8 Σημάδια ότι χρειάζεσαι Διάλειμμα από την Δουλειά - Purpose Συμβουλευτική

8 Σημάδια ότι χρειάζεσαι Διάλειμμα από την Δουλειά

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η καριέρα είναι απαραίτητη για να νιώθεις κανείς πετυχημένος σήμερα. Μερικές φορές όμως, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις εύκολα ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα από την δουλειά.

Ενστικτωδώς όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική εργασία μπορεί να μας βλάψει τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τους ίδιους ρυθμούς.

Μπορείς να πάρεις ξανά τον έλεγχο της ζωής σου αναγνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια και αναλαμβάνοντας δράση. Αντί, να περιμένεις λοιπόν να εξαντλήσεις τον εαυτό σου σωματικά και ψυχολογικά, διάβασε παρακάτω τα σημάδια που σε προειδοποιούν ότι χρειάζεσαι διάλειμμα από την δουλειά.

#1 Αν δεν αισθάνεσαι καλά σωματικά, χρειάζεσαι διάλειμμα από την δουλειά

Θα πρέπει να «ακούς» το σώμα σου. Το σώμα μας, πάντα μας δίνει προειδοποιητικά μηνύματα ότι κάτι δεν πάει καλά, σκοπός είναι να το ακούς και να μην παραβλέπεις τα σημάδια.

Αν συνεχίσεις και καταπιέζεις τον εαυτό σου και τα συναισθήματα σου, θα παρατηρήσεις σωματικά συμπτώματα όπως, ναυτία, κόπωση, πόνους και πονοκεφάλους πιο συχνά, ειδικά όταν ξυπνάς το πρωί. Έχε υπόψη σου, ότι το μυαλό έχει μεγάλη επιρροή στο σώμα και το χρόνιο στρες του burnout μπορεί πραγματικά να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική σου υγεία.

#2 Κάνεις όλο και περισσότερα λάθη

Μπορεί αρχικά να νομίζεις ότι είχες μια πολύ παραγωγική μέρα, μέχρι που συνειδητοποιείς ότι έκανες περισσότερα λάθη σε λίγα λεπτά από όσα θα έκανες κανονικά σε μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα.

Αυτό θα πρέπει να το προσέξεις, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί τα λάθη να είναι ασήμαντα, ενώ σε άλλες να είναι αξιοσημείωτα και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι πλέον καλός στη δουλειά σου; Όχι φυσικά, πιθανότατα είναι ένα σημάδι ότι είσαι καταπονημένος, εξαντλημένος και θα πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα από την δουλειά.

#3 Χρειάζεσαι διάλειμμα από τι δουλειά διότι δεν έχεις κίνητρο

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το burnout και η κατάθλιψη έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι ότι νιώθεις σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένος, γίνεσαι ευερέθιστος, παρεξηγείσαι με ασήμαντα πράγματα και δεν εκτιμάς τον εαυτό σου.

Όταν συμβαίνει αυτό δεν βλάπτεις μόνο την υγεία σου, αλλά χάνεις τα κίνητρα σου και δεν είσαι πλέον το ίδιο παραγωγικός. Αν δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα που να σχετίζεται με τη δουλειά, τότε ένα διάλειμμα ίσως σε βοηθήσει να ανασυνταχθείς, να «φορτίσεις τις μπαταρίες» σου και να ανανεωθείς.

#4 Η εμφάνιση σου υποδηλώνει την εξάντληση σου

Αν τα σημάδια από την έλλειψη ύπνου έχουν γίνει εμφανή στο πρόσωπο σου, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνεις διάλειμμα από την δουλειά. Μερικές μέρες θα ήταν αρκετές για να ξεκουραστείς και να αποφορτιστείς από την καθημερινή σου ρουτίνα. Burnout: 9 σημάδια ότι είσαι ένα βήμα πριν την Εξάντληση δουλειά από το σπίτι ανήσυχος και χωρίς κίνητρο διάλειμμα από την δουλειά σου

#5 Η έλλειψη συγκέντρωσης υποδεικνύει ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από την δουλειά

Περνάς τις περισσότερες μέρες τις εβδομάδας με το να σκέφτεσαι ταξίδια, εξόδους με τους φίλους σου και χαζεύοντας στο κινητό σου;

Όλα αυτά είναι σημάδια ότι δεν είσαι συγκεντρωμένος στη δουλειά σου και σίγουρα χρειάζεσαι διάλειμμα από την δουλειά άμεσα. Αν δεν το κάνεις, η έλλειψη συγκέντρωσης θα συνεχίσει να υφίσταται και θα μειώσει την παραγωγικότητα σου.

#6 Αν επιδεινωθεί η υγεία σου, χρειάζεσαι διάλειμμα από την δουλειά

Η υγεία είναι ένα από τα πιο προφανή σημάδια ότι χρειάζεσαι διάλειμμα από την δουλειά. Δώσε παραπάνω προσοχή σε θέματα υγείας όπως η αϋπνία, η ταχυκαρδία, οι πονοκέφαλοι, η απώλεια ή η αύξηση βάρους κλπ.

Μπορεί να σου φαίνονται ασήμαντα προς το παρόν, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον. Προσπάθησε να αφιερώνεις μια μέρα της εβδομάδας στον εαυτό σου και να κάνεις όλα εκείνα τα πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο. Αυτό θα σε ξεκουράσει ψυχικά και θα σε αποφορτίσει από την πίεση της δουλειάς.

Νιώθεις εξάντληση λόγω της υπερβολικής δουλειάς; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#7 Δεν συναναστρέφεσαι με τους συναδέλφους σου

Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου 40 ώρες την εβδομάδα δουλεύοντας. Αυτό σημαίνει, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας καταλαμβάνει η δουλειά και ότι θα περάσεις πολύ χρόνο με τους συναδέλφους σου.

Όταν νιώθεις καταβεβλημένος, σταματάς να συναναστρέφεσαι με τους συναδέλφους σου και να συμμετέχεις σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, διότι έχει αποδειχθεί ότι αν έχεις αναπτύξει φιλικές σχέσεις στον εργασιακό σου χώρο είσαι πιο χαρούμενος και ικανοποιημένος με την δουλειά σου.

#8 Αν χάνεις προσωπικές στιγμές, χρειάζεσαι διάλειμμα από την δουλειά

Υπάρχουν πραγματικά περισσότερα και πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή από τη δουλειά. Είναι σημαντικό, να μην παραμελείς τους φίλους και την οικογένεια σου και να αφιερώνεις χρόνο στα ενδιαφέροντα σου.

Αυτό βοηθάει στο να καθαρίσει το μυαλό σου και να ενθουσιαστείς περισσότερο με την δουλειά σου. Αν νομίζεις ότι χάνεις σημαντικές στιγμές από την προσωπική σου ζωή, τότε αυτό σίγουρα είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από την δουλειά και ότι θα πρέπει να θέσεις ξανά τις προτεραιότητες σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!