Γιατί χρειάζεσαι την Προσωπική Ανάπτυξη - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί χρειάζεσαι την Προσωπική Ανάπτυξη

 
 

By Κατερίνα Χρήστου | Προσωπική Ανάπτυξη

Ο όρος «προσωπική ανάπτυξη» χρησιμοποιείται πολύ τελευταία. Τι ακριβώς σημαίνει και γιατί σε αφορά;

Προσωπική ανάπτυξη σημαίνει να μαθαίνεις τον εαυτό σου, τα ταλέντα και τις αδυναμίες σου. Σημαίνει να επενδύεις χρόνο και ενέργεια στον εαυτό σου, για να τον γνωρίσεις και να τον βελτιώσεις.

Προσωπική ανάπτυξη σημαίνει να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και να προσπαθήσεις να καλυτερεύσεις τις συνθήκες της ζωής σου σε όλους τους τομείς, από τον προσωπικό μέχρι τον επαγγελματικό. Σημαίνει επίσης να θέτεις στόχους, αλλά και το προσωπικό σου πλάνο για να τους επιτύχεις.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία καταφέρνεις να γνωρίζεις το ποιος είσαι και πού βρίσκεσαι και να χαράζεις εσύ τη διαδρομή σου, αντί να αφήνεις πολλά πράγματα «στην τύχη». Έτσι, η ζωή σου είναι γεμάτη εμπειρίες και ικανοποιήσεις κάθε φορά που πετυχαίνεις τους στόχους σου και είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που σε ευχαριστούν, ενώ μπορείς να νιώθεις καλά και στην επαγγελματική σου ζωή.

Η προσωπική ανάπτυξη του καθενός είναι προσωπική υπόθεση, αλλά πλέον καθώς η ζωή έχει γίνει ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτητική, υπάρχουν και οι ειδικοί σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης ή σύμβουλοι life coaching στους οποίους μπορούν όλοι να απευθυνθούν για μια πιο συστηματική προσέγγιση σε αυτό το ταξίδι.

Τι μπορείς να κερδίσεις με την Προσωπική Ανάπτυξη;

Αυτοεπίγνωση

Το πρώτο βήμα για την προσωπική ανάπτυξη είναι η αυτοεπίγνωση, με απλά λόγια μαθαίνεις ποιος είσαι, ποιες είναι οι πεποιθήσεις σου, ο χαρακτήρας, τα ταλέντα, οι αδυναμίες ή οι ευαισθησίες σου.

Επίσης, μαθαίνεις και συνειδητοποιείς πού θέλεις να πας, τι θα επιθυμούσες, ποιους στόχους θα ήθελες να επιτύχεις. Ορίζεις τι σημαίνει για εσένα ευτυχία ή επιτυχία και θέτεις στόχους σύμφωνα με το δικό σου σύστημα αξιών. Ανακαλύπτεις πού βρίσκεσαι και πού θες να πας. Μόνο έτσι μπορείς να χαράξεις μια διαδρομή και ένα σχέδιο δράσης.

Προσανατολισμός

Το επόμενο βήμα μετά την αυτοεπίγνωση είναι λογικό να είναι ο προσανατολισμός σου στο πού θέλεις να φτάσεις. Ακούγεται θεωρητικό, όμως δεν είναι.

Είσαι πλέον συνειδητοποιημένος και στοχευμένος. Οι αποφάσεις σου δεν λαμβάνονται πια τυχαία ή παρορμητικά, αλλά σύμφωνα με όσα εσύ έχεις θέσει.

Άρα είσαι σε θέση να αποφασίζεις πιο σωστά και τα αποτελέσματα των αποφάσεων και των κινήσεών σου θα είναι τέτοια που δεν θα μετανιώνεις εύκολα και δεν θα θεωρείς πως άφησες κάποια πράγματα στην τύχη. Όλη αυτή η διαδικασία σε βοηθά να νιώσεις δυνατός για να φτάσεις στον στόχο σου και είναι η πυξίδα σου για το ότι είσαι στον σωστό δρόμο.

