Γιατί είμαστε Αναβλητικοί και πώς να το ξεπεράσουμε - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί είμαστε Αναβλητικοί και πώς να το ξεπεράσουμε

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Όλοι γινόμαστε αναβλητικοί από καιρό σε καιρό. Πάντα υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον να κάνεις, από την δουλειά που σχεδίαζες. Και συνήθως θεωρούμε ότι δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία: κάπως θα τα καταφέρουμε στο τέλος. Με αποτέλεσμα ούτε καλή δουλειά να κάνουμε, και να χάνουμε τζάμπα πολύ χρόνο.

Υπάρχουν όμως τρόποι να είμαστε λιγότερο αναβλητικοί. Και αν νομίζεις πως χρειάζεται μόνο πολύ μεγάλη πειθαρχία για να γίνεις παραγωγικός, απλά κάνεις λάθος. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε περιορισμένα αποθέματα θέλησης. Ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος για άμεση ικανοποίηση και όχι για μακροπρόθεσμα σχέδια και επιτεύξεις.

Όταν κάνεις πλάνα και σχέδια, κάνεις πλάνα για τον μελλοντικό εαυτό σου. Αλλά τα αποτελέσματα θα τα απολαύσεις στο μέλλον. Τις περισσότερες φορές ψάχνουμε στο τώρα την άμεση ευχαρίστηση, κάτι που μας ωθεί στο να αναβάλλουμε ότι δεν είναι τόσο ευχάριστο.

Αυτός είναι και ο λόγος που αν στηριζόμαστε στη θέλησή μας για να είμαστε λιγότερο αναβλητικοί δεν θα έχουμε μόνιμα αποτελέσματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψάξουμε τις αιτίες της αναβλητικότητας και να ξεκινήσουμε με τα μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα, μέχρι να μας γίνει συνήθεια.

Πιο κάτω παραθέτω τις 4 πιο συχνές κατηγορίες ανθρώπων που είναι αναβλητικοί, αλλά και τι μπορείς να κάνεις σε κάθε περίπτωση:

Κατηγορία 1: Ο Τελειομανής

Πρόκειται για αυτούς που δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή σε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Ο τελειομανής διστάζει να ξεκινήσει κάτι γιατί αγχώνεται με το να κάνει σωστά την κάθε μικρή λεπτομέρεια. Επίσης συχνά κολλάει κατά τη διαδικασία, ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει, γιατί φοβάται ότι αν προχωρήσει, υπάρχει η περίπτωση να μην ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρ που έχει θέσει ο ίδιος στον εαυτό του

Τι να κάνεις:

Αντί να αφήνεις την εμμονή σου στην λεπτομέρεια να σου πάρει όλο τον χρόνο, να είσαι ξεκάθαρος με τον σκοπό και να ορίζεις ένα όριο χρόνου σε κάθε εργασία. Αυτό θα σε αναγκάσει να μείνεις συγκεντρωμένος και να ολοκληρώσεις την συγκεκριμένη εργασία σε εύλογο χρόνο.

Για παράδειγμα, αν έχεις να γράψεις ένα report για τη δουλειά σου, να είσαι πρώτα από όλα ξεκάθαρος για τον σκοπό του report. Αν ο στόχος είναι περισσότερο να παρουσιάσεις τις αλλαγές στα δεδομένα τους τελευταίους μήνες, μην δώσεις τόση βαρύτητα στο κείμενο. Αντίθετα εστίασε περισσότερο στα μεγέθη και στα διαγράμματα. Απλά έχε υπόψη ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσεις στον στόχο σου και δεν υπάρχει λόγος να δουλέψεις σε πράγματα που δεν σχετίζονται με αυτόν.

Κατηγορία 2: Ο Ονειροπόλος

Αυτός είναι ο τύπος ανθρώπου που περισσότερο του αρέσει να σχεδιάζει το ιδανικό πλάνο, παρά να αναλαμβάνει δράση. Είναι ιδιαίτερα δημιουργικός, αλλά το βρίσκει δύσκολο να «στρωθεί» για να τελειώσει αυτό που ανέλαβε.

Τι να κάνεις:

Για να σταματήσεις να παρασύρεσαι από την ατελείωτη φαντασία σου, πάτα καλά στο έδαφος θέτοντας συγκεκριμένους και επιτεύξιμους στόχους για κάθε μέρα στηριζόμενος σε σωστή Στοχοθεσία. Θέσε έναν στόχο και σπάσε τον σε μικρότερα τμήματα τα οποία μπορείς να αρχίσεις να δουλεύεις ευθύς αμέσως.

Για παράδειγμα, αν θες να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση, θέσε ένα καθαρό στόχο για αυτό, «Σε ένα μήνα, θα μπορώ να τρέχω 5 χιλιόμετρα». Μετά σπάσε το σε μικρότερα βήματα, «από αύριο θα αρχίσω να τρέχω 1 χιλιόμετρο και στην διατροφή μου θα κάνω Χ αλλαγές». Όταν το κατορθώσεις αυτό, προχώρα στο επόμενο βήμα κοκ.

