6 σημάδια ότι το αφεντικό σου δεν σε συμπαθεί (και τι να κάνεις) - Purpose Συμβουλευτική

6 σημάδια ότι το αφεντικό σου δεν σε συμπαθεί (και τι να κάνεις)

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Είχες ποτέ κάποιον συνάδελφο που δεν άντεχες; Αυτό και μόνο το γεγονός σε έκανε προκατειλημμένο εναντίον του, ότι κι αν έκανε. Σωστά; Οπότε φαντάσου πόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα αν το ίδιο σου το αφεντικό δεν σε συμπαθεί.

Αν το αφεντικό σου είναι προκατειλημμένο εναντίον σου (είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα) και δεν σε συμπαθεί, θα επηρεαστούν όλες σου οι αλληλεπιδράσεις μαζί του. Και αυτές μπορούν να αφορούν το ποιο project θα αναλάβεις εσύ, το αν θα σε στηρίξει σε μια δυσκολία, το αν θα αναγνωρίσει τον κόπο σου κλπ.

Μπορεί ακόμα και να επηρεαστεί το πώς αμείβεσαι, αλλά και το αν θα κρατήσεις τη δουλειά σου.

Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσεις το αν δεν συμπαθεί εσένα και τη δουλειά σου ή αν απλά δεν είναι καλό αφεντικό. Γι’ αυτό σου αναγράφουμε έξι τρόπους για να το αναγνωρίσεις, αλλά και τις προτάσεις μας για το τι μπορείς να κάνεις σε κάθε περίπτωση.

#1 Σε ελέγχει συνέχεια

Σε τσεκάρει συνέχεια τι κάνεις, υπαγορεύοντάς σου και τις πιο μικρές λεπτομέρειες, που κανονικά θα έπρεπε να αφήνει επάνω σου και γενικά δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης ότι θα κάνεις τη δουλειά σου σωστά.

Τι να κάνεις:

Πρώτα απ’ όλα βεβαιώσου ότι το αφεντικό σου δεν φέρεται σε όλους έτσι. Φυσικά, ακόμα κι αυτό αν ισχύει, και πάλι είναι πρόβλημα (γιaτί ο συνεχής έλεγχος είναι και δυσάρεστος αλλά και καθόλου παραγωγικός). Όμως τουλάχιστον αυτό θα έδειχνε, ότι δεν τα έχει μαζί σου, αλλά απλά δεν είναι καθόλου καλός στη διαχείριση των ανθρώπων του.

Αν όμως η συμπεριφορά του αλλάζει μόνο σε εσένα επειδή δεν σε συμπαθεί, αναρωτήσου μήπως έχεις κάνει κάτι που μπορεί να του προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης. Μήπως έχεις κάνει κάποια βαριά λάθη ή αμέλειες;

Αν ναι, συνειδητοποίησε ότι όντως έχει λόγο να σε τσεκάρει τόσο πολύ, γιατί είναι η δουλειά του να βεβαιώνεται ότι όλα πάνε καλά και του έχεις δώσει λόγο να σε «φοβάται» για λάθη. Αν πάλι, δεν ισχύει αυτό, τότε είναι ώρα να τον ρωτήσεις ευθέως (αλλά με ευγένεια και τακτ) αν υπάρχει κάτι που τον κάνει να νιώθει ότι δεν μπορεί να σε εμπιστευτεί για να δουλεύεις πιο αυτόνομα.

Πρότεινέ του άλλους τρόπους για να νιώθει ότι ενημερώνεται για τη δουλειά σου, όπως εβδομαδιαία report ή meeting, έτσι ώστε να μη νιώθει την ανάγκη να σε τσεκάρει συνέχεια. Και αν αντισταθεί σε αυτό, πες του έστω να σου δώσει μια σχετική αυτονομία σε, αρχικά, ένα μόνο project προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να σε εμπιστεύεται και πάλι.

#2 Σου αρνείται αύξηση, χωρίς εξήγηση

Το να σου αρνηθεί ο εργοδότης σου αύξηση δεν είναι πρόβλημα από μόνο του, καθώς σίγουρα μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτή την άρνηση (πχ οικονομικοί). Αλλά αν το αφεντικό σου σε εκτιμά, θα σου εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να σου δώσει αύξηση και συχνά θα σου δώσει μια ιδέα για το πότε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημά σου.

Τι να κάνεις:

Πες του κάτι, όπως: «Τι θα χρειαζόταν να κάνω για να πάρω μια αύξηση στο μέλλον;».

Ο manager που ενδιαφέρεται να σε κρατήσει και πιστεύει σε εσένα και την αξία σου, κανονικά θα θέλει να σου μιλήσει για το τι πρέπει να κάνεις. Αν αυτό δεν συμβεί, είναι ένα σημάδι για να λάβεις υπόψη σου για το αν πρέπει να μείνεις σε αυτή τη δουλειά.

Θες να αλλάξεις τις δυναμικές στην εργασία σου; Δες εδώ

#3 Δεν έχεις την προσοχή του

Σου ακυρώνει τακτικά meeting και συναντήσεις, ξεχνάει να σε καλέσει πίσω ή να σου απαντήσει σε email και γενικά δεν φαίνεται να σε έχει στις προτεραιότητές του.

Τι να κάνεις:

Φέρεται σε όλους έτσι ή μόνο σε εσένα; Αν ισχύει το πρώτο, τότε μάλλον κι ο ίδιος έχει μπλέξει με πολλά.

