Πώς να βγάζεις περισσότερη δουλειά δουλεύοντας λιγότερο - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να βγάζεις περισσότερη δουλειά δουλεύοντας λιγότερο

 

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ανεξαρτήτως του αν εργάζεσαι σε μια μικρή επιχείρηση ή σε μια μεγάλη πολυεθνική, λίγο πολύ η εργασιακή σου επίδοση μετριέται από την ποιότητα και την ποσότητα από δουλειά που βγάζεις.

Ο κοινός παρανομαστής και στους δύο αυτούς δείκτες είναι η Συγκέντρωση. Όσο πιο συγκεντρωμένος και εστιασμένος είσαι, τόσο περισσότερο θα μπορείς να αποδίδεις και να αυξάνεις την δουλειά που φέρνεις εις πέρας. Οι άνθρωποι που μπορούν να εστιάσουν, επιτυγχάνουν και κάνουν καλά ότι αναλαμβάνουν, κάτι που ισχύει και για τις ομάδες.

Το μόνο πρόβλημα με την συγκέντρωση είναι ότι πρόκειται για κάτι που δεν μπορείς να διατηρήσεις για μεγάλες περιόδους χρόνου. Αναπόφευκτα το μυαλό μας περιπλανάται και χάνουμε χρόνο λόγω αναβλητικότητας. Κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο άγχος.

Κι έτσι, τελικά, πολλές φορές καταλήγουμε να κοιτάμε κενά την οθόνη ή ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε οτιδήποτε άλλο από δουλειά.

Και πρόκειται για πολύτιμο χρόνο που σπαταλάμε, χωρίς όμως τελικά να μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε ούτε για χαλάρωση. Οπότε αντί να τον αξιοποιούμε είτε για δουλειά, είτε για χαλάρωση, περνάει ανεκμετάλλευτος.

Πώς να βγάζεις περισσότερη δουλειά δουλεύοντας λιγότερο

Ο Νόμος του Πάρκινσον και η Διαχείριση Χρόνου

Υπάρχει τρόπος να εκμεταλλευόμαστε καλύτερα τις ημέρες μας και έχει όνομα: Διαχείριση Χρόνου. Ενώ είναι καλό να οργανώνουμε και να σχεδιάζουμε την ημέρα μας από πριν, και πάλι αφήνουμε ανοιχτό τον εαυτό μας σε περισπάσεις και άλλες εξωτερικές παραμέτρους που έχουν επιβλαβή επίδραση στην παραγωγικότητά μας.

Χρειάζεται να είμαστε αυστηροί με το χρόνο μας, για να μπορούμε να τον διαχειριστούμε αποτελεσματικά. Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να προσεγγίσουμε την 8ώρη (ή και παραπάνω) εργασία μας εντελώς διαφορετικά από τον συνηθισμένο και παραδοσιακό τρόπο.

Υπάρχει μία αρχή, που έχει καθιερωθεί να ονομάζουμε Νόμο του Πάρκινσον (Parkinson’s Law) και η οποία ορίζει ότι η δουλειά που έχουμε να κάνουμε πάντα επεκτείνεται για να καλύψει τον χρόνο που έχουμε διαθέσιμο για να την ολοκληρώσουμε. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν διαθέσεις τρεις ώρες για να ολοκληρώσεις μια εργασία, θα μας πάρει τόσο και όχι λιγότερο.

Τέτοια είναι η τάση μας να εφησυχάζουμε, που ο Νόμος του Πάρκινσον εξηγεί πως απλά και μόνο με το να θέσουμε πιο αυστηρές προθεσμίες, μπορούμε να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο. Έτσι δεν δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ρίξει ρυθμό και η παραγωγικότητά μας αυξάνεται.

Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα

Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό όσο το να κόψεις το χρόνο και να ελπίζεις να τελειώσεις τη δουλειά σου μέσα στη νέα περιορισμένη προθεσμία. Πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις τι σε κάνει να χάνεις τη συγκέντρωσή σου, για πόσο διάστημα τείνεις να αποσπάσαι και τι μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να χάνει την εστίασή του.

Προσπάθησε να αναγνωρίσεις του παράγοντες που σε κάνουν αναβλητικό (έχουμε γράψει περισσότερα και εδώ), ώστε να αναλάβεις δράση και να τους περιορίσεις. Εάν είναι τα social media, για παράδειγμα, κλείσε τα. Εάν είναι οι πολυλογάδες συνάδελφοι, βάλε τα ακουστικά σου.

Πες στον εαυτό σου ότι δεν θα ενδώσεις στις περισπάσεις κατά τις ώρες που έχεις ορίσεις για δουλειά. Αυτό θα γίνει και πολύ πιο εύκολο μόλις μάθεις να χωρίζεις την μέρα σου σε διακριτά τμήματα.

Χώρισε τη μέρα σου

Η πλειονότητα ημών μπορεί να δουλεύει 8 ώρες την ημέρα, αλλά μεταξύ μας δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι κάποιος μπορεί να συγκεντρωθεί για τόσες πολλές ώρες, χωρίς να χάσει καθόλου εστίαση. Χωρίζοντας την ημέρα σου σε ευδιάκριτα τμήματα, μπορείς να στρωθείς για όσο χρειάζεται, και να χρησιμοποιείς τον χρόνο που έχεις ορίσει για διαλλείματα για να ξεκουραστείς.

Πάρε ένα πλήρες 8ώρο για παράδειγμα. Αν χωρίσεις την ημέρα σε τρία διακριτά τμήματα των δύο ωρών αφοσιωμένης εργασίας, θα διαπιστώσεις ότι η συγκέντρωσή σου αυξάνεται απίστευτα. Και μπορείς μεταξύ αυτών των περιόδων να κάνεις 30λεπτα διαλλείματα, προκειμένου να ξαναφορτίσεις τον εγκέφαλό σου για το επόμενο δίωρο συγκέντρωσης.

Μόνο όταν θα μάθεις πώς να «αδειάζεις» το μυαλό σου σε αυτά τα διαλλείματα θα μπορείς να συγκεντρωθείς πραγματικά. Γι αυτό είναι καλό να βρεις τρόπους να μάθεις αποτελεσματικούς τρόπους να χαλαρώνεις στα διαλλείματα σου.

Το να χωρίζεις την ημέρα σου σε ευδιάκριτα τμήματα, μπορεί να σου φαίνεται λίγο ξένο στην αρχή, αλλά σύντομα θα διαπιστώσεις την θετική επίδραση που θα έχει στη δουλειά σου και την παραγωγικότητά σου. Δεν θα πάρει πολύ μέχρι να αρχίσεις να παράγεις δουλειά μεγαλύτερης ποσότητας και ποιότητας. Κάτι που θα σε ικανοποιήσει και εσένα και θα έχεις κίνητρο να συνεχίσεις έτσι.

Με αυτή την αίσθηση ενέργειας και έντονης συγκέντρωσης, η αναβλητικότητα και το χάσιμο χρόνου δεν θα αποτελούν πια αρνητικά της μέρας σου. Θα κάνεις καλύτερη δουλειά, ενώ θα δουλεύεις λιγότερο.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!