6 τρόποι να γίνεις Πολύτιμος στη δουλειά σου - Purpose Συμβουλευτική

6 τρόποι να γίνεις Πολύτιμος στη δουλειά σου

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Πρακτικά κάθε γραφείο έχει από έναν: τον εργαζόμενο που είναι ο άνθρωπος κλειδί, που όλοι στηρίζονται πάνω του, που φαίνεται να ξέρει κάθε λεπτομέρεια της δουλειάς. Και το γραφείο δεν λειτουργεί χωρίς αυτόν. Είναι πολύτιμος και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά έφευγε.

Το να είσαι τόσο πολύτιμος εργαζόμενος και μέλος της ομάδας ενέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής ασφάλειας. Για να είσαι όμως πολύτιμος, πρέπει να κάνεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

#1 Κράτα σημειώσεις για όσα έχεις κάνει

Σίγουρα κάθε τόσο σου κάνουν κάποια επίσημη αξιολόγηση για την απόδοσή σου, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να πραγματοποιείς τακτικά και την δική σου αξιολόγηση προκειμένου να βεβαιωθείς ότι είσαι σε καλό δρόμο με τους προσωπικούς σου στόχους και προσδοκίες.

Κράτα σημειώσεις με τα επιτεύγματά σου, τις εκπαιδεύσεις, τις αξιολογήσεις, τα project και τα συνολικά νούμερα που σχετίζονται με τη δουλειά σου. Συνήθως θεωρούμε ότι θα τα θυμόμαστε όλα αυτά, κι όμως πάνω στην καθημερινότητα είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε κάποια.

Γι’ αυτό τακτικά (και τίμια) αξιολόγησε τον εαυτό σου, την πρόοδο, τους στόχους και σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να προχωρήσεις. Αυτές οι αυτό-αξιολογήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να βεβαιωθείς ότι συνεχίζεις να αναπτύσσεις την καριέρα σου, αλλά και να εντοπίσεις σημεία που χρειάζονται βελτίωση.

Και φυσικά όλες αυτές οι σημειώσεις θα χρησιμεύσουν σαν λίστα με όλα όσα έχεις κάνει και αξίζεις προαγωγή. 

Για να γίνεις πολύτιμος στη δική σου δουλειάς, δες εδώ

#2 Ανέβασε Επίπεδο

Καθώς βάζεις νέους στόχους, κοίτα ποιες παράμετροι είναι αυτές που πραγματικά μετρούν και συμπεριλάβε τες στο σχέδιο σου.

Είτε πρόκειται για στόχους πωλήσεων, είτε για βελτίωση της αποδοτικότητας ή μείωση του κόστους του τμήματος, βεβαιώσου ότι ψάχνεις για θετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να συνεισφέρεις, αλλά και είσαι παραγωγικός καθώς ασχολείσαι με αυτούς. Οι εταιρίες εκτιμούν τους εργαζόμενους που εστιάζουν στο να βρουν τρόπους να ανεβάσουν την απόδοσή τους.

#3 Ευθυγραμμίσου με τους επιχειρηματικούς στόχους

Επιπλέον είναι πολύ καλή ιδέα να βεβαιωθείς ότι οι περιοχές που δίνεις προτεραιότητα στην καριέρα σου και την ανάπτυξή σου είναι συνεπείς με το τι εκτιμάει η εταιρία.

Σίγουρα έχεις μια αίσθηση του τι είναι σημαντικό για την εταιρία, αλλά είναι βασικό να σου είναι ξεκάθαρο ότι οι κινήσεις που κάνεις πάνε μπροστά τα θέματα που ενδιαφέρουν τη διοίκηση. Το σημαντικό είναι να δεις προς τα πού πάνε τα πράγματα και να προσαρμοστείς ώστε να μπορείς να βοηθήσεις στα αντίστοιχα πεδία. 6 τρόποι να γίνεις Πολύτιμος στη δουλειά σου

#4 Μίλα

Όταν οι εργαζόμενοι φοβούνται να δείξουν ότι δεν είναι τέλειοι ή ότι δεν γνωρίζουν κάτι, τότε μειώνεται η απόδοσή τους. Το να μάθεις πώς να επικοινωνείς αποτελεσματικά με το αφεντικό και την ομάδα είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να αποδίδεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επιχείρηση. Η καλή επικοινωνία περιλαμβάνει το να κάνεις ερωτήσεις και να βεβαιώνεσαι ότι κατανοείς πλήρως τις οδηγίες αλλά και να ρωτά όταν δεν τις καταλαβαίνεις.

Πέρα από αυτό, ψάξε για ευκαιρίες να βελτιωθείς. Μίλα με το αφεντικό σου για το γεγονός ότι είσαι ανοικτός να μάθεις. Ζήτα ευκαιρίες να συνεργαστείς με την ομάδα και έκφρασε τις ιδέες και τις προτάσεις σου.

#5 Συμπεριφέρσου σα να σου ανήκει το μέρος

Η κυριότητα είναι απαραίτητη για να γίνεις πολύτιμος. Πάρε την κυριότητα της δουλειάς σου, είτε είναι κάποιο project που ανέλαβες, είτε κάποιο απλό report που πρέπει να φέρεις εις πέρας.

Σκέψου την μεγάλη εικόνα από πλευράς εταιρίας και των στόχων της. Όταν παίρνεις την πλήρη ευθύνη και εφαρμόζεις στρατηγική σκέψη στη δουλειά σου, υποστηρίζεις άμεσα τους προϊσταμένους σου και την ομάδα σου με έναν πιο χρήσιμο τρόπο.

Κάθε φορά που σώζεις την κατάσταση, ακόμα κι αν δεν συζητείται ευθέως, οι άλλοι κατανοούν ότι είσαι πολύτιμος για το τμήμα. Οπότε πάρε την κυριότητα της δουλειάς σου και συμπεριφέρσου σα να σου ανήκει το «μαγαζί» και ενδιαφέρεσαι προσωπικά για αυτό.

#6 Κάνε το αφεντικό σου να δείχνει καλό

Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, πράγμα που μπορείς να κάνεις για να είσαι μόνιμα πολύτιμος για το αφεντικό σου, είναι να το βοηθήσεις να δείχνει καλό. Μην ξεχνάς ότι έχει κι αυτός το δικό του αφεντικό, στο οποίο θέλει να δείχνει αποτελεσματικός.

Αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι εκτιμούν αυτούς που του βοηθούν στην καθημερινότητά τους.

Οπότε κατάλαβε τον τρόπο σκέψης του ανθρώπου με τον οποίο δουλεύεις και σκέψου τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει. Έχοντας κατανόηση του τι θέλει, μπορείς να τον ρωτήσεις και ευθέως: «τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω να πετύχουμε το τάδε;».

Γνωρίζοντας λοιπόν πώς να κάνεις το αφεντικό σου να δείχνει καλό, αλλά και το πώς ταιριάζεις εσύ με τους στόχους της εταιρίας, μπορείς να γίνεις ο πολύτιμος υπάλληλος που οι άλλοι έχουν ανάγκη. Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που έχουν πιο άμεση εφαρμογή στη δική σου εργασία και μπορούμε να σου δείξουμε.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!