Αν όμως, εσύ συγκεκριμένα είσαι χαμηλή προτεραιότητα για αυτόν, τότε πρέπει να του μιλήσεις. Πες του ότι το να έχεις την ευκαιρία να μιλήσετε έστω μία φορά την εβδομάδα είναι σημαντικό για εσένα και ρώτα αν υπάρχει κάποιος τρόπος να έχετε συναντήσεις πιο τακτικά.

Θα βοηθούσε να αλλάξετε την ημέρα που τα κάνετε; Ή θα ήταν καλύτερα να ορίσετε χαλαρά μια ημέρα χωρίς να ορίσετε συγκεκριμένη ώρα; Ή κάτι άλλο;

Ή μπορείς κι εσύ να γίνεις πιο ενεργητικός, όταν ένα meeting ακυρωθεί την τελευταία στιγμή. Την επόμενη μέρα, πες: «δεν μπορέσαμε να τα πούμε χτες. Υπάρχει η δυνατότητα να τα πούμε σήμερα;» 6 σημάδια ότι το αφεντικό σου δεν σε συμπαθεί (και τι να κάνεις)

#4 Σε αφήνει έξω από σημαντικά meeting

Συναντάται συχνά ο προϊστάμενος, όταν είσαι εκεί, με τους άλλους συναδέλφους για να συζητήσει τα σημαντικά νέα και εξελίξεις για project στα οποία λαμβάνεις μέρος; Και ενημερώνεσαι μετά για αποφάσεις που λήφθηκαν και κανονικά θα έπρεπε να είσαι μέρος τους;

Τι να κάνεις:

Συζήτα το θέμα απευθείας με το αφεντικό σου. Αλλά μην φάνει σα να τον κατηγορείς. Θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα, αν ξεκινήσεις με την υπόθεση ότι ήταν απλά μια παράλειψη που μπορεί να διορθωθεί, αντί για μια εσκεμμένη κίνηση.

Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: «Θα ήθελα να είχα συμπεριληφθεί στο meeting για το θέμα Χ σήμερα το πρωί, καθώς έχω ασχοληθεί πολύ με αυτό. Παρατήρησα ότι τελευταία δεν με έχουν συμπεριλάβει σε διάφορα meeting. Τι μπορώ να κάνω προκειμένου να είμαι μέρος αυτών στο μέλλον;»

#5 Σε κριτικάρει συνέχεια

Όλοι ακούμε κριτική κατά διαστήματα. Αλλά αν το αφεντικό σου τακτικά και απότομα έχει θέματα με τη δουλειά σου και τίποτα που κάνεις δεν φαίνεται να το ευχαριστεί, τότε αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο (και κακό) σημάδι για τη σχέση σας.

Τι να κάνεις:

Βραχυχρόνια, μπορείς να αφιερώσεις επιπλέον ενέργεια στο να μάθεις τις προσδοκίες του στην αρχή ενός νέου project. Μίλα μαζί του για το ποιο ακριβώς θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα και μετά στείλε email με το συμπέρασμά σου για αυτό που είπατε, όπως: «απλά θέλω να βεβαιωθώ ότι έχουμε τον ίδιο στόχο». Αυτού του τύπου η ευθυγράμμιση μαζί του θα αυξήσει τις πιθανότητες να πάνε καλύτερα τα πράγματα.

Επιπλέον, θα βοηθούσε να έχεις μια ευθεία συζήτηση μαζί του για αυτό που συμβαίνει για να καταλάβεις τι γίνεται: «Θέλω να συνεισφέρω στην ομάδα και ελπίζω να έχω κάποιο feedback. Έχω την αίσθηση πως δεν σου αρέσει πολύ η δουλειά μου και αναρωτιέμαι αν μπορείς να μου εξηγήσεις τι δεν κάνω σωστά». Αυτό ίσως φέρει στην επιφάνεια θέματα που μπορείς να δουλέψεις.

Προσοχή όμως, αν μακροχρόνια, το αφεντικό σου πραγματικά δεν σε συμπαθεί και αντιπαθεί εσένα ή τη δουλειά σου, τότε είναι καλύτερα να αναζητήσεις την τύχη σου κάπου που θα σε εκτιμούν.

#6 Δεν φαίνεται να νοιάζεται για το αν θα φύγεις

Τα έξυπνα αφεντικά θα κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσουν συνεργάτες που εκτιμούν και δεν θα «ιδρώσουν» αν φύγει κάποιος συνεργάτης για τον οποίο δε νοιάζονται.

Τι να κάνεις:

Αν λοιπόν το αφεντικό σου δεν σε συμπαθεί, δεν σε εκτιμάει, τότε μειώνονται οι πιθανότητές sου να λάβεις συμβουλές, αύξηση, ευκαιρίες εξέλιξης, εκπαίδευση, αλλά και καλά project, όπως θα σου προσέφερε ένα αφεντικό που θα εκτιμούσε εσένα και τη δουλειά σου.

Ότι κι από αυτά αν χάσεις, το να δουλεύεις για κάποιον που δε νοιάζεται για το αν θα είσαι στην ομάδα του ή όχι, δεν είναι καθόλου καλό για την καριέρα σου, και αυτό συνυπολόγισέ το στη σκέψη σου καθώς ετοιμάζεις τις επόμενες κινήσεις σου.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!