4 λόγοι που δεν έλαβες απάντηση μετά το Job Interview - Purpose Συμβουλευτική

4 λόγοι που δεν έλαβες απάντηση μετά το Job Interview

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όταν πρόκειται για την διαδικασία του Job Interview, από τη μεριά της εταιρίας υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

  1. Επικοινωνούν για να σου κάνουν προσφορά
  2. Επικοινωνούν για να σε ενημερώσουν ότι δεν επιλέχθηκες
  3. Δεν επικοινωνούν και περνάς πολύ χρόνο αγωνιώντας.

Δυστυχώς για πολλούς από εμάς, το τελευταίο σενάριο είναι το πιο πιθανό, αλλά και η αιτία για πολύ άγχος και ένταση.

Παρόλο που οι περισσότερες εταιρίες ισχυρίζονται πως η διαδικασία πρόσληψης που εφαρμόζουν διαρκεί ανάμεσα από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, κάθε υποψήφιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι απαιτεί πολύ παραπάνω.

Αυτός το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για εσένα, ειδικά αν έχεις περάσει περισσότερους από έναν γύρους συνεντεύξεων και νιώθεις ότι τα πήγες πολύ καλά και περιμένεις τη θετική απάντηση.

Γιατί λοιπόν παρόλο που σου δίνουν ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα έχεις απάντηση, σπάνια επικοινωνούν μαζί σου; Προκειμένου να απομυθοποιήσεις τη διαδικασία και να είσαι πιο ψύχραιμος, καλό είναι να έχεις υπόψη σου όλους τους λόγους που δημιουργούν καθυστερήσεις και κενό επικοινωνίας που σε αγχώνει.

1. Εξετάζουν και άλλες περιπτώσεις Υποψηφίων

Δεν είναι ευχάριστο να το σκέφτεσαι, αλλά δεν είσαι το μόνο άτομο που σκέφτονται για τη θέση, υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι εκεί έξω για τη θέση. Για κάθε αγγελία που δημοσιεύεται, η εταιρία (ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης) λαμβάνει πραγματικά εκατοντάδες βιογραφικά. Και ένα μικρό μόνο ποσοστό να καλέσουν για Interview, καταλαβαίνεις ότι θα πάρει αρκετό καιρό. Αν μάλιστα ήσουν από τους πρώτους που κλήθηκαν για Συνέντευξη, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι συνεντεύξεις, προκειμένου να μπορούν να αποφασίσουν και να έχεις κάποια απάντηση

4 λόγοι που δεν έλαβες απάντηση μετά το Job Interview

2. Δεν έχουν συντονιστεί οι Υπεύθυνοι

Προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για την πρόσληψη κάποιου, ο υπεύθυνος προσλήψεων θα ζητήσει τις απόψεις όλων των στελεχών που πήραν συνεντεύξεις από υποψηφίους. Έτσι, αν για παράδειγμα, πέρασες από τρεις διαφορετικές συνεντεύξεις με διαφορετικά άτομα, όλα αυτά θα κληθούν να δώσουν την γνώμη τους για εσένα.

Ανάλογα με την εταιρία και την πολιτική της, η διαδικασία θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο η αποστολή ενός email με μια σύνοψη της γνώμης που έχουν για τους υποψηφίους μαζί με την εισήγησή τους. Ή σύνθετη με ερωτηματολόγια που πρέπει να απαντηθούν για πολλές και διαφορετικές παραμέτρους και βαθμολογήσεις. Όπως και να έχει, αυτή η διαδικασία (που πρέπει να γίνει για όλους τους υποψηφίους) παίρνει χρόνο.

3. Δεν έχουν πάρει ακόμα την τελική τους απόφαση

Μερικές φορές όταν σου λένε πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση ακόμα, πρέπει να το πιστέψεις. Η διαδικασία επιλογής, πρόσληψης και ενσωμάτωσης ενός νέου εργαζόμενου κοστίζει πολύ, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο. Έτσι είναι στο συμφέρον της επιχείρησης να είναι 100% βέβαιη για την επιλογή της προτού κάνει κάποια προσφορά. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι να προσλάβουν κάποιον που θα παραιτηθεί λίγους μήνες μετά ή ακόμα χειρότερα δεν θα είναι ο κατάλληλος τελικά για τη θέση, με ότι επιπλοκές φέρνει αυτό.

4. Δεν πρόκειται να σου προσφέρουν τη Θέση

Δυστυχώς, ορισμένες φορές, η σιγή από μεριάς τους είναι αποτέλεσμα της ασυνέπειάς του να σε ενημερώσουν ότι δεν επελέγης τελικά για τη θέση. Ενώ αυτό είναι σαφώς άδικο, ειδικά αν πέρασες από πολλούς γύρους συνεντεύξεων, στην πράξη συμβαίνει συχνά. Αν είσαι σε αυτή την περίπτωση, τότε δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί τι έκανε καλά (πχ είχες ένα καλό βιογραφικό σημείωμα, απάντησες πολύ καλά σε ορισμένες ερωτήσεις κλπ) ώστε να βεβαιωθείς ότι θα συνεχίσεις την ανοδική πορεία σου κατά την αναζήτηση για εργασία.

Συμφωνώ μαζί σου πως είναι πολύ εκνευριστικό να περιμένεις μια απάντηση από το job interview που είχες πρόσφατα, και ο χρόνος μοιάζει να «παγώνει», αλλά αντί να τρελαίνεις ο ίδιος τον εαυτό σου ελέγχοντας ξανά και ξανά τα email σου, λάβε υπόψη σου τα πολλά μέρη της διαδικασίας, που μπορεί να δημιουργούν αυτή την καθυστέρηση.

Και αν θέλω να κρατήσεις κάτι από το σημερινό άρθρο είναι το εξής: όσο καλά κι αν πήγες σε κάποιο Job Inteview, μην σταματήσεις την αναζήτηση μέχρις ότου λάβεις κάποια επίσημη προσφορά για εργασία.

Συνήθως αν περάσουν περισσότερες από 3 εβδομάδες και δεν έχεις νέα από την εταιρεία είναι ασφαλές να υποθέσεις ότι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν με κάποιον άλλο υποψήφιο.

Φυσικά, είναι απολύτως θεμιτό να επικοινωνήσεις μαζί τους απευθείας για να δεις σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία, αλλά μην σταθείς σε αυτό περισσότερο από ότι πρέπει. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να αποδεχτείς ότι αυτοί χάνουν και να προχωρήσεις μπροστά για να βρεις θέσεις εργασίας που σου ταιριάζουν πραγματικά!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!