7 Λάθη στο Βιογραφικό σου και τι δείχνουν αυτά για εσένα - Purpose Συμβουλευτική

7 Λάθη στο Βιογραφικό σου και τι δείχνουν αυτά για εσένα

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Κατά την προετοιμασία των υποψηφίων μας για την εύρεση εργασίας που επιθυμούν, συναντάμε συχνά χτυπητά λάθη στο Βιογραφικό τους.

Από την εμπειρία μας και έχοντας εκτενή συνεργασία με τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού εταιριών γνωρίζουμε και πως αντιδρούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων όταν βλέπουν τέτοια λάθη. Φρόντισε λοιπόν να αποφύγεις την παρουσία τέτοιων λαθών στο Βιογραφικό σου:

 

1. Ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη

Τι σκέφτονται για σένα: «Καλά ούτε έναν ορθογραφικό έλεγχο στο word δεν μπορούσε να περάσει το βιογραφικό του; Ή έστω να το κάνει μια δεύτερη ανάγνωση; Όχι μόνο δεν δείχνει προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά είναι και πολύ αδιάφορος»

Αυτός είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που δημιουργεί άσχημη εντύπωση. Και είναι λογικό:

το Βιογραφικό αποτελεί τη Βιτρίνα σου.

Πρέπει αυτή να είναι καλή και καθαρή. Φρόντισε να ξανακοιτάξεις με προσοχή το CV σου προτού το στείλεις. Ή δώσε το και σε κάποιον τρίτο να το δει με καθαρό μάτι και να εντοπίσει τυχόν ατέλειες που δεν παρατήρησες εσύ.

 

2. Δεν περιλαμβάνεις χρήσιμες λεπτομέρειες

Τι σκέφτονται για σένα: «Με αυτά μόνο που έχει γράψει δεν μπορώ να σχηματίσω εικόνα για τον υποψήφιο και να ξέρω αν έστω θέλω να τον καλέσω για Interview»

Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι που ξεχνούν να συμπεριλάβουν χρήσιμες πληροφορίες όπως ημερομηνία γέννησης (ή ηλικία), τόπο κατοικίας κλπ. Όταν φτιάχνεις το βιογραφικό σου, βεβαιώσου ότι έχεις καταγράψει όλα τα σημαντικά, ώστε να μπορεί αυτός που το διαβάζει να δημιουργήσει μια εικόνα για εσένα.

7 Λάθη στο Βιογραφικό σου και τι δείχνουν αυτά για εσένα

3. Το Βιογραφικό σου παραείναι μεγάλο

Τι σκέφτονται για σένα: «Ωχ, το παράκανε, δεν έχω χρόνο να τα διαβάσω όλα αυτά, ούτε με αφορούν. Δεν μπορούσε να έχει συμπεριλάβει μόνο όσα έχουν αξία;»

Ειδικά στις εποχές μας, οι υπεύθυνοι προσλήψεων των εταιριών λαμβάνουν απίστευτα μεγάλες ποσότητες βιογραφικών για κάθε αγγελία. Οπότε κερδίζεις πόντους, αν είσαι μεστός, συνοπτικός και δεν απεραντολογείς, ώστε το βιογραφικό σου να μην προσπεραστεί εύκολα.

 

4. Μπερδεμένο layout

Τι σκέφτονται για σένα: «Το έχει κάνει πολύ πολύπλοκο και δεν βγάζω άκρη με τις ημερομηνίες. Πάμε στο επόμενο…»

Αν το βιογραφικό σου δεν είναι στη σωστή χρονολογική σειρά ή δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρους τίτλους, θα μπερδεύει αυτόν που το διαβάζει και θα δείχνει ανοργάνωτο. Πάντα κλίνε στην πλευρά της απλότητας και ταξινόμησε με τη σειρά όλες τις επιμέρους κατηγορίες. Θα έπρεπε να είναι προφανές, αλλά δεν είναι…

 

5. Υπερβολική ανάλυση

Τι σκέφτονται για σένα: «Οκ, οι βαθμοί που είχε στο γυμνάσιο δεν με ενδιαφέρουν καθόλου…»

Δεν χρειάζεται να υπερ-αναλύεις τα πάντα. Δώσε λεπτομέρειες μόνο όπου έχουν αξία και προσφέρουν κάτι. Συνήθως τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα και εμπειρίες ενδιαφέρουν πιο πολύ (πχ το πιο πρόσφατο πτυχίο, η τελευταία εργασία που είχες)

 

6. Μη επαγγελματική διεύθυνση email

Τι σκέφτονται για σένα: «Αυτό δείχνει όχι μόνο έλλειψη προσοχής στη λεπτομέρεια, αλλά και εντελώς μη επαγγελματισμό»

Οι υποψήφιοι εργοδότες όταν δουν μία μη επαγγελματική διεύθυνση email την ταυτίζουν συχνά με εσένα τον ίδιο. Καλό είναι το email που θα συμπεριλάβεις στο Βιογραφικό σου να περιέχει  στοιχεία από το όνομα και το επίθετό σου. Η αγαπημένη σου ομάδα κλπ δεν χρειάζεται να φαίνονται από το email και μόνο.

 

7. Δεν έχεις συμπεριλάβει ημερομηνίες εργασίας

Τι σκέφτονται για σένα: «Τελικά πόσο καιρό ήταν σε αυτή την εργασία; Γιατί δεν το έγραψε;»

Αν δεν αναφέρεις συγκεκριμένες ημερομηνίες απασχόλησης σε παλαιότερες θέσεις εργασίας, μπορεί αυτός που το διαβάζει να υποθέσει ότι προσπαθείς να κρύψεις κάτι, όπως κενά στην απασχόλησή σου. Καλύτερα να είσαι εξαρχής ανοιχτός και ειλικρινής. Και (αν χρειαστεί) να δώσεις διευκρινήσεις κατά το Job Interview.

Αποφεύγοντας όλα αυτά τα λάθη, θα έχεις ένα Βιογραφικό (CV) που θα είναι ευανάγνωστο, θα αποπνέει επαγγελματισμό και θα επιτρέπει σε όποιον το διαβάζει να έχει καθαρή εικόνα των προσόντων και της προϋπηρεσίας σου. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεις κατά πολύ τις πιθανότητα, να χτυπήσει το τηλέφωνό σου για να προσκληθείς σε κάποιο job interview!

 

 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!