Γυναίκες επιχειρηματίες: προβλήματα και λύσεις - Purpose Συμβουλευτική

Γυναίκες επιχειρηματίες: προβλήματα και λύσεις

By Ευγενία Λαζάρου | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Τα τελευταία χρόνια τα μοντέλα επαγγελματικής δραστηριότητας έχουν αλλάξει κατά πολύ για όλους μας, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και ευελιξία, κάνοντας παράλληλα όμως και τον τρόπο ζωής αρκετά πιο απαιτητικό.

Ευτυχώς, η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα έχει αρχίσει να απομυθοποιείται και όλο και περισσότερες γυναίκες τολμούν να αναλάβουν το επιχειρηματικό ρίσκο και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν πραγματικά και που παλαιότερα ίσως να μην τολμούσαν. Όλο και πιο συχνά, επιλέγουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση, πολλές φορές ακόμα και με έδρα το ίδιο το σπίτι τους, και οι περιπτώσεις που η επιχείρηση παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία δεν είναι λίγες.

 

Οι δύσκολες ισορροπίες

Τι γίνεται όμως με τις ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ προσωπικής-οικογενειακής ζωής και επαγγελματικής δραστηριότητας;

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες καλούνται να κάνουν ανάληψη ευθυνών μεταξύ πολλαπλών ρόλων καθιστώντας την καθημερινότητα τους δυσκολότερη και περιπλοκότερη.  Όπως δεν είναι λίγες και οι φορές που ο προβληματισμός για το πώς μπορεί τελικά να συνδυαστεί η προσωπική ζωή και η επαγγελματική ζωή επιτυχημένα αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Η λύση της εξολοκλήρου ενασχόλησης με την επαγγελματική καριέρα ή αντίστοιχα με την οικογενειακή ζωή μπορούμε να πούμε πως πλέον έχει αρχίσει να αποτελεί παρελθόν με όλο και περισσότερες γυναίκες να τολμούν το συνδυασμό και των δύο. Με την βοήθεια της οικογένειας, που, πολλές φορές στην Ελλάδα, λειτουργεί ως από μηχανής Θεός, των επαγγελματιών που αναλαμβάνουν την ελάφρυνση των οικογενειακών βαρών αλλά και των ευέλικτων μοντέλων εργασίας εξ αποστάσεως και όχι μόνο, συναντάμε όλο και περισσότερες γυναίκες  στελέχη ή και επιχειρηματίες. Σίγουρα τα δεδομένα αλλάζουν και οι περιπτώσεις που οι γυναίκες διατηρούν με επιτυχία και τους δύο αυτούς σημαντικούς και απαιτητικούς ρόλους είναι πλέον αξιοσημείωτα αρκετές.

Γυναίκες επιχειρηματίες: προβλήματα και λύσεις

 

Ο τρόπος να επιτύχεις

Σίγουρα, έχει γίνει αρκετά πιο προσιτό να συνδυάσει μια γυναίκα την επίτευξη των επαγγελματικών της στόχων με την προσωπική ευημερία -ανεξάρτητα με το τι ορίζει ο καθένας  ως προσωπική ευμάρεια- αλλά δεν έχει γίνει και απαραίτητα πιο εύκολο.

Γυναίκες που είναι μεγάλα στελέχη ή επιχειρηματίες και συνδυάζουν την οικογενειακή ζωή με την επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία , μοιράζονται διάφορες συμβουλές για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής  ζωής που όπως όμως είναι φυσικό λειτουργούν μόνο στα δικά τους πρότυπα ζωής και στις δικές τους δυνατότητες. Όλες παρουσιάζουν ένα σύνολο προσωπικών κανόνων με σύστημα προσωπικής επιβράβευσης όταν καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες αναφέρουν πως η επιτυχία στην εργασία και η ευτυχισμένη προσωπική ζωή είναι από μόνη της μια επιβράβευση.  Ένα όμως χαρακτηριστικό σε όλα τα μοντέλα ισορροπίας των δύο ρόλων φαίνεται  να είναι κοινό: Η αρμονία.

Για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των πολλαπλών ρόλων που καλείται μια γυναίκα να παίξει καθημερινά, πρέπει το εργασιακό μοντέλο και το οικογενειακό μοντέλο να λειτουργούν αρμονικά, να τίθενται προσωπικά όρια και κανόνες που θα ισχύουν προς όλες τις κατευθύνσεις και να εφαρμόζεται σωστός προγραμματισμός.

Σε μία καθημερινότητα που ο χρόνος είναι πεπερασμένος για όλους και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν πάρα πολλές, η πειθαρχεία αλλά και η αρμονία πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα μιας μικρής παρέκκλισης από το προσωπικό πρόγραμμα που θα είναι όμως η εξαίρεση που θα επιβεβαιώνει τον κανόνα. Κάτι που είναι εν μέρει λογικό αφού η καθημερινότητα μας δεν μπορεί πάντα να προβλεφτεί με ακρίβεια. Η επαγγελματική επιτυχία δεν έχει σαφώς σχεδόν καμία αξία εάν οδηγεί το άτομο που την διεκδικεί, και στην περίπτωση μας την γυναίκα, στην καταρράκωση ή αλλιώς στο γνωστό σε όλους μας burn out. Η προσωπική ηρεμία και η υγεία είναι προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα.

Σίγουρα ο βαθμός δυσκολίας ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι μεγάλος αλλά, ότι είναι δύσκολο δεν σημαίνει πως είναι και ακατόρθωτο και η απόδειξη είναι οι γυναίκες αυτές που το τολμούν καθημερινά παραβλέποντας τις αντίξοες πολλές φορές συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον τους!

 

 

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!