Έχασες την Προαγωγή; 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου - Purpose Συμβουλευτική

Έχασες την Προαγωγή; 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Είναι χάλια να μην παίρνεις προαγωγή. Ακόμα πιο χάλια είναι όμως, να συμβαίνει αυτό κάθε φορά που έρχεται η ώρα για αυτή.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να περνάει από το μυαλό σου κάθε είδους σκέψη. Ίσως αναρωτιέσαι αν δεν είσαι αρκετά καλός για την προαγωγή ή αν τελικά δε σε εκτιμάνε.

Ίσως πάλι σκέφτεσαι ποιόν πρέπει να κατηγορήσεις που δεν πήρες εσύ την προαγωγή. Πριν όμως αρχίσεις να κατηγορείς άδικα τους άλλους, ακολουθούν μερικές δύσκολες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου.

1. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς ή μόνο ό,τι σου ζητήσουν;

Εάν κάνεις ό,τι σου ζητάει το αφεντικό σου, μπράβο. Αν κάνεις τη δουλειά σου καλά, ακόμα καλύτερα. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνεις για να μείνεις σε μια δουλειά. Οι άνθρωποι που δουλεύουν και με το παραπάνω, είναι προετοιμασμένοι πριν ακόμα το αφεντικό τους τους αναθέσει δουλειά, παίρνουν πρωτοβουλίες για να βρουν λύσεις στα προβλήματα και αναλαμβάνουν αυτά που οι άλλοι δε θέλουν να κάνουν.

Έτσι λοιπόν, αναλογίσου τη δουλειά που έχεις κάνει και αναρωτήσου αν έχεις δώσει λύσεις σε προβλήματα που έχουν προκύψει. Σκέψου τους τρόπους με τους οποίους οι συνάδελφοί σου, που πήραν προαγωγή, έδειξαν δυναμισμό. Πώς έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν; Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις και εσύ το ίδιο για την επόμενη προαγωγή.

Αν νιώθεις πως έχεις κάτι παραπάνω από τους άλλους, σκέψου μήπως το αφεντικό σου δεν το έχει καταλάβει. Στην τελική, ακόμα και τα καλύτερα αφεντικά, δε μπορούν να διαβάσουν το μυαλό μας. Συνεπώς αν δε μπορεί να δει το κάτι παραπάνω που έχεις, φρόντισε να του το δείξεις εσύ.

Για να διαχειρίζεσαι σωστά την εικόνα σου στον εργασιακό χώρο, δες εδώ

2. Υπήρχε σίγουρα μία προαγωγή στο τραπέζι;

Ποιοί είναι οι λόγοι που θέλεις να πάρεις προαγωγή; Εάν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, επιθυμείς μία αύξηση στο μισθό σου. Ποιά είναι όμως η κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία; Εάν η εταιρεία δυσκολεύεται ή η ομάδα σου έχει ξεπεράσει τον προϋπολογισμό της, είναι πιθανό να μην υπάρχουν χρήματα ώστε να γίνει προαγωγή με αύξηση μισθού.

Αν όντως συμβαίνει αυτό, μπορείς να ρωτήσεις το αφεντικό σου για άλλα προνόμια και παροχές. Ίσως ο τίτλος της δουλειάς σου δεν αντανακλά τη δουλειά που κάνεις αυτήν τη στιγμή. Ίσως θέλεις να αναλάβεις άλλες εργασίες. Βρες τί είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις, πέρα από το μισθό, και μίλα για αυτό με το αφεντικό σου. Αργότερα, όταν θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, θα μπορέσετε να συζητήσετε και για το μισθό που αναλογεί στις υποχρεώσεις σου.

Αν ούτε τότε πάρεις προαγωγή, ρώτα το αφεντικό σου γιατί συνέβη αυτό και άκου προσεκτικά την κριτική του. Η κριτική αυτή είναι που θα σε βοηθήσει στο μέλλον να βελτιωθείς.Έχασες την προαγωγή; 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

3. Η προαγωγή που θέλεις, σου ταιριάζει πραγματικά;

Κοίταξε την περιγραφή της δουλειάς για την οποία απογοητεύτηκες που δεν πήρες. Έπειτα, σύγκρινε την με τους τωρινούς επαγγελματικούς σου στόχους. Θα σε βοηθούσε να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά σε αυτούς ή απλά επιδίωκες μόνο την αύξηση του μισθού σου;

Κάνε στον εαυτό σου ακόμα μία δύσκολη ερώτηση. «Γνωρίζει το αφεντικό σου τί πραγματικά θέλεις;» Αν όχι, θυμήσου ότι δε μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου. Φυσικά και αυτή η συζήτηση είναι πολύπλοκη και δε μπορείς απλά να πεις «Θέλω τόσο πολύ αυτήν την προαγωγή!». Αφιέρωσε χρόνο να του εξηγήσεις τί είναι αυτό που επιθυμείς.

Εάν πάλι δε λάβεις την προαγωγή, δεν πειράζει. Δε χρειάζεται να πιέσεις για κάτι αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Κάνε ένα βήμα πίσω και δες τί είναι αυτό που θες. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ξεκάθαρο ποιά πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή σου.

Όταν νιώθεις πως αξίζεις την προαγωγή, είναι δύσκολο να δεχτείς να την πάρει κάποιος άλλος. Με το να είσαι όμως ειλικρινής για το τί μπορείς να βελτιώσεις, τί έχεις κάνει για να την αξίζεις και τί πραγματικά θέλεις, ετοιμάζεις τον εαυτό σου για την επόμενη προαγωγή.

Μη ξεχνάς πως είναι σημαντικό να είσαι σε συχνή επαφή με το αφεντικό σου. Πρέπει να συζητάς για το τί θέλεις και να δέχεσαι την κριτική του, αν θέλεις να προετοιμαστείς για μια μελλοντική προαγωγή.

Τώρα πήγαινε και κάνε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!