Από την εμπειρία μας, αλλά και από τους πελάτες μας, γνωρίζουμε πως σε κάθε job interview υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που είναι εγγυημένο ότι θα εμφανιστούν.
Από το «Που βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια» στο «ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου» αυτές οι ερωτήσεις είναι σίγουρο ότι θα σε δυσκολέψουν και μπορούν να σε μετατρέψουν από έναν υποψήφιο με αυτοπεποίθηση σε έναν άνθρωπο που κομπιάζει και διστάζει.
Το σημαντικό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπως εξηγούμε πάντα στις συνεδρίες προετοιμασίας του job interview, είναι να μην πιαστείς εξ απροόπτου και δείξεις ότι διστάζεις όταν σου γίνει κάποια τέτοια ερώτηση.
Σήμερα λοιπόν θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με την κλασική ερώτηση «τι σας τράβηξε στην αγγελία μας;» καθώς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι είναι μια ερώτηση που δυσκολεύει πολλούς υποψηφίους.
Το πρόβλημα με αυτή την ερώτηση; Μπορεί να είναι δύσκολο να απαντήσεις χωρίς να ακουστείς ότι είσαι εκεί μόνο για την εργασιακή ασφάλεια που προσφέρει η εταιρία, τον μισθό ή τις παροχές.
Και σίγουρα είναι θεμιτό να είναι και αυτοί λόγοι (και μάλιστα πολύ σοβαροί) που σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση, όμως δεν είναι απαραίτητο να τους προβάλεις στη συνέντευξη.
Όταν σου κάνει αυτή την ερώτηση ο συνεντευξιάζων, αυτό που θέλει να ακούσει είναι πως σου φαίνεται η θέση για εσένα και ότι σου αρέσουν και τα καλά και τα κακά σημεία της. Τα καλά σημεία, είναι σίγουρα αυτά που σε τράβηξαν εξαρχής, αλλά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο αυτά στην απάντησή σου. Θυμήσου ότι ο εργοδότης αναζητεί εργαζόμενους που ενδιαφέρονται να δουλέψουν σκληρά και βλέπουν το μέλλον τους στην εταιρία και δεν είναι εκεί μόνο για την αμοιβή και τις παροχές.
Άρα καλό είναι να είσαι συγκεκριμένος και αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχεις ετοιμάσει από πριν. Πριν τη συνέντευξη λοιπόν, διάβασε ξανά προσεκτικά την αγγελία και βρες τι είναι αυτό που σε τράβηξε σε αυτήν. Ήταν η ποικιλία στις αρμοδιότητες; Η φήμη της εταιρίας; Οι προοπτικές της θέσης;
Σίγουρα κάτι σε τράβηξε σε αυτήν την αγγελία –πέραν της αμοιβής- και είναι η ώρα να το αναδείξεις και να χτίσεις την απάντησή σου γύρω από αυτό.
Όταν απαντάς αυτή την ερώτηση είναι βασικό να είσαι τίμιος. (Και όχι με το τίμιος δεν εννοώ να απαντήσεις ότι σε ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα). Απάντησε με ειλικρίνεια ποια από τα κύρια σημεία του ρόλου σε ενθουσιάζουν και ποια όχι. Δεν χρειάζεται να πεις πως κάτι σου αρέσει ενώ στην πραγματικότητα δεν σου αρέσει. Γιατί; Μα επειδή ο συνεντευξιάζων θα το θυμάται και αν με το καλό πάρεις την θέση, είναι πιθανό να σου αναθέσει περισσότερα από αυτό, πιστεύοντας πως όντως σου αρέσει.
Άλλωστε, όπως συχνά λέμε όταν πρόκειται για την αναζήτηση εργασίας, τα ψέματα πάντα τελικά αποκαλύπτονται. Αντίθετα εστίασε στα στοιχεία που πραγματικά σου αρέσουν και εξήγησε πως πιστεύεις ότι η προηγούμενη προϋπηρεσία σου και γνώση θα σε βοηθήσει να φέρεις τα νέα καθήκοντα εις πέρας. Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις μια πιο ειλικρινή και αυθεντική απάντηση, η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τα τελικά καθήκοντα που μπορεί να έχεις.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι εργοδότες ψάχνουν για υποψήφιους που τους αρέσει πραγματικά η συγκεκριμένη δουλειά και ο ρόλος που θα αναλάβουν και αυτή η ερώτηση είναι ο τρόπος τους να καταλάβουν πως νιώθει στην πράξη ο υποψήφιος για την συγκεκριμένη θέση. Ή αν αντίθετα, απλά αυτή η αγγελία ήταν μία από τις πολλές στις οποίες απάντησε.
Αυτή η στιγμή είναι λοιπόν η ευκαιρία σου να επιδείξεις το πάθος σου για την συγκεκριμένη θέση και εταιρία, οπότε μην την χαραμίσεις!
Πώς να Δημιουργήσεις καλές Εργασιακές Σχέσεις στην Νέα σου Δουλειά
10 Τάσεις στην Αγορά Εργασίας Σήμερα
Πως το να Παίρνεις Ρίσκα θα σε Οδηγήσει στην Επιτυχία
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Δεν έχεις Εργασιακή Εμπειρία: 10 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν
Συνέντευξη μέσω Βίντεο: 3 Τρόποι για να Ξεχωρίσεις