Πώς να Ξεφύγεις από τη Βαρετή Ρουτίνα της Καθημερινότητας - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να Ξεφύγεις από τη Βαρετή Ρουτίνα της Καθημερινότητας

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλάβεις. Πριν το καταλάβεις έχεις αλλάξει δεκαετία και αναρωτιέσαι γιατί είσαι κολλημένος στην ίδια βαρετή ρουτίνα και αν είναι έτσι η ζωή.

Οι άνθρωποι νιώθουν δυσαρεστημένοι και μετανιώνουν για πράγματα που δεν έχουν κάνει και όχι κάτι που έχουν κάνει. Δεν χρειάζεται να γίνουν δραστικές αλλαγές για να απολαμβάνεις τη ζωή και για να ξεφύγεις από την βαρετή ρουτίνα της καθημερινότητας.

1. Δεν είναι ποτέ αργά για να μάθεις κάτι καινούριο

Έχεις την ευκαιρία να μάθεις σχεδόν τα πάντα ανεξάρτητα από την ηλικία σου αν έχεις πρόσβαση σε έναν υπολογιστή. Τα περισσότερα πανεπιστήμια πλέον προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα.

Ξεκίνησες κάτι που δεν κατάφερες να ολοκληρώσεις; Υπάρχει κάτι το οποίο πάντα ήθελες να μάθεις ή μια δεξιότητα που θες να αναπτύξεις; Δεν είναι ποτέ αργά να το κάνεις. Έτσι θα κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, θα είναι εποικοδομητικό και θα ξεφύγεις και από την βαρετή ρουτίνα της καθημερινότητας.

2. Μην ακολουθείς πάντα την ίδια διαδρομή για να ξεφύγεις από την βαρετή ρουτίνα

Το να κάνεις καθημερινά την ίδια διαδρομή για να πας στη δουλειά ή στις δραστηριότητες σου είναι ένας λόγος που η καθημερινότητα σου αποτελεί μια βαρετή ρουτίνα. Ο εγκέφαλος σου έχει συνηθίσει να βλέπει τα ίδια μέρη και να περνάει από τα ίδια σημεία.

Επομένως φρόντισε όταν για παράδειγμα πας μια βόλτα να μην πας από την συνηθισμένη σου διαδρομή. Ανακάλυψε νέα στενάκια που δεν είχες ξαναπεράσει. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψεις νέα μέρη και μαγαζιά που δεν έχεις δει ποτέ και δεν τα έχεις επισκεφθεί.

3. Βαρετή ρουτίνα; Βάλε στην καθημερινότητα σου περισσότερο παιχνίδι

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη πίεση και υποχρεώσεις. Αν έχεις περάσει μια πολύ κουραστική μέρα στη δουλειά γεμάτη άγχος λόγω του φόρτου εργασίας, θα μπορούσες να ανταμείψεις τον εαυτό σου με λίγη διασκέδαση.

Μια καλή ιδέα είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια διότι μπορούν να συνδυάσουν την διασκέδαση και την παρέα των φίλων σου. Με αυτό τον τρόπο θα ξεφύγεις από την βαρετή ρουτίνα σου και θα αποφορτιστείς και από την δουλειά.

4. Γίνε δημιουργικός για να ξεφύγεις από την βαρετή ρουτίνα σου

Τα οφέλη της δημιουργικότητας είναι πολλά. Δεν μαθαίνεις απλά κάτι καινούριο, αλλά διευρύνεις τους ορίζοντες σου και επιτρέπεις σε εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου σου να λειτουργήσουν.

Το να δημιουργήσεις κάτι από το μηδέν μπορεί να σε ικανοποιήσει τόσο συναισθηματικά όσο και ψυχολογικά. Κάνοντας αυτό το συναισθηματικό ταξίδι, διεγείρεις τις αισθήσεις σου με διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, οι χειρονακτικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η ξυλουργική και η διακόσμηση εσωτερικών χώρων μπορούν να σου προκαλέσουν μεγαλύτερη ποικιλία συναισθημάτων. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό όταν βλέπεις ότι κάτι παίρνει μορφή και γίνεται όπως το έχεις φανταστεί.