Στόχευση και Αποτελεσματικότητα

Το βήμα που ακολουθεί όταν έχεις προσανατολιστεί σωστά είναι η προσήλωσή σου στην πορεία που έχεις χαράξει. Με τον καιρό αναπτύσσεις την ικανότητα να είσαι όλο και πιο εστιασμένος σε αυτό που θέλεις, πιο αποφασιστικός και τελικά πιο αποτελεσματικός.

Σε αυτή τη φάση δεν αμφισβητείς πλέον τον εαυτό σου ή τις επιλογές σου, είσαι ξεκάθαρος και στοχευμένος και θέλεις να φτάσεις εκεί που κοιτάζεις, στο δικό σου όραμα. Οι περισπάσεις και οι γνώμες των άλλων δεν μπορούν να σε κλονίσουν. 

Γιατί χρειάζεσαι την Προσωπική Ανάπτυξη

Κινητοποίηση

Έχεις πλέον πολλούς λόγους να σου αρέσει η ζωή, να προσπαθείς, να ενεργείς και να προχωράς. Η ζωή σου δεν κυλάει χωρίς να το καταλαβαίνεις, αλλά είναι για σένα ένα γήπεδο μέσα στο οποίο κάνεις ένα παιχνίδι στο οποίο θες να είσαι νικητής.

Βρίσκεις τρόπους, ανακαλύπτεις νέους δρόμους και μαθαίνεις να ξεπερνάς τα εμπόδια αφού έχεις μέσα σου μια ισχυρή κινητήριο δύναμη που σε ωθεί να πας πιο πέρα, τη θέλησή σου και τους στόχους σου.

Ισχυροποίηση

Η διαδικασία αυτή σε έχει κάνει ισχυρό, έχεις ανακαλύψει δυνάμεις που δεν ήξερες πως έχεις και έχεις πια δει πως όλο αυτό που κάνεις λειτουργεί προς όφελός σου. Έχεις γίνει αποτελεσματικός, παίρνεις γρήγορες και σωστές αποφάσεις, δεν μένεις στάσιμος και έχεις αποκτήσει την ικανότητα να ξεπερνάς όσα εμπόδια προκύπτουν. Έχεις απολαύσει την ικανοποίηση για τους μικρούς ή μεγάλους στόχους που πέτυχες και θες να πας ακόμη πιο μακριά.

Είσαι πια ανθεκτικός στη ζωή, ακόμα και στα δύσκολα και όσο περνάει ο καιρός τόσο πεισμώνεις, δυναμώνεις, μεγαλώνεις την αυτοπεποίθησή σου και θέτεις νέους στόχους. Η δύναμή σου έχει απελευθερωθεί.

Σχέσεις

Οι σχέσεις σου έχουν γίνει πιο ομαλές, αφού ξέρεις πια ποιος είσαι, τι θέλεις και πώς να κινηθείς μέσα σε αυτές. Έχεις σωστή ισορροπία στη λογική και στο συναίσθημα και αναγνωρίζεις ευκολότερα τους διάφορους χαρακτήρες των ανθρώπων γύρω σου. Μπορείς να σταθείς απέναντι στους άλλους πιο στέρεος και πιο ανεξάρτητος.

Η κρίση σου είναι σωστή και προστατεύεις τα συμφέροντά σου, αποφεύγοντας τοξικές σχέσεις που σε βλάπτουν, ενώ η δυναμικότητά σου εμπνέει θετικούς ανθρώπους οι οποίοι έρχονται πιο κοντά σου.

Ξέρεις πώς να σταθείς στον επαγγελματικό σου χώρο και σε άλλες κοινωνικές ομάδες ως ισότιμο μέλος και έχεις βρει τρόπους να αποφεύγεις τις φθορές και να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις αποτελεσματικά. Μέσα από τις πιο στενές προσωπικές σου σχέσεις νιώθεις πιο γεμάτος και πιο χαρούμενος.

Όπως βλέπεις λοιπόν η Προσωπική Ανάπτυξη μπορεί να μας προσφέρει πολλά. Σε περίπτωση που θες βοήθεια και κατευθύνσεις στο ταξίδι αυτό, είμαστε στη διάθεσή σου

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!