«Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά».
Το 2017 ήρθε και έφυγε και πάω στοίχημα ότι δεν το κατάλαβες καν. Έφτασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων, βγήκες λίγο, ήπιες μερικά ποτά, βρέθηκες με φίλους που είχες αρκετό καιρό να δεις, επέζησες ένα ή δύο από εκείνα τα φανταστικά τραπέζια με συγγενείς που πλέον τους βλέπεις μόνο στις γιορτές.
Αλήθεια τί γίνεται με αυτά; Είναι απορίας άξιο το γιατί ανεχόμαστε ανθρώπους και συμπεριφορές, μόνο και μόνο γιατί μοιραζόμαστε κάποιον κοινό πρόγονο. Ίσως να το αναλύσουμε σε κάποιο επόμενο άρθρο.
Βγήκες λίγο ακόμα, δούλεψες δύο με τρεις ημέρες ανάμεσα στις γιορτές, χώνεψες με δυσκολία τα γεύματα της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων και ανάμεσα σε λίγα ψώνια και πολλές βόλτες για καφέ, έφτασε η προετοιμασία για την Πρωτοχρονιά.
Εκεί έκανες άλλον ένα γύρο από φαγοπότι μέχρι σκασμού, ετοιμάστηκες για την αλλαγή του χρόνου, γιατί φυσικά δεν πρέπει να σε βρει ο χρόνος σε μέτριες καταστάσεις αλλά κάνοντας πάταγο, έβαλες τα καλά σου, στολίστηκες, και πάνω στην αλλαγή, χαμένος κάπου ανάμεσα στην πέψη από τα κιλά κρέατος, τα κιλά κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, το αρκετό αλκοόλ, ορκίστηκες στον εαυτό σου ότι αυτή η χρονιά θα είναι η καλύτερη σου.
Έτσι, την πρώτη μέρα του χρόνου, σηκώθηκες αποφασισμένος να κάνεις αλλαγές. Βέβαια ήταν ήδη τέσσερις το απόγευμα, γιατί είχες ξενυχτήσει (και είχες φάει και πολύ), αλλά δεν το έβαλες κάτω. Η νέα χρονιά είναι πολλά υποσχόμενη, οπότε δε θα έχανες χρόνο. Εξάλλου το υποσχέθηκες στον εαυτό σου.
Πίνοντας το μεσημεριανό (πρωινό) καφέ σου, έκανες πολλαπλές αναρτήσεις στο Facebook και το Instagram, για να δουν όλοι πόσο καλά πέρασες, και έκανες και αρκετές βαρύγδουπες δηλώσεις για τις αλλαγές που σκοπεύεις να κάνεις μέσα στη χρονιά. Για έξτρα γεύση έβαλες και ένα hashtag γιατί είναι της μόδας και έγραψες #ΑυτήΤηΧρονιάΑλλάζω ή αγγλιστί #NewYearsResolutions.
Πλέον ο μήνας έχει ήδη εννιά και πάω στοίχημα ότι ήδη αισθάνεσαι κουρασμένος για να κάνεις τις αλλαγές που ανέφερες πριν από μία εβδομάδα. Πολλά από αυτά που είπες ότι θες να αλλάξεις φαντάζουν γλυκά όνειρα θερινής νυκτός και μερικά άλλα, απορείς κι εσύ ο ίδιος γιατί τα ανέφερες.
Εντάξει, ίσως και να υπερβάλω λιγάκι. Πόσες φορές όμως έχεις φτάσει ξανά και ξανά στην ίδια θέση; Πόσες χρονιές έχεις υποσχεθεί ότι θα κάνεις αλλαγές μέσα στη νέα χρονιά, μόνο και μόνο για να φτάσεις στα Χριστούγεννα και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις αλλάξει κάτι;
Θες να κάνεις πραγματικές αλλαγές στη ζωή σου; Δες εδώ
Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις βασικά. Αρχικά σκέψου το παρακάτω, τις ημέρες των γιορτών, έχεις διαφορετικό πνεύμα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Όλα είναι πιο γιορτινά, πιο φωτεινά, ο κόσμος είναι πιο χαρούμενος. Αυτό είναι λογικό να σε ανεβάζει ψυχολογικά και να θες να κάνεις αλλαγές.
Επίσης, οι έξτρα δόσεις ζάχαρης και αλκοόλ αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι και αναλύεις τις καταστάσεις. Ο οργανισμός σου είναι σε διαρκή ένταση και αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές σκέψεις και αποφάσεις. Έτσι αποφασίζεις και θέτεις στόχους που δεν είναι ρεαλιστικοί.
Επίσης, με το πέρασμα των γιορτών, επιστρέφεις σε μία καθημερινότητα που δεν συγχωρεί εύκολα. Έτσι, χρειάζεσαι έξτρα δόση όρεξης για αλλαγή, την οποία δεν έχεις, γιατί έχεις εξαντληθεί μέσα στις γιορτές. Είναι λογικό λοιπόν, να μην μπορείς να τηρήσεις αυτά που σου υπόσχεσαι.
Βασικά δεν υπάρχει κάτι μη ρεαλιστικό. Εσύ ο ίδιος ορίζεις τί είναι και τί δεν είναι ρεαλιστικό. Αν θες να κάνεις την αλλαγή όμως, τότε πρέπει να κάτσεις και να γράψεις αναλυτικά τα βήματα που θες να κάνεις.
Πολλοί λένε ότι μία καλή στοχοθεσία θα σε βοηθήσει. Προσωπικά πιστεύω περισσότερο ότι αυτό που χρειάζεται κάποιος για να αλλάξει, είναι να αλλάξει τρόπο ζωής.
Η επίτευξη ενός στόχου θα σε κάνει να αισθανθείς ωραία και θα σου ανεβάσει τη ψυχολογία για λίγο, αλλά δε θα σε σταματήσει από το να «κυλήσεις» ξανά στον προηγούμενο τρόπο ζωής σου.
Σκέψου το. Αν πεις ότι στόχος σου είναι να χάσεις δέκα κιλά και τελικά καταφέρεις να τα χάσεις, έχεις πραγματικά πετύχει κάτι, αλλά αυτό δε σε εμποδίζει από το να τα ξαναπάρεις. Μία αλλαγή στον τρόπο ζωής όμως, θα σε οδηγήσει στη μόνιμη αλλαγή.
Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν, είναι προτιμότερο να καθίσεις με ηρεμία, μερικές μέρες μετά την αλλαγή του χρόνου και με ηρεμία να γράψεις σε ένα χαρτί τί θα ήθελες να αλλάξεις στη ζωή σου. Για κάθε αλλαγή που θα γράψεις, κάνε μία λίστα με τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν από μεριά σου, για να τις πετύχεις.
Έπειτα, δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις να τις εφαρμόζεις. Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά είναι σίγουρα πιο ρεαλιστικό από μία ανάρτηση στο διαδίκτυο, μια βραδιά που είχες πιει κάτι παραπάνω.
Και φυσικά, θα είμαι στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσω.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά