Είναι πολύ σημαντικό για την καριέρα σου να έχεις καλή παρουσία και συνεισφορά στα meeting της δουλειάς σου.
Αν όμως σου είναι δύσκολο να κάνεις αισθητή την παρουσία σου και να μιλήσεις όταν οι άλλοι δεν σου αφήνουν χώρο, ή ακόμα χειρότερα σε διακόπτουν συνεχώς, πως μπορείς να κάνεις την παρουσία σου να ξεχωρίσει;
Ακόμα κι αν είσαι εσωστρεφής ή ντροπαλός μπορείς να ακουστείς στο meeting, αρκεί να έχεις την σωστή στρατηγική:
Είμαι βέβαιος ότι είσαι ευγενικός, αλλά δεν υπάρχει λόγος να σταματάς να μιλάς, οποτεδήποτε κάποιος αγενής πετάγεται από το πουθενά για να σε διακόψει. Συνέχισε με φυσικότητα τη φράση σου, χωρίς να διακόψεις και θα δεις ότι οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να δίνουν την προσοχή τους σε εσένα και ο εισβολέας θα αναγκαστεί να περιμένει.
Αν οι συνάδελφοι συνηθίζουν να μιλούν «πάνω» από εσένα, τότε πες τους ευθέως κάτι σαν «θα ήθελα να πω κι εγώ το εξής» ή «επιτρέψτε μου να συμπληρώσω το ακόλουθο». Συνήθως θα σου αφήσουν άμεσα χώρο για να μιλήσεις, προκειμένου να μην δείξουν αγενείς στους άλλους.
Αν παρ’ όλα αυτά η συζήτηση προχωράει και δεν έχεις τη δυνατότητα να συμμετάσχεις, τότε μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις για να μην ξεχάσεις τι ήθελες να πεις. Και όταν δημιουργηθεί μια παύση –ακόμα και αν είστε σε άλλο θέμα- μπορείς να μιλήσεις και να πεις: «Μπορούμε να πάμε πάλι λίγο πίσω στο θέμα Χ για ένα λεπτό; Σκέφτομαι και το εξής». Αν μάλιστα το κάνεις αυτό αρκετές φορές θα εκπαιδεύσεις και τους συναδέλφους να προχωρούν στα διάφορα θέματα σε πιο αργούς ρυθμούς.
Τις πιο πολλές φορές γίνεται δυσκολότερο να βρεις χώρο στη συζήτηση, όσο το meeting προχωράει και περνάει χρόνος σε αυτό. Οπότε καλό είναι να αρχίσεις να συμμετέχεις από νωρίς. Επιπλέον, μόλις αρχίσεις να συμμετέχεις στη συζήτηση, οι συνάδελφοι θα τείνουν πιο φυσικά να σε περιλάβουν στον διάλογο όσο αυτός εξελίσσεται.
Αλλά και στην περίπτωση που είσαι κάπως εσωστρεφής και ντροπαλός, αν ξεκινήσεις να συμμετέχεις από νωρίς θα μπορέσεις να χτίσεις αυτοπεποίθηση, ώστε να σου είναι πιο εύκολο να συνεισφέρεις και αργότερα. Κυρίως επειδή δεν θα αισθάνεσαι πια ότι είναι πολύ αργά και ότι έχεις ήδη δώσει την εικόνα κομπάρσου.
Είναι πολύ πιο δύσκολο να σε αγνοήσουν αν είσαι και σωματικά στο κέντρο του τραπεζιού, άρα και της συζήτησης.
Φράσεις όπως «μπορεί να κάνω λάθος αλλά» ή «ίσως είναι η ιδέα μου, αλλά» υποβιβάζουν και μειώνουν την σημαντικότητα αυτού που θες να πεις.
Ξεκίνα πιστεύοντας πρώτα από όλα και εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου και την αξία των απόψεών σου και χρησιμοποίησε γλώσσα που το αντικατοπτρίζει αυτό.
Με αυτούς τους τρόπους θα μπορείς να αναδείξεις την συμμετοχή σου στα meeting και τις επαγγελματικές συναντήσεις, τονώνοντας αλλά μια φορά την εικόνα του καλού επαγγελματία. Αν μάλιστα θέσεις ως στόχο να κάνεις όλα τα παραπάνω, με το πέρασμα του χρόνου θα σου είναι εύκολο να έχεις την προσοχή των υπολοίπων συμμετεχόντων.
Ωστόσο, η καλή παρουσία σου στα meetings από μόνη της δεν αρκεί, είναι μόνο ένας παράγοντας από όσους μπορούν να βοηθήσουν την καριέρα σου να εξελιχθεί. Για περισσότερα, δες εδώ.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback