4 τρόποι να διαχειρίζεσαι την απόρριψη στην επαγγελματική σου ζωή - Purpose Συμβουλευτική

4 τρόποι να διαχειρίζεσαι την απόρριψη στην επαγγελματική σου ζωή

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όλοι είχαμε να κάνουμε με την απόρριψη σε κάποια φάση της επαγγελματικής μας πορείας. Κάτι που φυσικά για κανέναν μας πότε δεν είναι ευχάριστο.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι την απόρριψη, μπορεί να κάνει μεγάλη αλλαγή στην επιχείρησή σου αλλά και τη ζωή σου. Όταν σε απορρίπτουν, νιώθεις ότι χτυπήθηκε η αυτοπεποίθησή σου, ακόμα και τα όνειρά σου. Εάν όμως ενδώσεις σε αυτά τα συναισθήματα, είναι σίγουρο ότι θα χάσεις το δρόμο σου.

Είναι σημαντικό όμως να μάθεις να τη διαχειρίζεσαι. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο πιθανό να διαπρέψεις στο μέλλον. Ακολουθούν 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τη διαχειριστείς.

1) Βίωσε τα συναισθήματά σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αποδεχτείς τα συναισθήματά σου και την απογοήτευση. Σίγουρα όλοι νιώθουν άσχημα όταν βιώνουν απόρριψη. Η απόρριψη πονάει είτε η αίτησή σου για ένα επιχειρηματικό δάνειο απορρίφθηκε είτε ένας ενδεχόμενος συνεργάτης αποχώρησε από μία συμφωνία.

Το να προσποιείσαι ότι δεν πονάει, ότι δεν σε επηρέασε καθόλου και η ζωή συνεχίζεται ως έχει, δε θα βοηθήσει κανέναν. Γι’ αυτό αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου και βρες τρόπο να προχωρήσεις παρακάτω. Αυτό θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη ψυχική σου δύναμη. Επιπλέον, έτσι θα σταματήσεις να συσσωρεύεις αρνητικά συναισθήματα μέσα σου, κάτι που θα σου δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα αργότερα.

Πώς να ηρεμήσεις το αφεντικό σου μετά από κάποιο μεγάλο λάθος

2) Μάθε από την απόρριψη

Βρες το μάθημα από την απόρριψη. Συνήθως υπάρχει κάτι να μάθεις μέσα από αυτήν. Ίσως δεν είχες ένα δυνατό επιχειρηματικό πλάνο και έτσι ο επενδυτής αποφάσισε να κάνει πίσω. Ή ακόμα έκανες λάθος στον τρόπο που διαχειρίστηκες ένα πρόβλημα. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να βιώσεις την απόρριψη στην επιχείρησή σου επειδή δεν έχεις «μεγαλώσει αρκετά».

Όποιος και αν είναι ο λόγος της απόρριψης, είναι σημαντικό να βρίσκεις τρόπους να βελτιώνεσαι. Μην τα παρατήσεις εξαιτίας της. Δες τη σαν ένα τρόπο να βελτιωθείς. Κάνε μικρο-αλλαγές όπου χρειάζεται. Ίσως σε ορισμένα σημεία χρειαστεί να ξεκινήσεις από την αρχή. Βρες όμως το μάθημα και την επόμενη φορά χρησιμοποίησέ το ώστε να μην αποτύχεις.

Αυτό είναι και το σημείο –κλειδί της απόρριψης: Να βλέπεις κάθε εμπειρία ως πολύτιμο feedback, όπου κάτι έμαθες και μπορείς να αξιοποιήσεις στο μέλλον.

3) Να είσαι καλός με τον εαυτό σου

Δεν είναι ασυνήθιστο η απόρριψη στην επιχείρηση να οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου. Μην πέσεις σε αυτήν την παγίδα. Ενώ μπορείς να αποδεχτείς τις αδυναμίες και τις καταστάσεις που μπορούν να βελτιωθούν, η απόρριψη δε σημαίνει ότι ολόκληρη η προσπάθεια σου ήταν μάταιη.

Βρες τρόπους να εισάγεις τη θετικότητα στον τρόπο που βλέπεις τις καταστάσεις. Να είσαι καλός με τον εαυτό σου λοιπόν. Μην αυτομαστιγώνεσαι. Όλοι κάνουμε λάθη. Όλοι έχουμε βιώσει την απόρριψη. Και πολλές φορές, αυτή η απόρριψη έχει περισσότερο να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες παρά με εσωτερικούς.

Δώσε χάρη στον εαυτό σου, μάζεψε τα κομμάτια σου. Σήκω ξανά στα πόδια σου και στη συνέχεια προσπάθησε ξανά.

Για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου και να μην το βάζεις κάτω στις δυσκολίες, δες εδώ 

4) Μην αφήσεις την απόρριψη να σε καθορίσει

Αν ένα άτομο από την ομάδα σου αποχωρήσει ή ένας επενδυτής αποφασίσει να μη σου προσφέρει τη χρηματοδότηση που χρειάζεσαι, μη νιώσεις αποτυχημένος. Στην πραγματικότητα, μην το πάρεις σαν κάτι άλλο πέρα από το γεγονός πως απλά δεν ήταν η κατάλληλη ευκαιρία.

Αποτυχημένος είσαι μόνο αν τα παρατήσεις. Πολλοί από τους επιτυχημένους, σήμερα, επιχειρηματίες, αντιμετώπισαν εμπόδια και βίωσαν την απόρριψη.

Η απόρριψη είναι απλά ένα σημάδι ότι προσπάθησες. Γιατί δεν πρόκειται να πετύχεις αν δεν πάρεις μερικά ρίσκα. Είναι στο δικό σου χέρι όμως να αποφασίσεις πόσο θα σε σημαδέψει.

Μην αφήσεις λοιπόν την απόρριψη να σε πτοήσει. Σίγουρα θα νιώσεις άσχημα για λίγο. Μόλις όμως περάσει αυτό, θα είναι ώρα να γυρίσεις πίσω στη δουλειά, να δουλέψεις σκληρά και να χτίσεις μία επιτυχημένη επιχείρηση.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!