Γιατί να είναι κακό να είναι μια γυναίκα Φιλόδοξη; - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί να είναι κακό να είναι μια γυναίκα Φιλόδοξη;

By Ευγενία Λαζάρου | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή άνοδος στη δημοτικότητα της επιχειρηματικότητας, και το ενδιαφέρον για αυτήν είναι συνεχώς αυξανόμενο, πολλοί θεωρούν πως αυτό το ‘’σπορ’’  είναι ως επί το πλείστον ανδρικό.

Γιατί υπάρχει αυτή η πεποίθηση;

Ίσως πολλοί το πιστεύουν αυτό λόγω του ότι η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική και όσον αφορά την ποσότητα  αλλά και όσον αφορά την  ποιότητα της εργασίας. Ίσως πάλι είναι λόγω του προσανατολισμού της γυναίκας σε άλλους ρόλους, εξίσου απαιτητικούς, που πολλές φορές εκ των πραγμάτων δεν της αφήνουν και πολλά περιθώρια. Σίγουρα όμως οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι το να είναι μια γυναίκα φιλόδοξη αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλές γυναίκες αποφεύγουν να εξωτερικεύουν τους στόχους τους, τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Και αυτό δεν είναι τελείως αδικαιολόγητο.

Γιατί θεωρείται κακό να είναι μια γυναίκα φιλόδοξη;

Που οφείλεται όμως αυτή η συμπεριφορά;

Πολλές φορές, η επιθυμία για προσωπική και επαγγελματική πρόοδο, δηλαδή η απλή και ανθρώπινη φιλοδοξία να επιτύχουμε σε διάφορους τομείς της ζωής μας, ειδικά όταν εκδηλώνεται από γυναίκες, θεωρείται ως κάτι αρνητικό και μπορεί από πολλούς να «κακοχαρακτηριστεί».

Η φιλοδοξία έχει συνδυαστεί με αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα όπως η εγωιστική και ανταγωνιστική συμπεριφορά, η πλεονεξία, ο ναρκισσισμός και η τάση χειραγώγησης των άλλων. Και αυτός, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που πολύ συχνά οι γυναίκες, ακόμα και αυτές με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, αποφεύγουν να δηλώσουν πως είναι φιλόδοξες.

Ακόμα και το σύνολο της κοινωνίας, δέχεται πολύ διαφορετικά την επιτυχία των γυναικών σε σχέση με αυτή των ανδρών, εφόσον τα πρότυπα για τον ρόλο της γυναίκας είναι πολύ διαφορετικά από των ανδρών. Ένα σοβαρό αντικίνητρο αποτελεί επίσης, η πεποίθηση που πολλές φορές αγγίζει την βεβαιότητα, πως με το να δηλώνει κάποιος τις φιλοδοξίες του, σε περίπτωση αποτυχίας η απογοήτευση και πολλές φορές η γελοιοποίηση είναι μεγαλύτερη.

Είναι όμως σίγουρα άξιο να σημειωθεί, πως τώρα είναι η πιο κατάλληλη εποχή για μια γυναίκα να εξελιχθεί επαγγελματικά, αφού έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν.

Το να εντοπίζει κάποια γυναίκα αυτές τις ευκαιρίες και να τις ‘’αρπάζει” όχι μόνο δεν είναι εγωιστικό, αλλά δίνει κίνητρο και σε άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Δεν είναι εγωιστικό λοιπόν, να δηλώνει μια γυναίκα φιλόδοξη να επιτύχει!

Πρώτες από όλους, οι γυναίκες πρέπει να κατανοήσουν ότι να είναι κάποια φιλόδοξη όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά μπορεί να έχει και πολλά οφέλη για την ίδια αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Το να έχει κάποια την επιθυμία να εξελιχθεί και να επιτύχει δεν πρέπει να αποτελεί πλέον ταμπού ούτε για την ίδια ούτε και για το οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι προσωπικές μας επιθυμίες συμπίπτουν με αυτές άλλων γυναικών αλλά και ανδρών γύρω μας. Αλλά ακόμα και εάν τα συμφέροντα μας με τους άλλους είναι κάποιες φορές αντικρουόμενα, ο υγιής ανταγωνισμός όχι μόνο δεν είναι κάτι αρνητικό, αλλά οδηγεί στην βελτίωση και στην πρόοδο.

Το να θέλει κάποια ή κάποιος αντίστοιχα να επιτύχει είναι δείγμα υγιούς συμπεριφοράς  και όχι εγωισμού και ματαιοδοξίας!

 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!