Οι ψυχολογικές φάσεις που περνάς όταν ανοίγεις δική σου Επιχείρηση - Purpose Συμβουλευτική

Οι ψυχολογικές φάσεις που περνάς όταν ανοίγεις δική σου Επιχείρηση

By Γιώργος Παλαιός | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Για κάποιο λόγο οι άνθρωποι θεωρούν ότι το να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση είναι το μονοπάτι στην μόνιμη ευτυχία. Η αλήθεια είναι όμως πως αποτελεί απλά ένα ταξίδι αυτό-ολοκλήρωσης με πολλές καλές και κακές στιγμές, κατά το οποίο περνάς από πολλές διαφορετικές ψυχολογικές φάσεις και στάδια.

Και μεταξύ μας, δεν έχω ιδέα γιατί κάποιος θα το πίστευε αυτό, πόσο μάλλον θα έκανε και τους άλλους να το πιστεύουν. Να λοιπόν ποιες είναι οι ψυχολογικές φάσεις που περνάς, με τα πάνω τους και τα κάτω τους, όταν ξεκινάς την δική σου επιχείρηση:

Μόλις είχα την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα!

Είχες λοιπόν αυτή την καταπληκτική επιχειρηματικά ιδέα. Σε γέμισε με πάθος και επιθυμία να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση. Άλλωστε η ιδέα σου είναι η καλύτερη που υπήρξε ποτέ. Κανείς δεν είχε άλλη ιδέα τόσο καταπληκτική όσο αυτή μέχρι τώρα στην ιστορία. Οπότε το σκέφτεσαι και είσαι σίγουρος ότι θα είσαι εκατομμυριούχος μέχρι τα Χριστούγεννα.

Θα πάει τέλεια!

Αναλύεις στους κοντινούς σου ανθρώπους την ιδέα σου. Οι γονείς σου δεν την πολυκαταλαβαίνουν αλλά πιστεύουν κι αυτοί ότι θα πάει περίφημα. Είσαι γεμάτος αισιοδοξία για όλα αυτά που έρχονται.

Χμ, είναι πιο δύσκολο απ’ ότι περίμενα

Ξεκίνησες να κάνεις την έρευνα σου και διαπιστώνεις πως η ιδέα σου έχει ήδη υλοποιηθεί κάπου στον κόσμο (είτε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ή ελαφρώς διαφορετικό). Δεν αποθαρρύνεσαι όμως και ξεκινάς να μπαίνεις στη διαδικασία οργάνωσης. Ποιος θα το περίμενε όμως ότι όλα αυτά τα μικρά πράγματα θα έπαιρναν τόσο χρόνο; Ποιος θα περίμενε ότι και το πιο απλό κομματάκι θα θέλει έρευνα, ενέργεια και κόπο; Απαιτείται ήδη πολύ δουλειά και αυτό καλά –καλά πριν ξεκινήσεις ακόμα.

Δεν πάει καλά!

Γιατί δεν αγοράζει κανείς τίποτα από εμένα; Όλα δείχνουν τόσο ωραία στο μοντέρνο site μου, που έδωσα έναν σκασμό λεφτά να φτιάξω μιας και ήμουν σίγουρος πως θα το απόσβενα άμεσα. Γιατί στο καλό δεν έχει αγοράσει ούτε ένα άτομο κάτι;

Κάποιος αγόρασε κάτι!

Μόλις έβγαλα τα πρώτα μου 10 ευρώ! Αλλά δεν έχει σημασία αυτό, αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιος αγόρασε και άλλαξε τη ζωή μου για πάντα. Κοίτα να δεις που τελικά θα γίνουμε εκατομμυριούχοι μέχρι τα Χριστούγεννα! Αυτός ο πελάτηςθα μείνει πολύ ευχαριστημένος και θα το διαδώσει στους γύρω του και όλοι θα έρθουν να αγοράσουν. Κυριολεκτικά όλοι!