Αν δεν μπορείς να γίνεις τόσο δημιουργικός μπορείς να διαβάσεις λογοτεχνικά βιβλία, να παρακολουθήσεις θέατρο ή οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Όσο περισσότερο διαβάζεις θα προσπαθείς να συνδέσεις δικές σου καταστάσεις με αυτές των πρωταγωνιστών. Πώς να Ξεφύγεις από τη Βαρετή Ρουτίνα της Καθημερινότητας

5. Προσπάθησε να πραγματοποιείς καθημερινούς βιωματικούς στόχους

Μπορείς να θέτεις μικρούς βιωματικούς στόχους και να τους εκπληρώνεις, έτσι ώστε να μην κάνεις διαρκώς τα ίδια πράγματα και να έχεις μια βαρετή ρουτίνα.

Για παράδειγμα, όταν βγαίνεις έξω παράγγειλε κάτι που δεν συνηθίζεις να κάνεις, πήγαινε σε ένα εστιατόριο που δεν έχεις ξαναπάει, μην κάνεις την συνηθισμένη σου διαδρομή για την δουλειά, άκουσε ένα άλλο είδος μουσικής από αυτό που προτιμάς, άκουσε ένα podcast κάθε μέρα για κάτι που θες να μάθεις ή σου κινεί την περιέργεια κλπ.

Κάνε ένα διαφορετικό πράγμα κάθε μέρα που θα σου αλλάξει τις καθημερινές σου συνήθειες και θα σε βοηθήσει να «δραπετεύσεις» από την βαρετή ρουτίνα σου. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει και η διάθεση σου.

Θες να απαλλαγείς από την βαρετή ρουτίνα σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

6. Κάνε έκπληξη σε κάποιον

Για να πεις «αντίο» στην βαρετή ρουτίνα σου, θα πρέπει να γίνεις περισσότερο αυθόρμητος. Αυτό θα σε βοηθήσει στην προσωπική και στην επαγγελματική σου ζωή.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να κάνεις ένα δώρο ή μια έκπληξη σε κάποιον. Είναι μια μικρή κίνηση για να του δείξεις πόσο τον εκτιμάς και σου αρέσει που τον έχεις στη ζωή σου.

Μην περιμένεις ειδικές περιπτώσεις για να εκπλήξεις κάποιον όπως γενέθλια και γιορτές. Οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης συχνά μετρούν περισσότερο από τα λόγια τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή.

7. Μάθε να προσφέρεις

Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι έχουμε περισσότερη ευχαρίστηση όταν προσφέρουμε στους άλλους παρά όταν λαμβάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τα πάντα για να ξεφύγεις από την βαρετή ρουτίνα σου. Μπορείς να προσφέρεις απλά την βοήθεια και την υποστήριξη σου σε κάποιον που την έχει ανάγκη και θα λάβεις περισσότερη προσωπική ικανοποίηση πίσω.

Επίσης, το να κάνεις ένα κομπλιμέντο σε κάποιον ή να κάνεις κάτι απλό για κάποιον όπως του να του φτιάξεις καφέ ενώ φτιάχνεις για τον εαυτό σου δεν κοστίζει τίποτα. Αυτές οι μικρές ενέργειες μπορεί να φαίνονται ασήμαντες αλλά θα κάνεις καλό και στον εαυτό σου και στους γύρω σου.

8. Κάνε σταδιακά αλλαγές

Οτιδήποτε έξω από μια βαρετή ρουτίνα μπορεί να είναι ενοχλητικό και να σε αποσυντονίσει, ακόμα κι αν προέρχεται από μια υγιή και θετική αλλαγή. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να προσαρμοστεί στις αλλαγές

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!