Η σχέση μας με τα χρήματα είναι μία σχέση αγάπης – μίσους, το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, τα χρήματα δεν έχουν τιμή και η τιμή, τιμή δεν έχει.
Δεν αμφιβάλω ότι καθημερινά ακούς διάφορες ατάκες και γνωμικά για τα χρήματα. Πολλοί λένε ότι από την στιγμή που τα χρήματα μπήκαν στη ζωή μας οι αξίες χάθηκαν. Βέβαια, αν υπολογίσεις ότι τα χρήματα εμφανίστηκαν με τη μορφή κερμάτων κατά το 700πχ, τότε αυτός ο κόσμος έχει πάρει τον κατήφορο εδώ και αρκετά χρόνια.
Εξ’ ορισμού, τα χρήματα είναι απλά ένα μέσο. Ένας τρόπος για να μεταφράσεις ποσότητες. Έτσι, όταν πουλάς κότες και κάποιος άλλος πουλάει κατσαρόλες, υπάρχει τρόπος να ανταλλάξεις προϊόντα με την βοήθεια ενός ενδιάμεσου νομίσματος. Απλό στην σκέψη και πρακτικό. Τί το οδήγησε όμως στο να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας ολόκληρης της κοινωνίας;
Κάποια στιγμή τα χρήματα ξεπέρασαν το όριο της συναλλαγής προϊόντων. Έγιναν μέσω συναλλαγής υπηρεσιών. Η αντικειμενική τους αξία άλλαξε καθώς μία υπηρεσία δεν μετριέται τόσο εύκολα όσο ένα κοτόπουλο. Και πάλι όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό για να ορίσει την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η συσσώρευση χρήματος μεταφράζεται σε επιτυχία.
Ανά τους αιώνες, το χρήμα σχετίστηκε με την εκάστοτε άρχουσα τάξη. Όσο περισσότερα είχες, τόσο πιο επιτυχημένος, γνωστός και επιφανής ήσουν. Έγινε μέσο επίτευξης και ταυτόχρονα φθόνου από τους πολλούς. Οι λίγοι είχαν πολλά και οι πολλοί λίγα. Έγιναν άπειρες εξεγέρσεις, πόλεμοι, εγκλήματα για αυτό και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό.
Το δίλλημα είναι ηθικό πλέον. Τα χρήματα είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα μας. Είναι απαραίτητα για την επιβίωση μας και προσφέρουν τη δυνατότητα να χαρούμε απολαύσεις που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε.
Αφού λοιπόν είναι τόσο καλά και προσφέρουν τόσα πολλά, γιατί δεν τα θες στη ζωή σου;
Ειδικά αυτή την περίοδο με την οικονομική κρίση να είναι μέρος της ζωής μας, πολλοί από εμάς φοβούνται να ζητήσουν παραπάνω χρήματα γιατί «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά». Αυτό είναι καθαρά μία περιοριστική πεποίθηση. Άσχετα με την οικονομική κατάσταση της χώρας ή του καθενός, το αν θα διαθέσει κάποιος χρήματα για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σου, είναι καθαρά θέμα επιλογής.
Αν προσφέρεις κάτι που το χρειάζεται ή που το έχει ανάγκη, τότε θα βρει τα χρήματα που χρειάζονται για να το αγοράσει. Αν δεν τον ενδιαφέρει, δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ, ακόμη κι αν οι υπηρεσίες σου είναι οι φθηνότερες της αγοράς.
Πολύς κόσμος δυσκολεύεται να μαζέψει λεφτά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο καταναλωτικό σύνδρομο που κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει να κάνει με τον τρόπο που μας «εκπαιδεύει» ένα σύστημα που μας θέλει να ξοδεύουμε. Αυτό μπορεί να εξηγήσει ένα μέρος μόνο του γιατί δεν κερδίζουμε περισσότερα χρήματα.
Βλέπεις οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε σχετίσει με αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές. Κάθε φορά που κερδίζουμε περισσότερα, φοβόμαστε ότι θα διαφθαρούμε. Πολλοί έχουμε μεγαλώσει έτσι. Ακούγαμε ατάκες όπως, «Για να έχει βγάλει τόσα πολλά λεφτά, σίγουρα έχει πατήσει επί πτωμάτων», «Τα πολλά λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία», «Οι πλούσιοι έχουν περισσότερες έγνοιες και δεν κοιμούνται τα βράδια».
Έτσι φτάσαμε σε ένα σημείο όπου πραγματικά φοβόμαστε να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα. Αντιθέτως, μεγαλοποιούμε το θέμα όταν αφορά την τύχη. Εκεί δεν μας στεναχωρεί γιατί θεωρούμε ότι τα κερδίσαμε καθαρά από τύχη και όχι εις βάρος κάποιου.
Τι γίνεται όμως όταν αμφισβητείς τις ικανότητές σου; Πολλές φορές διστάζουμε να διεκδικήσουμε αυτά που πραγματικά αξίζουμε ακριβώς γιατί δεν πιστεύουμε ότι τα αξίζουμε. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που φοβούνται να ζητήσουν περισσότερα χρήματα για τις υπηρεσίες τους γιατί δεν είναι σίγουροι ότι είναι τόσο καλοί σε αυτό που προσφέρουν.
Αντίστοιχα η έλλειψη αυτοπεποίθησης και πίστης στις ικανότητες του καθενός, οδηγεί στην μη διεκδίκηση ήδη κερδισμένων χρημάτων. Πολλές φορές ντρεπόμαστε να ζητήσουμε χρήματα που ήδη μας χρωστάνε, γιατί φοβόμαστε μην παρεξηγηθούμε ή γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις εντάσεις που μπορεί να προκύψουν.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξεις το πώς σκέφτεσαι. Αρχικά σκέψου ότι τα χρήματα δεν έχουν κάτι κακό, ούτε είναι κακό να τα έχεις, εφόσον τα κερδίζεις με τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρεις.
Δες τα σαν το μέσο που είναι. Τα χρήματα είναι εξοικονόμηση ενέργειας. Όταν κερδίζεις περισσότερα, μπορείς να τα ανταλλάξεις με έξτρα χρόνο που θα τον διαθέσεις σε αυτά που σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο.
Ακόμα και ο τρόπος που εκφράζεσαι για τα χρήματα είναι σημαντικός. Ίσως πρόσεξες ότι δεν αναφέρομαι σε αυτά ως λεφτά. Τα λεφτά είναι τα ψιλά. Τα κέρματα που παίρνεις ως ρέστα. Αν έχεις στο μυαλό σου ότι θες να κερδίσεις λεφτά, τότε περιορίζεις το μυαλό σου.
Ήρθε η ώρα λοιπόν, να σταματήσεις να σκέφτεσαι περιοριστικά και να φοβάσαι, και να διεκδικήσεις αυτά που πραγματικά αξίζεις.
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
Κάνε Ανάλυση Ανταγωνισμού (SWOT) για να Εξελίξεις την Επιχείρησή σου
Βγες από τη Μονοτονία της Καθημερινότητας σε 4 Βήματα
Πώς να Ξεφύγεις από τη Βαρετή Ρουτίνα της Καθημερινότητας