Επιπλέον, πρέπει να κοιτάς την πρόοδο που έχεις κάνει καθώς δουλεύεις. Να διαπιστώσεις τι πρέπει να βελτιώσεις ή να αλλάξεις, αλλά και ποιες εργασίες είναι χάσιμο χρόνου με χαμηλή σημαντικότητα. Αυτό θα σε βοηθήσει να εστιάσεις σε όσα έχουν υψηλή αξία, ώστε να βελτιώσεις την παραγωγικότητά σου.

Κατηγορία 3: Ο Αγχώδης

Ο Αγχώδης φοβάται να αναλάβει δράση γιατί πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει. Προτιμά να αναβάλει, παρά να ξεκινήσει κάτι και να στρεσαριστεί προκειμένου να το φέρει εις πέρας.

Τι να κάνεις:

Αντί να ξεκινάς την ημέρα σου με χαμηλής σημασίας δουλειές (πχ έλεγχος των email), καλύτερα να αρχίσεις με το πιο δύσκολο πράγμα που έχεις να κάνεις. Αυτό θα σου δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ρυθμό για την παραγωγική ημέρα που ξεκινάει.

Πέραν αυτού φρόντισε να τμηματοποιείς κάθε εργασία σε μικρότερα βήματα. Υπολόγιζε πόση ενέργεια και χρόνο, χρειάζεται κάθε ένα από αυτά. (Με ρεαλιστικούς υπολογισμούς).

Για παράδειγμα, ένα κείμενο 2000 λέξεων μπορεί να φαίνεται δύσκολο να γραφτεί, χρειάζεται πολύ χρόνο και προσπάθεια και είναι τρομακτικό να το ξεκινήσεις. Αν όμως το σπάσεις σε μικρότερα κομμάτια, γίνεται πιο απλό. Ξεκίνα σκεπτόμενος τη Δομή που πρέπει να έχει. Μόλις την ολοκληρώσεις, γράψε 100 λέξεις για την εισαγωγή μέσα σε 15 λεπτά κοκ.

Γιατί είμαστε Αναβλητικοί και πώς να το ξεπεράσουμε

Κατηγορία 4: Ο της Τελευταίας Στιγμής

Υπάρχουν και αυτοί που τα αφήνουν όλα για τελευταία στιγμή. Βρίσκουν τις προθεσμίες (και την πίεση) συναρπαστικές, και πιστεύουν ότι δημιουργούν την καλύτερη δουλειά τους όταν πιέζονται.

Τι να κάνεις:

Το ότι θα δουλέψεις πιο παραγωγικά όταν πιεστείς χρονικά είναι απλά μια ψευδαίσθηση, καθώς δεν σου αφήνει χρόνο να ξαναδείς την δουλειά σου για να την κάνεις καλύτερη. Αν συχνά τα αφήνεις όλα για το τελευταίο λεπτό, δοκίμασε την τεχνική Pomodoro. Δούλευε σε μικρά έντονα χρονικά διαστήματα και μετά κάνε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα.

Για παράδειγμα, με τη βοήθεια ενός χρονόμετρου, χώρισε την δουλειά σου σε μικρά τμήματα και ολοκλήρωσε κάθε ένα από αυτά στον οριζόμενο χρόνο. Έπειτα κάνε ένα μικρό διάλειμμα για να επανέλθεις. Από τη μία τα συχνά διαλείμματα θα βοηθήσουν την απόδοσή σου, από την άλλη καθώς θα ολοκληρώνεις τα διάφορα τμήματα νωρίτερα θα έχεις αρκετό χρόνο για να ξαναδείς τη δουλειά σου ή να αλλάξει κάτι που πήγε στραβά.

Σκέψου έξυπνα για κάθε μικρή επιλογή που κάνεις

Αυτό που ίσως παρατηρείς κι εσύ είναι ότι όλοι οι τύποι ανθρώπων που είναι αναβλητικοί, έχουν να κάνουν με έναν παρόμοιο τρόπο σκέψης. Πρακτικά καθυστερούν τη δουλειά τους λόγω κάποιου είδους φόβου. Και αυτός είναι ο λόγος που αν αλλάξουμε λίγο την συμπεριφορά μας απέναντι στη δουλειά γινόμαστε λιγότερο αναβλητικοί και περισσότερο παραγωγικοί.

Και αν το να αλλάξεις τρόπο σκέψης σου φαίνεται πολύ δουλειά, το να κάνεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου είναι πολύ εύκολο και απλό. Κάνοντας μικρά βήματα κάθε μέρα συνηθίζεις το να ξεκινάς και να συνεχίζεις και να μην τα αφήνεις όλα όταν φτάσουν στο τελικό όριο.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για την παραγωγικότητα και να αρχίσεις να διαχειρίζεσαι άμεσα τον χρόνο σου σωστά, δες το σεμινάριο μας στη Διαχείριση Χρόνου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!