Καλοκαιρινή Άδεια: Γιατί είναι σημαντικό να την παίρνεις - Purpose Συμβουλευτική

Καλοκαιρινή Άδεια: Γιατί είναι σημαντικό να την παίρνεις

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Είναι σημαντική η καλοκαιρινή άδεια.

Είναι πλέον γνωστό πως όλοι δουλεύουμε περισσότερες ώρες από ότι θα έπρεπε και από όσες πληρωνόμαστε. Μπορεί θεωρητικά να δουλεύεις 8ωρο αλλά πόσες φορές έχεις φύγει στην ώρα σου;

Ή πόσες φορές έχεις πάει στο γραφείο Σάββατο ενώ δε δουλεύεις ή έχεις απαντήσει στο τηλεφώνημα του αφεντικού σου Κυριακάτικα γιατί κάτι θυμήθηκε πως πρέπει να κάνετε;

Πόσες φορές δεν έχεις πάρει την άδεια που δικαιούσαι γιατί έχεις πολλή δουλειά, θα την πάρεις αργότερα, δεν προλαβαίνεις τώρα κτλ;

Γνωρίζω πως το να πάρεις την καλοκαιρινή άδεια σου σε μια περίοδο με πολύ δουλειά είναι δύσκολο. Αναρωτιέσαι τι θα γίνει όσο θα λείπεις, αν θα τα καταφέρουν όσοι μείνουν πίσω, αν θα τα βρεις χειρότερα μόλις γυρίσεις. Θες να φύγεις αλλά άμα γυρίσεις και τα βρεις χειρότερα από πριν θα μετανιώσεις που έφυγες.

Η άδεια από τη δουλειά υπάρχει γιατί είναι σημαντική. Τη δικαιούσαι αλλά και τη χρειάζεσαι. Δεν μπορείς να δουλεύεις 365 μέρες το χρόνο χωρίς να ξεκουράζεσαι. Όσο και αν αγαπάς τη δουλειά σου, όσο φόρτο εργασίας και αν έχεις, πρέπει να παίρνεις άδεια.

Ποια είναι όμως τα οφέλη που έχει η καλοκαιρινή άδεια;

#1 Βελτίωση ψυχικής και σωματικής υγείας

Η πολλή δουλειά προκαλεί άγχος. Το άγχος με τη σειρά του προκαλεί πολλά προβλήματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αυξημένα νεύρα, στενοχώρια, αλλαγή διάθεσης, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, πονοκέφαλοι και πολλά άλλα. Κάθε ένα από αυτά με τη σειρά του προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Σίγουρα σε μέρες με έντονο φόρτο εργασίας στη δουλειά έχεις νιώσει κάτι από τα παραπάνω. Σα να μη νιώθεις καλά αλλά να μη ξέρεις γιατί. Όσο και αν δεν το παραδέχεσαι, τα περισσότερα από αυτά που νιώθεις προκαλούνται από τη δουλειά σου.

Όταν λοιπόν παίρνεις την άδειά σου και πας διακοπές, επιτρέπεις στο σώμα και το μυαλό σου να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν.  Βλέπεις πως σιγά σιγά κοιμάσαι καλύτερα, έχεις περισσότερη όρεξη, τρως καλύτερα, δε σε πονάει το στομάχι σου. Η διάθεσή σου για ζωή έχει αυξηθεί.

Το σώμα σου ξεχνάει πόσο πιεσμένο ήταν όσο δούλευες και αρχίζει να αφήνεται ελεύθερο. Λειτουργεί καλύτερα και έτσι όπως πρέπει. Δεν έχει να αγχωθεί για κάτι παρά μόνο να περάσει καλά. Πως να Ζητήσεις Άδεια από τη Δουλειά σου (και να την πάρεις) καλοκαιρινή άδεια

#2 Αύξηση παραγωγικότητας

Όσο πιο πολύ δουλεύεις τόσο περισσότερο πέφτει η παραγωγικότητά σου. Δε γίνεται να δίνεις συνεχώς το 100% σου. Είναι λογικό κάποια στιγμή να κουραστείς και να μην έχεις όρεξη να δουλέψεις. Ή μπορεί να μην έχεις τις αντοχές να δουλέψεις.

Όταν όμως παίρνεις λίγες μέρες μακριά από τη δουλειά σου, ξεκουράζεσαι και γεμίζεις τις μπαταρίες σου. Ο εγκέφαλός σου βλέπει διαφορετικά πράγματα από ότι συνήθως και τονώνεται. Μετά από αυτή την ξεκούραση είσαι έτοιμος να γυρίσεις πιο δυνατός στη δουλειά και με περισσότερη όρεξη.

Μη ξεχνάς πως οι άπειρες ώρες δουλειάς και η μηδενική ξεκούραση μπορούν να οδηγήσουν στο burnout. Δε χρειάζεται να φτάσεις μέχρι εκεί για να αναγκαστείς να πάρεις άδεια. Πάρε τη τώρα που είναι σχετικά νωρίς.

Θέλεις να μπορέσεις να ανασάνεις ψυχικά ξανά; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

#3 Βελτίωση σχέσεων

Πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα βλέπεις τα άτομα που αγαπάς; Την οικογένεια, τους φίλους ή τη σχέση σου; Πόσες φορές έχεις ακυρώσει έξοδο μαζί τους γιατί ήσουν ακόμα στη δουλειά ή δεν είχες αντοχές να βγεις;

Κάθε σχέση για να πετύχει και να κρατήσει χρειάζεται προσπάθεια και από τα δύο μέρη. Το ξέρω πως δουλεύεις πολλές ώρες και δεν έχεις χρόνο να δεις κανέναν, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις.

Οι διακοπές λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να βελτιώσεις τη σχέση σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Βγείτε για καφέ, πηγαίντε ένα ταξίδι ή καθίστε σπίτι. Κάντε ό,τι σας αρέσει αρκεί να είστε μαζί.

Θα θυμηθείς πόσο καλά περνάς μαζί τους και θα νιώσεις πολύ καλύτερα. Οι προσωπικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές, μην τις παρατάς για τη δουλειά σου.

#4 Ευτυχία και καλοκαιρινή άδεια

Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και ο σχεδιασμός ενός ταξιδιού δημιουργεί χαρά και καλή διάθεση. Το ίδιο ισχύει και για όλο το διάστημα από τη στιγμή που θα κανονιστεί ένα ταξίδι μέχρι τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί.

Με το που κανονίσεις ότι θα πας κάπου, θα δεις πως η διάθεσή σου θα ανέβει και θα είσαι πιο ορεξάτος για όλα. Θα ανυπομονείς να έρθει η μέρα των διακοπών σα μικρό παιδάκι. Θα είσαι πιο ευτυχισμένος και θα βλέπεις ακόμα και τη δουλειά με καλύτερο μάτι.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και καταλαβαίνω πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές. Πάρε όμως την καλοκαιρινή άδεια σου όταν μπορείς. Αν δεν μπορείς να πας κάπου μακριά και για πολλές μέρες, πήγαινε για 2 μέρες. Ή μείνε σπίτι και πέρνα χρόνο με τους αγαπημένους.

Ό,τι και αν καταφέρεις να κάνεις είναι σημαντικό, γιατί θα δώσεις την ευκαιρία στον οργανισμό σου να χαλαρώσει και να ανανεωθεί. Κλείσε το τηλέφωνο, άσε τη δουλειά για μερικές μέρες και πέρνα όσο πιο καλά μπορείς!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!