Για να ξεχωρίσεις χρειάζεται να πιστεύεις στον εαυτό σου
Πάντα μου έκανε εντύπωση η προσπάθεια των ανθρώπων να γίνουν αποδεκτοί από τους γύρω τους. Η ανάγκη τους να ενσωματωθούν σε μία ομάδα και να αποκτήσουν μία κοινή ταυτότητα. Πολλές φορές έχει πλάκα η προσπάθεια που κάνουν για να γίνουν αποδεκτοί.
Κυρίως γιατί αυτό είναι κάτι που επιδιώκουμε στα παιδικά και τα εφηβικά μας χρόνια. Αλλάζουμε εμφάνιση, αλλάζουμε φίλους και απόψεις και κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνουμε κουλ. Να αποκτήσουμε φίλους και να γίνουμε γνωστοί.
Το θέμα είναι ότι αυτή η προσπάθεια κουράζει και πολλές φορές αισθανόμαστε την πίεση της απόδοσης. Αν δεν κάνεις τη διαφορά, δεν θα σε ξέρει κανείς. Αν δεν ξεχωρίσεις, δεν αξίζεις.
Και τι γίνεται όταν έχεις ανασφάλειες; Τι γίνεται όταν αισθάνεσαι ότι μένεις πίσω, ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ή ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι καλύτεροι από εσένα;
Υπάρχει κάτι που λέγεται εσωτερικό πλαίσιο λειτουργίας. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο καταχωρούμε, αντιλαμβανόμαστε, επεξεργαζόμαστε, αναλύουμε και τελικά ανατροφοδοτούμε προς τα έξω, στην εκάστοτε χρονική ή τοπική στιγμή, την αντίληψη μας για την πραγματικότητα.
Τώρα θα μου πεις, τι σημαίνει αυτό; Ας το θέσουμε πιο απλά. Ο τρόπος που λειτουργούμε καθορίζεται από τις απόψεις μας, τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας. Για να το θέσω γενικά, όσο περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες έχεις, τόσο πιο ισχυρό πλαίσιο έχεις.
Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε επιστημονικά. Είμαι σίγουρος ότι έχεις βρεθεί σε μία παρέα που συζητούσε και κάποιοι είχαν μία πιο ισχυρή άποψη από κάποιους άλλους. Κάποιοι υποστήριζαν το θέμα συζήτησης με επιχειρήματα, άλλοι είχαν εμπειρία πάνω στο θέμα και κάποιοι απλά κάθονταν αμίλητοι γιατί δεν είχαν να προσθέσουν κάτι.
Αυτό σημαίνει να έχεις ισχυρότερο πλαίσιο, τουλάχιστον σε κάποιες συγκεκριμένες στιγμές. Η δυνατότητα, λοιπόν, να μπορείς να ξεχωρίσεις από το πλήθος.
Αντίστοιχα, όταν μπαίνεις σε έναν χώρο και σε συστήνουν σε κάποια άτομα, τα πλαίσια σας έρχονται σε μία νοητική «σύγκρουση». Ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης φύσης στηρίζεται στην κυριαρχία και τη διεκδίκηση. Σε κάθε νέα επαφή, έχουμε την ανάγκη να τεκμηριώσουμε τη θέση μας στο σύνολο.
Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που, κυρίως λόγω αυτοπεποίθησης, δεν αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι και ειδικά εκείνοι του ίδιου φύλου, προσπαθούν να αποδείξουν την υπεροχή τους.
Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, όταν γνωρίζουμε ένα νέο άτομο, τα πλαίσιά μας έρχονται σε «σύγκρουση». Φυσικά δεν είναι πραγματική σύγκρουση. Είναι περισσότερο κάτι σαν μία διανοητική κόντρα. Μια τεκμηρίωση απόψεων και απόδειξη ότι κάτι ξέρουμε περισσότερο ή ότι σε κάτι είμαστε καλύτεροι. Θέλεις έτσι να ξεχωρίσεις από τον άλλον.
Βασικά πόσο θα έπρεπε να σε νοιάζει όλη αυτή η διαδικασία; Γιατί να μπεις στην διαδικασία να κάνεις κάτι τέτοιο; Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αυτό γίνεται κυρίως λόγω αδυναμίας και ανάγκης για αποδοχή. Άρα, αν έχεις αυτοπεποίθηση και πιστεύεις στις δυνατότητες σου, δεν θα έπρεπε να ασχοληθείς.
Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση να μην έχεις άποψη για κάποιο θέμα, γιατί δεν ξέρεις τίποτα για αυτό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα σου πρότεινα να αποφύγεις την οποιαδήποτε διένεξη.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από κάποιον ισχυρογνώμονα που στην ουσία κάνει λάθος γιατί δεν έχει ιδέα γιατί πράγμα μιλάει. Αν θέλεις, λοιπόν, να ξεχωρίσεις προσπάθησε να είσαι σίγουρος για το τι θα πεις.
Αν θες να ξεχωρίσεις στην επικοινωνία σου, δες εδώ
Μπαίνοντας σε έναν χώρο, ίσως είναι αναπόφευκτο το να συνομιλήσεις με κάποιους ανθρώπους. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να το αποφύγεις, ίσως επιδιώξουν εκείνοι να σε προσεγγίσουν. Το να θες να αποφύγεις μία τέτοια κατάσταση είναι κάτι φυσιολογικό. Εξάλλου είναι πολλοί εκείνοι που δεν αρέσκονται σε τέτοιου είδους συναναστροφές.
Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να φροντίσεις να κρατήσεις τη συζήτηση σε θέματα που γνωρίζεις. Αν δεν έχεις άποψη για κάποιο θέμα, τότε είναι προτιμότερο να το δηλώσεις και να ζητήσεις διευκρινήσεις από τους συνομιλητές σου. Ίσως εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις ότι ούτε αυτοί ξέρουν τόσα πολλά.
Γύρνα την κουβέντα σε θεματολογία που γνωρίζεις. Σίγουρα υπάρχουν δύο με τρία θέματα για τα οποία έχεις άποψη. Ανά διαστήματα, άλλαζε την κουβέντα έτσι ώστε να έχεις κάτι να πεις κι εσύ.
Τέλος, αποχώρησε διακριτικά αν διαπιστώσεις ότι βρίσκεσαι για πολλή ώρα σε μία παρέα, χωρίς να έχεις πει την παραμικρή κουβέντα.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις