4 λόγοι να ΜΗΝ ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση - Purpose Συμβουλευτική

4 λόγοι να ΜΗΝ ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

By Γιώργος Παλαιός | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Ίσως αναρωτιέσαι κι εσύ αν πρέπει να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση ή αν κάνεις για επιχειρηματίας. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που είναι από φυσικού τους πολύ καλοί στο επιχειρείν και άλλοι που χρειάζεται να το προσπαθήσουν περισσότερο.

Και είναι αλήθεια πως έχει γίνει λίγο της μόδας η επιχειρηματικότητα και προσπαθούν όλοι να την κάνουν να ακούγεται πολύ “glamorous”. Και ακόμα και αν μερικές φορές είναι, μην πέφτεις σε αυτή την παγίδα. Υπάρχουν πολλές δύσκολες πλευρές στο να είσαι επιχειρηματίας. Αλλά σίγουρα μπορεί να έχεις και μεγάλη ικανοποίηση αν το κάνεις για τους σωστούς λόγους.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε κάποιους μύθους που υπάρχουν σχετικά με την επιχειρηματικότητα, κατέγραψα 4 λόγους που είναι οι λάθος λόγοι για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Και αν σε ενδιαφέρει, θα επανέλθω την ερχόμενη εβδομάδα με τους σωστούς λόγους για να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση.

Αλλά πρώτα δες αν ανήκεις σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες:

1. Νομίζεις ότι έτσι θα δουλεύεις λιγότερο

Αν αυτή τη στιγμή έχεις μια δουλειά, όπου εργάζεσαι πολλές ώρες κάθε ημέρα και που πραγματικά δεν σου αφήνει πολύ χρόνο να κάνεις κάτι άλλο, είναι λογικό να ψάχνεις τρόπους να μειώσεις τον χρόνο εργασίας. Ίσως θες να περνάς περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σου, ή απλά να ισορροπήσεις καλύτερα ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Και είναι απολύτως σεβαστό αυτό.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, η επιχειρηματικότητα ίσως να μην είναι κατάλληλη για εσένα. Οι επιχειρηματίες, ειδικά στα πρώτα βήματα της επιχείρησής του, τείνουν να δουλεύουν περισσότερο από το μέσο όρο, όχι λιγότερο. Το να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση είναι δουλειά σχεδόν υπερπλήρους απασχόλησης. Δεν μπορείς να επιστρέψεις σπίτι σου για να ξεφύγεις από το αφεντικό, για τον πολύ απλό λόγο ότι είσαι εσύ το αφεντικό.

 

2. Νομίζεις ότι θα δουλεύεις όποτε εσύ θέλεις

Η αλήθεια είναι ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να προσφέρει κάποια ευελιξία. Μπορείς ίσως να ενσωματώσεις και κάποιες δραστηριότητες της προσωπικής ζωής σου. Για παράδειγμα, ίσως είναι πιο εύκολο να πας στη μέση της ημέρας στον οδοντίατρο και να επιστρέψεις μετά στην εταιρία, κάτι που ίσως να μην μπορούσες να κάνεις σε μια τυπική δουλειά γραφείου.

Αλλά και αυτή η ευελιξία δεν είναι εγγυημένη για όποιον ξεκινάει τη δική του επιχείρηση. Αν η εταιρία σου αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να είσαι εκεί να βοηθήσεις. Εάν έχεις να συναντήσεις πελάτες, προμηθευτές ή επενδυτές, πρέπει μάλλον να μπεις στο δικό τους πρόγραμμα και όχι αυτοί στο δικό σου. Ως επιχειρηματίας πρέπει να είσαι ενεργός κάθε στιγμή.

4 λόγοι να ΜΗΝ ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

3. Δεν είσαι διατεθειμένος να πιεστείς οικονομικά

Όλοι συζητούν πόσο πλούσιοι μπορούν να γίνουν οι επιχειρηματίες, ή πόσο επιτυχημένος είναι αυτός ή εκείνος. Και η αλήθεια είναι πως με σκληρή δουλειά, ρίσκο, καλό timing αλλά και τύχη μπορείς να γίνεις πλούσιος. Παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνεις πλούσιος από την πρώτη μέρα. Οι πιθανότητες λένε πως τα πρώτα χρόνια θα είναι κάπως δύσκολα.

Ειδικά αν έχεις αφήσει μια καλή δουλειά για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου, ίσως περάσουν και χρόνια για να μπορέσεις να φτάσεις να έχεις το ίδιο ύψος εισοδήματος.

Ας πούμε την αλήθεια: Στην αρχή τουλάχιστον, θα είσαι πιεσμένος οικονομικά. Και όχι μόνο η επιχείρησή σου, αλλά και εσύ ο ίδιος. Θα χρειαστεί να βάλεις χέρι στις προσωπικές σου αποταμιεύσεις για να χρηματοδοτήσεις την επιχείρησή σου. Αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνεις και θυσίες και υπομονή, μέχρι τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους.

 

4. Δεν είσαι διατεθειμένος να ασχοληθείς με τομείς που δεν σου αρέσουν

Ίσως θες να ανοίξεις δική σου επιχείρηση επειδή έχεις μια πολύ καλή ιδέα ή βρήκες κάτι που σε παθιάζει. Και είναι πολύ ωραίο αυτό. Αλλά όταν τρέχεις μια επιχείρηση, υπάρχουν και πολλά ακόμα πράγματα από αυτά που σου αρέσουν. Αναγκαστικά, θα πρέπει να ασχοληθείς και με τομείς που σου φαίνονται βαρετοί και αδιάφοροι ή νιώθεις πως δεν είναι το δυνατό σου σημείο. 

Συζητούσα πρόσφατα με έναν πελάτη μας και μου έλεγε πόσο αντιπαθούσε να κάνει ομιλίες και να γράφει. Και πώς παρόλο που δεν του άρεσαν αυτά, χρειάστηκε να τα κάνει πολύ και για πολύ καιρό, πχ στέλνοντας newsletters και συμμετέχοντας σε events για Δικτύωση. Τώρα έχει την άνεση να διαθέτει συνεργάτες που ασχολούνται με αυτούς τους τομείς, αλλά αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι τον πρώτο δύσκολο καιρό η επιβίωση της εταιρίας του εξαρτιόταν και από αυτά.

Εσύ που βρίσκεσαι λοιπόν; Αναγνωρίζεις καθόλου τον εαυτό σου στα παραπάνω; Περιμένω τις απόψεις σου εδώ.

Αν από την άλλη, σκέφτεσαι να κάνεις κάτι δικό σου για τους σωστούς λόγους, δες εδώ περισσότερα.

 

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!