Πώς να αναπτύξεις Συναισθηματική Νοημοσύνη στην Εργασία σου - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να αναπτύξεις Συναισθηματική Νοημοσύνη στην Εργασία σου

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αν θες να εξελιχθείς στην καριέρα σου, τότε πρέπει να έχεις σε υψηλό βαθμό συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα, τόσο τα δικά σου όσο και των άλλων.

Για να είσαι καλός σε αυτήν απαιτούνται τέσσερις σημαντικές ικανότητες. Οι δύο έχουν να κάνουν με εσένα τον ίδιο και οι άλλες δύο με εξωτερικά γνωρίσματα:

  • Αυτογνωσία, να μπορείς δηλαδή να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα σου όπως αυτά εμφανίζονται και εξελίσσονται.
  • Αυτοδιαχείριση, η ικανότητά σου δηλαδή να παραμένεις ευέλικτος και να μπορείς να ελέγχεις και να επηρεάζεις όπως εσύ κρίνεις τη συμπεριφορά σου.
  • Κοινωνική «ευαισθησία», η ικανότητα να μπορείς να αναγνωρίζεις το πώς νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι και να κατανοείς τι γίνεται γύρω σου
  • Διαχείριση Σχέσεων, να μπορείς να διαχειρίζεσαι κάθε αλληλεπίδραση με επιτυχία απαντώντας στα συναισθήματα των άλλων όπως εσύ κρίνεις

Για να το θέσουμε πιο απλά, η συναισθηματική νοημοσύνη στην εργασία σουείναι απολύτως απαραίτητη για το πώς διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου, ειδικά σε δύσκολες περιστάσεις όπου είσαι υπό πίεση, αλλά και το πόσο καλά διαχειρίζεσαι τους άλλους. Ακόμα και στην ψηφιακή εποχή όπου μεγάλο μέρος της ζωής μας περνάει μπροστά σε υπολογιστές και πάσης φύσεως οθόνες, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απολύτως απαραίτητη και προϋπόθεση επιτυχίας όταν επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους.

Γιατί οι άνθρωποι με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν τα ακόλουθα είδη συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο (και είμαι σίγουρος πως αναγνωρίζεις πολλά από αυτά):

  • Δεν αποδέχονται εύκολα την κριτική και το feedback 
  • Κατηγορούν μόνιμα τους άλλους
  • Έχουν παθητικο-επιθετική συμπεριφορά (passive aggressive)
  • Κάνουν προτάσεις και συστάσεις που δεν είναι σχετικές ή δεν βοηθούν την ομάδα

Αν μάλιστα εργάζεσαι κάμποσα χρόνια, τότε ασφαλώς και θα έχεις παρατηρήσει κι εσύ τέτοιους συναδέλφους και θα με ενδιέφερε να διαβάσω τις εμπειρίες σου. Γράψε μου αντίστοιχα περιστατικά και πως αποφάσισες να τα διαχειριστείς. Πώς να αναπτύξεις Συναισθηματική Νοημοσύνη στον εργασιακό σου χώρο

Σήμερα ζούμε σε ένα μόνιμα χαοτικό κόσμο και είναι απολύτως βασικό για κάθε μέλος της ομάδας να μπορεί να κατανοήσει τον εαυτό του και τους άλλους. Αν με έχεις γνωρίσει, τότε ξέρεις ότι το πάθος μου είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις και η διαχείρισή τους. Κάτι που σημαίνει ότι εστιάζω πολύ στα λεκτικά και μη λεκτικά σημάδια επικοινωνίας. Γνωρίζω τι σκέφτομαι, αλλά με ενδιαφέρει πάντα να μαθαίνω και πως λειτουργούν και σκέφτονται οι άλλοι.

Αν θες να δώσεις ώθηση στην καριέρα σου, να είσαι ένα αποτελεσματικό μέλος της ομάδας στο οποίο οι άλλοι μπορούν να βασίζονται, αλλά αν θες να εξελιχθείς και σε ηγέτη, τότε είναι θεμελιώδες να αναπτύξεις τη συναισθηματική νοημοσύνη σου.

