Οι 3 τύποι ομάδας και ποιον να επιλέξεις για την επιχείρησή σου - Purpose Συμβουλευτική

Οι 3 τύποι ομάδας και ποιον να επιλέξεις για την επιχείρησή σου

By Βασίλης Φωτεινός | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών είναι πολύ σημαντική και πολλές φορές είναι καθοριστική στην επιτυχία ή όχι ενός νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος.

Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι ακόμα και επιχειρήσεις με πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς και σε πολλές περιπτώσεις η πορεία τους έληξε άδοξα.

Η απάντηση στο τι πήγε στραβά μπορεί να κρύβεται στη δυναμική που ανέπτυξαν τα στελέχη της επιχείρησης μεταξύ τους.

Γιατί, όσο σημαντική είναι η επιλογή κατάλληλων συνεργατών, εξίσου σημαντική είναι και η δόμηση της κατάλληλης μορφής ομάδας, ώστε μια επιχειρηματική προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία.

 

Οι τύποι ομάδας και τα δυνατά τους στοιχεία

Ο Peter Drucker, διαπρεπής σύμβουλος διοίκησης, παρατηρεί ότι υπάρχουν μόνο τρεις τύποι ομάδων και χρησιμοποιεί αναλογίες από τον αθλητισμό και τη μουσική για να τις περιγράψει.

Ο πρώτος τύπος ομάδας ομοιάζει με το διπλό τέννις ή ένα μουσικό σύνολο jazz. Η ομάδα είναι μικρή και, ενώ κάθε παίκτης έχει μια πρωταρχική θέση, ο καθένας προσαρμόζεται στις κινήσεις, δυνατότητες και αδυναμίες των άλλων. Αυτού του τύπου η ομάδα είναι η επικρατέστερη όταν το ζητούμενο είναι η καινοτομία και είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Οι 3 τύποι ομάδων και ποια να επιλέξεις για την επιχείρησή σου

Ο δεύτερος τύπος ομάδας ομοιάζει με το ποδόσφαιρο ή μια συμφωνική ορχήστρα. Στο ποδόσφαιρο και την ορχήστρα κάθε παίκτης έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αλλά όλοι παίζουν ενιαία μετακινούμενοι μπρος και πίσω στο γήπεδο ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού. Το δυνατό στοιχείο αυτού του τύπου της ομάδας είναι η ικανότητά της να εκτελεί σχέδια με προσαρμοστικότητα και είναι δημοφιλής σε μεγάλες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τη «μαζική εξατομίκευση», την παραγωγή δηλαδή παραλλαγών βασικών προϊόντων και υπηρεσιών ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών.

Ο τρίτος τύπος ομάδας ομοιάζει με το μπέιζμπολ, όπου κάθε παίκτης έχει σταθερή θέση και ρόλο και συνήθως παίζει ανεξάρτητα από τους υπολοίπους (ανάλογο δεν βρίσκεται στη μουσική, γιατί μια τέτοια ομάδα θα έπαιζε μουσική που δεν θα ακουγόταν). Το ατού αυτής της ομάδας είναι η ανάπτυξη προσωπικής αριστείας, αλλά παρουσιάζει ένα σοβαρό μειονέκτημα: την παντελή έλλειψη προσαρμοστικότητας. Αυτού του τύπου η ομάδα τείνει να εκλείψει, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στο σημερινό ραγδαίως εξελισσόμενο περιβάλλον.

Όπως παρατηρείς λοιπόν, κάθε ομάδα έχει τα καλά της και τα κακά της. Ανάλογα με τιςανάγκες της επιχείρησής σου, πρέπει να διαλέξεις τον σωστό τύπο ομάδας και να την διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά ώστε να μπορεί να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά.

Σε περίπτωση που θες να μάθεις περισσότερα για την διαχείριση του Προσωπικού σου και να σε βοηθήσουμε να το διαχειριστείς, είμαστε στη διάθεσή σου.

 

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!