9 κανόνες για να είσαι Ενήλικας στη δουλειά σου - Purpose Συμβουλευτική

9 κανόνες για να είσαι Ενήλικας στη δουλειά σου

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όλοι θεωρούμε ότι είμαστε σωστοί στην εργασία μας και πως συμπεριφορόμαστε ως ένας υπεύθυνος ενήλικας.

Αλλά μετά κάτι συμβαίνει- είτε μας ενοχλεί συνάδελφος, είτε έχουμε αναλάβει ένα project που αποτυγχάνει, είτε συμβαίνει μια αλλαγή στην εταιρεία- που μας κάνει να αισθανθούμε άβολα.

Επομένως, είναι σημαντικό μια φορά στο τόσο να θυμόμαστε τι σημαίνει να είμαστε υπεύθυνοι και ώριμοι στο γραφείο. Διαφορετικά, μπορεί να χάσουμε τη φήμη μας, την προαγωγή ή ακόμα και τη δουλειά μας.

Ναι αυτό μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά πρόσεξε – οι ανώριμες κινήσεις μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπουν οι άνθρωποι. Επομένως διαπίστωσε αν όντως πετυχαίνεις επαγγελματικά με ωριμότητα ως ενήλικας (ή καταλήγεις να σε φαίνεσαι ως ανεξέλεγκτος) ακολουθώντας αυτούς τους 9 κανόνες:

#1. Έλα στην ώρα σου

Είναι σημαντικό να είσαι στην ώρα σου το πρωί, στις συναντήσεις, στις παρουσιάσεις εντός και εκτός των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Και βέβαια, μείνε μέχρι αργά όποτε χρειάζεται.

#2. Ντύσου καταλλήλως

Ξέρεις τι σημαίνει αυτό για τη δουλειά σου.

#3. Κάνε ότι σου έχουν αναθέσει

Δεν θα χρειαζόταν να στο αναφέρω, αλλά θα το πω έτσι κι αλλιώς. Το αφεντικό σου σού δίνει κάποια καθήκοντα, ή σου ζητάει να συνεισφέρεις σε κάτι, ή σου ζητά να παρευρεθείς σε μια συνάντηση. Κάνε το και μάλιστα καλά – επειδή το ζήτησαν και επειδή αν δεν το κάνεις (ή δεν το κάνεις σωστά) θα σε βλάψει μακροπρόθεσμα.9 κανόνες για να είσαι Ενήλικας στη δουλειά σου

#4. Σεβάσου τους συναδέλφους σου

Να είσαι καλός, ειλικρινής και υπομονετικός μαζί τους. Μαζί με αυτές τις αρχές, απόφυγε το κουτσομπολιό. Θα σου δοθεί λογικά η ευκαιρία να δουλέψεις με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους – που ποτέ δεν ξέρεις μπορεί να τους συναντήσεις ξανά στη ζωή σου – οπότε σιγουρέψου ότι καλλιεργείς καλές σχέσεις με όσους συναντάς (ακόμα και αν είναι μια επαγγελματική σχέση).

Επίσης, σεβάσου και το χώρο εργασίας σου (και εκείνα τα βρώμικα πιάτα που αφήνεις πίσω σου).

Αν θες να έχεις μια σωστή και αρμονική σχέση με τους συναδέλφους σου, δες εδώ

#5. Μην παραπονιέσαι συνέχεια

Θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα απολαμβάνεις τη δουλειά σου, θα είναι μονότονα και θα σου αποσπά σε υπερβολικό βαθμό το χρόνο και την ενέργειά σου.

Οι αληθινοί ενήλικες αποδέχονται αυτές τις καταστάσεις. Μπορεί να μην το απολαμβάνουν, αλλά δεν παραπονιούνται σε οποιονδήποτε που θα τους άκουγε – και σίγουρα όχι σε δημόσιους χώρους. Και σαν αποτέλεσμα, εκείνοι που κάνουν την «βαρετή» δουλειά είναι που επιβραβεύονται.

#6. Κράτα ανοιχτό το μυαλό σου

Η καριέρα σου δεν θα είναι ποτέ στάσιμη. Οι άνθρωποι θα αλλάξουν, η δουλειά σου θα αλλάξει, η εταιρεία σου θα αλλάξει, τα ενδιαφέροντά σου θα αλλάξουν.

Οπότε να είσαι ανοιχτός σε νέες ευκαιρίες, είτε είναι κάποιο νέο καθήκον, μια νέα ευκαιρία δικτύωσης ή ένα νέο πρόσωπο που θα γνωρίσεις. Άσε τους ανθρώπους και τα πράγματα να σε ξαφνιάσουν – και αν δεν το κάνουν να είσαι ΟΚ να προχωρήσεις σε κάτι άλλο.

#7. Να είσαι ανθεκτικός

Όπως είπα και παραπάνω, τίποτα δεν είναι απολύτως σίγουρο – και αυτό είναι καλό! Η αλλαγή, η αποτυχία και οι ατυχίες σε κάνουν πιο δυνατό, πιο σοφό και πιο ενδιαφέρον άτομο.

Όταν θα συμβούν, μην αποθαρρυνθείς. Μπορεί να αισθανθείς ότι πνίγεσαι για λίγο αλλά μετά μάζεψε τα κομμάτια σου ως ενήλικας και συνέχισε την προσπάθεια. Οι ενήλικες γνωρίζουν ότι το να πετύχουν επαγγελματικά, σημαίνει ότι θα αποτυγχάνουν ξανά και ξανά. Εξασκήσου με το να είσαι ανθεκτικός σε οτιδήποτε και αν κάνεις, και οι άνθρωποι δεν θα αμφιβάλλουν για την ωριμότητά σου και τις δυνατότητές σου.9 κανόνες για να είσαι Ενήλικας στη δουλειά σου

#8. Μάθε τον εαυτό σου

Μάθε πότε νευριάζεις τους άλλους, πότε είσαι λάθος και πότε μπορείς να το κάνεις καλύτερα. Αν όχι, λάβε υπόψη σου τα αρνητικά σχόλια.

Και όταν γνωρίζεις τι κάνεις καλά, σημείωσέ το στο μυαλό σου επίσης. Πάντα να μαθαίνεις από σένα και να κρατάς λογαριασμό για το που βρίσκεσαι επαγγελματικά.

#9. Αποδέξου την αντιπαράθεση

Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση στη δουλειά είναι αναπόφευκτες. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις δυσκολίες όπως την απόλυση ενός υπαλλήλου, τις προκλήσεις του αφεντικού σου, το να είσαι ανάμεσα σε δύο συναδέλφους σου, και άλλα πράγματα.

Αντί να αποφύγεις αυτές τις καταστάσεις, γίνε ενήλικας και αποδέξου τες. Μάθε πως θα κάνεις ένα σκληρό σχόλιο (και μάθε να το δέχεσαι το επίσης). Αυτό θα σε κάνει μόνο πιο σεβαστό και σίγουρο ηγέτη.

Οι πιο δύσκολες στιγμές αποτελούν μια πραγματική δοκιμασία που μας δείχνουν το πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει στη ζωή μας από τότε που πηγαίναμε νηπιαγωγείο. Ακολούθησε αυτούς τους κανόνες κάθε μέρα στο γραφείο σου και θα αποδείξεις ότι είσαι ο ενήλικας που θέλουν οι άλλοι να δουλέψουν με σένα και για σένα.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!