Και υπάρχουν τρόποι για να ξεκινήσεις να εστιάζεις άμεσα στη συναισθηματική νοημοσύνη και να δουλεύεις πάνω σε αυτήν.

Αναγνώρισε τα συναισθήματα σου

Κάθε τι ξεκινάει από μέσα μας. Έτσι μια βασική αρχή για την συναισθηματική νοημοσύνη είναι να μπορείς να αναγνωρίζεις πάντα τα συναισθήματά σου και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου διάφορα γεγονότα αυξάνουν το άγχος σου και την πίεση. 

Όπως λαμβάνουν χώρα αυτά, πάρε μια βαθιά ανάσα, παρατήρησε πως νιώθεις και προχώρα. Αν το κάνεις αυτό κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, τότε κατανοείς τα συναισθήματά σου, μπορείς να τα επεξεργαστείς και να ηρεμήσεις, ώστε να ισορροπήσεις προτού αντιδράσεις.

Κατάλαβε το γιατί

Όταν βρεις χρόνο για ποιο βαθιά ανάγνωση των πραγμάτων, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου είναι να κατανοήσεις το «γιατί» νιώθεις όπως νιώθεις. Συνήθως υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος για κάθε συναίσθημα.

Ας πάρουμε τον θυμό, ως παράδειγμα. Ναι, νιώθεις θυμό, αλλά όπως και με κάθε άλλο αρνητικό συναίσθημα, τι υπάρχει από κάτω; Μήπως ο θυμός σου πηγάζει από το φόβο ότι δεν δείχνεις αρκετά δυνατός και θαρρετός; Ή μήπως προέρχεται από το γεγονός ότι θεωρείς πως οι άλλοι δεν αναγνωρίζουν τη συνεισφορά σου;

Απάντησε, μην αντιδράς

Το να αντιδράς είναι εντελώς διαφορετικό από το να απαντάς σε μια κατάσταση. Όταν αντιδράς, δεν σκέφτεσαι καθαρά και με διαύγεια. Λειτουργείς ενστικτωδώς.

Συνήθως είσαι θυμωμένος ή αγχωμένος και δεν σκέφτεσαι και πολύ πως πρέπει να φερθείς ή τι να πεις. Όταν όμως απαντάς, γνωρίζεις τι κάνεις, και είσαι εσύ που αποφασίζεις τι και πως πρέπει να κάνεις σε κάθε κατάσταση και να τη χειριστείς. Μπορείς να υπολογίσεις το αποτέλεσμα που θα έχει κάθε κίνησή σου και να την σκεφτείς καθαρά.

Για να μπορείς να εφαρμόζεις την κατάλληλη στρατηγική στον εργασιακό χώρο, δες εδώ

Συναισθηματική Νοημοσύνη σημαίνει να μπαίνεις στη θέση του άλλου

Χρειάζεται να μπορείς να δεις τα πράγματα και από την οπτική των άλλων, να καταλαβαίνεις τα συναισθήματά τους και να τα μοιράζεσαι.

Όταν το κάνεις αυτό, βλέπεις την κατάσταση από τη μεριά τους και όχι μόνο από τη δική σου. Έτσι μπορείς να καταλάβεις γιατί αποφάσισαν όπως αποφάσισαν και ποιο είναι το κίνητρό τους αλλά και ο σκοπό τους. Κάτι που φυσικά σε βοηθάει στις αλληλεπιδράσεις σου μαζί τους.

Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί χαρακτηριστικό απαραίτητο για την επιτυχία στη ζωή και στην καριέρα. Αλλά για να αναπτυχθεί απαιτεί εξάσκηση. Αν όμως βάλεις στόχο να εξασκείσαι καθημερινά, αναγνωρίζεις τα συναισθήματα των γύρω σου και διαχειρίζεσαι τις αλληλεπιδράσεις σου μαζί τους, θα μπορέσεις να την αναπτύξεις και να δεις μεγάλη διαφορά.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!