Κανείς δεν αγοράζει

Έκανα μια πώληση αλλά από τότε πάλι στο μηδέν. Κανείς δεν αποκρίνεται στα tweets μου, ούτε κάνει like στα post μου με τις προσφορές για τα προϊόντα μου. Μα γιατί δεν θέλει κανείς να αγοράσει;

Τελικά το να είσαι επιχειρηματίας είναι χάλια

Κάνε τη δική σου startup έλεγαν. Θα είναι τέλεια έλεγαν, θα είσαι φοβερός, όλοι θα αγοράζουν. Θα σε στηρίξουμε και θα σου στείλουμε όλους τους γνωστούς μας. Κι όμως το τηλέφωνό μου δεν έχει χτυπήσει εδώ και τρεις μέρες…

 

Δεν έχω μία

Έχω αρχίσει να κάνω μεγάλες περικοπές στα έξοδά μου και έχω τρομερό άγχος. Αυτό το να δουλεύεις για τον εαυτό σου δεν είναι καθόλου καλό τελικά. Μα γιατί το κάνουν μερικοί; Γιατί να θέλει ένα νορμάλ άτομο να περάσει όλο αυτό;

Απίστευτο, έκανα μια πώληση!

Κάποιοι, και συγκεκριμένα δύο, άνθρωποι αγόρασαν από εμένα σήμερα. Δύο από τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Να δεις που θα πληρώσουμε και τον τηλεφωνικό λογαριασμό! Πάμε καλά!

Ωραία reviews

Όχι μόνο αγόρασαν, αλλά έγραψαν και δύο πολύ καλά reviews, με ωραία πράγματα για τα προϊόντα μου. Αυτό ήταν, αρχίζουμε να μπαίνουμε σε σειρά. Οι δυσκολίες τέλειωσαν.

Κανείς δεν αγοράζει (ξανά)

Τελικά ίσως η χαρά μου να ήταν άσκοπη. Έχει περάσει μια εβδομάδα και κανείς άλλος δεν έχει δείξει ενδιαφέρον…

Οκ, τώρα πάμε σταθερά

Εντάξει, ήρθαν μερικές πωλήσεις. Όχι σπουδαία λεφτά, αλλά φαίνεται να υπάρχει μια ροή. Ακόμα δυσκολευόμαστε βέβαια, αλλά είναι η αρχή.

Καταστροφή, υπήρξε μια ζημιά

Κάτι απροσδόκητο που καθόλου δεν περίμενα συνέβη και χρειάζεται χρήματα για να το φτιάξουμε, αλλιώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πάνε και οι τελευταίες μου οικονομίες.

Νιώθω πιο σίγουρος

Ξεπεράσαμε τα πρόσφατα προβλήματα και απροσδόκητα θέματα και οι πωλήσεις συνεχίζονται. Νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Θα τα καταφέρω!

Πλήρωσα την πιστωτική μου!

Κι όμως! Μπορείς να φαίνεται μικρό κατόρθωμα σε ορισμένους, αλλά για εμάς τους καινούριους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες είναι σημαντικό βήμα. Κέρδισα αυτά τα χρήματα μόνος μου. Με τα χέρια μου, το μυαλό μου και τις ενέργειές μου.

Δεν δουλεύω για άλλον ξανά!

Μετά από όλες τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες, από το μηδέν και την επιθυμία μου να τα παρατήσω όλα, στο να ξυπνήσω ένα πρωί και να συνειδητοποιήσω ότι άξιζε τον κόπο. Το να έχεις κερδίσει μόνος σου, με την σκληρή δουλειά σου, τα χρήματα που έχεις στην τράπεζα. Χωρίς ποτέ να έχεις έναν προϊστάμενο που δεν συμπαθείς πάνω από το κεφάλι σου. Χωρίς να δουλεύεις 9-5. Όχι, τώρα πια δουλεύεις 24/7 χωρίς να σταματάς ποτέ. Αλλά είσαι κύριος της μοίρας σου και αυτό το κάνει να αξίζει και με το παραπάνω.

Όποιος σου λέει ότι είναι εύκολο να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση, σου λέει ξεκάθαρα ψέματα. Χρειάζεται απίστευτος κόπος, υπομονή και επιμονή. Και ακόμα και όταν φτάσεις στο σημείο να σκέφτεσαι ότι όλα πάνε καλά, κάτι θα γίνεται και θα νιώθεις πως είσαι ξανά στην αρχή, περνώντας συνεχώς φάσεις με πάνω και κάτω. Αλλά προσωπικά δεν θα το άλλαζα με τίποτα.

Και θα ήθελα και τις δικές σου σκέψεις για το θέμα.

 

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!