από καθαρό φόβο.

Αυτό που δεν φαίνεται να συνειδητοποιούμε είναι ότι η αποτυχία και η απόρριψη είναι συχνές, ακόμα και για αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή. Αλλά πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν την αποτυχία σαν καύσιμο και ενέργεια.

Ακούμε ξανά και ξανά ότι πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας την ελευθερία να αποτύχει, αλλά το υλοποιούμε όντως; Πως φερόμαστε στην πράξη; Και ποιο είναι το μυστικό για να μετατρέψουμε τα εμπόδια σε επιτυχία;

Να λοιπόν 4 τρόποι για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε:

#1 Ανάμενε την αποτυχία

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η απόρριψη και η αποτυχία είναι μέρη της ζωής.

Ο φόβος της αποτυχίας όμως είναι ένα πολύ δυνατό αίσθημα που πυροδοτεί όλες μας τις περιοριστικές πεποιθήσεις αλλά και τις ψεύτικες ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας και μας κρατούν μακριά από το πραγματικό δυναμικό μας. Να είσαι λοιπόν προετοιμασμένος για την απόρριψη, αυτός είναι ο πιο καλός τρόπος για να μπορείς να την διαχειριστείς.

#2 Σταμάτα και σκέψου

Πολύ συχνά παίρνουμε την απόρριψη προσωπικά. Αυτό είναι και κάπως φυσικό, αν όμως δεν περάσουμε πέρα από αυτό, δεν θα πετύχουμε ποτέ.

Είναι πολύ καλύτερο να βλέπουμε την απόρριψη ως μια πρόκληση του τρόπου σκέψης μας. Με αυτό τον τρόπο δεν μας απορρίπτουν, απλά ο τρόπος σκέψης μας αμφισβητείται.

Αυτό με τη σειρά του μας βοηθάει να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους της απόρριψης, είτε πρόκειται για την εργασία που θέλαμε, είτε για κάποια προαγωγή, είτε για κάποιο επιχειρηματικό ξεκίνημα. http://www.crnobelo.com/media/com_jvrelatives/images/thumbs/com_content_52956_600.jpg

Ίσως λοιπόν υπάρχει κάποιο σφάλμα στην κατανόησή σου. Συχνά, μπορείς με λίγη έρευνα να καταλήξεις σε κάτι καλύτερο, ώστε να επιστρέψεις με μια πρόταση που είναι πιο βιώσιμη.

#3 Μάθε από την απόρριψη

Τι γίνεται όμως, αν τελικά δεν υπήρχε κάποιο σφάλμα στην πρότασή σου; Αν σε κατανόησαν απολύτως αλλά και πάλι σε απέρριψαν; Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να θεωρήσεις ότι είχαν τις καλύτερες προθέσεις. Πιθανότητα δεν σε απέρριψαν επειδή δεν σε συμπαθούν ως άνθρωπο ή ως προσωπικότητα.

Όπως λένε και στις πωλήσεις, υπάρχουν πέντε λόγοι που μπορεί κάποιος να απορρίψει μία πρόταση πωλήσεως: δεν έχει την ανάγκη, τα χρήματα, δεν βιάζεται, δεν επιθυμεί το προϊόν, δεν σε εμπιστεύεται.

Και όταν μπορείς να καταλάβεις τι είδος απόρριψης είναι αυτό που είχες, μπορείς να το αντιμετωπίσεις με τους σωστούς τρόπους. Αρκεί να έχεις την ψυχραιμία και την υπομονή να προσπαθήσεις ξανά.

#4 Δες την θετική πλευρά που έχει η αποτυχία

Ένας τρόπος που οι άνθρωποι των πωλήσεων χρησιμοποιούν για να «αντέχουν» την αποτυχία και την απόρριψη είναι να την μετατρέπουν από κάτι αρνητικό σε κάτι θετικό.

Και το κάνουν αυτό γνωρίζοντας τις πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό τους βοηθάει να καταλάβουν ότι για κάθε 100 τηλεφωνήματα, για παράδειγμα, θα βγουν πέντε ή έξι καλά ραντεβού με πελάτες και από αυτά ένας ή δύο θα κάνουν τελικά την αγορά.

Άρα για αυτούς η επιτυχία γίνεται παιχνίδι αριθμών: Αν κάνεις αρκετά τηλεφωνήματα, θα κάνεις και αρκετές πωλήσεις. Οπότε κάθε αποτυχία γίνεται άλλο ένα βήμα στο δρόμο του να κάνεις ακόμα μία πώληση. Άρα τώρα πια η αποτυχία σημαίνει πρόοδο, όχι πισωγύρισμα.

Αυτή η αρχή δεν έχει εφαρμογή μόνο στις πωλήσεις, αλλά και σε πολλούς ακόμα τομείς. Ακόμα και στο μπάσκετ, όπως έλεγε ο Μάικλ Τζόρνταν, κάθε αποτυχημένο σουτ σε φέρνει ακόμα πιο κοντά στα επόμενα εύστοχα. Σταμάτα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου: Δέξου την αποτυχία και προχώρα

Μάθε λοιπόν να αγαπάς και αυτές τις μικρές αποτυχίες. Μέσα από αυτές είναι που μαθαίνουμε.

Και η αλήθεια είναι πως η αποτυχία και η απόρριψη πολλές φορές στο μυαλό μας μεγαλοποιούνται σε έναν «μαύρο-άσπρο» τρόπο σκέψης, όπου ότι δεν πάει καλά, τότε πάει χάλια. Οπότε δώσε χάρη στον εαυτό σου, γνώριζε τις πιθανότητες, μάθε από τα λάθη σου και προχώρα μπροστά. Το αποτέλεσμα μπορεί να σε εκπλήξει.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!