Τι πραγματικά σημαίνει να είσαι παραγωγικός;
Ναι, μπορεί να δουλεύεις για 12 ώρες συνεχόμενα αλλά τι τελικά κατάφερες; Ήταν η δουλειά που έκανες άμεσα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους σου;
Όλα τα παραπάνω είναι ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου καθώς τελειώνει το ωράριο σου. Να τις κάνεις για να καταλάβεις αν έχεις ξοδέψει τον χρόνο σου εκεί που πραγματικά αξίζει.
Στην ουσία αυτό που ονομάζουμε παραγωγικότητα έχει να κάνει με ένα μόνο πράγμα. Τη συγκέντρωση και την προσοχή σου.
Χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις ώστε σταδιακά να φέρεις την εκάστοτε εργασία εις πέρας. Χρειάζεται να εστιάσεις σε αυτά που πρέπει να κάνεις για να φτάσεις στους στόχους που έχεις θέσει. Και κυρίως χρειάζεται να μην αποσπάται η προσοχή σου για να μπορέσεις να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό.
Αν μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά τότε θα έχεις πετύχει.
Και για να σε βοηθήσω να το πετύχεις, ακολουθούν έξι tips που θα βοηθήσουν να μείνεις συγκεντρωμένος και παραγωγικός.
Κάτι πολύ σημαντικό για να είσαι παραγωγικός, είναι να αφιερώσεις χρόνο για να βρεις ποιες είναι οι σημαντικότερες εργασίες που έχεις να κάνεις καθημερινά.
Γιατί είναι σημαντικό;
Γιατί συχνά είναι εργασίες που απαιτούν αρκετή συγκέντρωση και ενέργεια σε σχέση με τις υπόλοιπες. Και ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσεις τέτοιες εργασίες είναι να τις αντιμετωπίσεις όταν θα έχεις κι εσύ τη μεγαλύτερη όρεξη και ενέργεια.
Για τους περισσότερους από εμάς η στιγμή αυτή είναι στην αρχή της ημέρας. Έτσι όχι μόνο έχουμε αρκετά αποθέματα ενέργειας αλλά και περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα για να αντιμετωπίσουμε τυχόν απρόβλεπτες δυσκολίες που ίσως προκύψουν.
Κάνε λοιπόν τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εργασίες που έχεις να κάνεις πρώτες.
Το να παραμένεις βυθισμένος σε μια ασχολία για ώρες χωρίς να σε αποσπούν ή να σε ενοχλούν είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγικότητα σου.
Και όπως κάθε άλλη δεξιότητα στη ζωή έτσι και η ικανότητα αυτή, χρειάζεται δουλειά και εξάσκηση.
Για αυτό λοιπόν θέσε τα θεμέλια για επιτυχία. Αν χρειαστεί φόρα ακουστικά που μειώνουν το θόρυβο, βάλε ένα χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα για 2 ώρες, απομονώσου σε ένα χώρο όπου θα είσαι μόνος σου και εστίασε όλη την προσοχή σου στο να παράγεις ποιοτικά αποτελέσματα.
Αν δε λάβεις τα απαραίτητα μέτρα, το κινητό σου θα σε αποσπάσει πολλές φορές μέσα στη μέρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε ώρες καθημερινά πάνω από τα κινητά μας και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου αφιερώνεται στα social media και σε εφαρμογές μηνυμάτων, όπως το Viber.
Τι θα γινόταν αν επενδύαμε αυτό το χρόνο κάπου πιο παραγωγικά;
Για αυτό λοιπόν η καλύτερη στρατηγική είναι να ξεφορτωθείς το κινητό σου όσο εργάζεσαι. Και όχι δεν εννοώ να το κρύψεις στη τσέπη σου ή στο γραφείο. Άσε το σε ένα μακρινό συρτάρι ή μέσα σε κάποια τσάντα. Κάπου όμως που να μη το βλέπεις και να μην είναι κοντά.
Αυτό που θες είναι να εξορίσεις το κινητό σου για όσο δουλεύεις, καθώς οι ειδοποιήσεις από τις διάφορες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης θα σου αποσπάσουν αρκετές φορές την προσοχή.
Το να δουλεύεις για πολλές ώρες συνεχόμενα σε εξαντλεί σωματικά και πνευματικά. Για να μείνεις παραγωγικός λοιπόν χρειάζεται να κάνεις μερικά μικρά διαλείμματα για ξεκούραση.
Αν αρχίζεις να αισθάνεσαι μια κούραση και ταλαιπωρία καθώς είσαι σκυμμένος πάνω από το γραφείο, πάρε πέντε λεπτά να χαλαρώσεις και να ξεκουράσεις το μυαλό σου. Ακόμα και αυτός ο λίγος χρόνος είναι αρκετός για να αναζωογονήσει τη δημιουργικότητα σου και την έμπνευση σου.
Ακόμα καλύτερα μάλιστα αν κάνεις αυτό το διάλειμμα έξω από το χώρο της δουλειάς παίρνοντας και λίγο καθαρό αέρα. Θυμήσου όμως να μην πάρεις το κινητό μαζί σου.
Θες το προσωπικό σου πλάνο παραγωγικότητας και οργάνωσης; Δες εδώ
Η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορεί να κάνεις στον εαυτό σου. Βοηθάει όχι μόνο στο να διατηρείς τον εαυτό σου δυνατό και υγιή, αλλά και στο να βελτιώσεις τη προσοχή σου και την παραγωγικότητα σου.
Όταν αθλείσαι το σώμα σου απελευθερώνει ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες ανεβάζουν τη διάθεση σου και την όρεξη που έχεις να δραστηριοποιηθείς και μειώνουν το αίσθημα του άγχους και του στρες.
Αν θες λοιπόν να αξιοποιήσεις πλήρως το φαινόμενο αυτό, τότε πρέπει να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου και να αθλείσαι νωρίς το πρωί. Έτσι θα ξεκινάς τη μέρα σου με μια δόση ευχαρίστησης και όρεξης να αντιμετωπίσεις της προκλήσεις που θα προκύψουν αργότερα.
Ένα ακατάστατο γραφείο οδηγεί σε ένα ακατάστατο μυαλό. Και πόσοι από εμάς έχουν ακατάστατα γραφεία στη δουλειά τους;
Η απάντηση είναι «οι περισσότεροι».
Το να έχεις πάνω στο γραφείο σου πάρα πολλά χαρτιά και αντικείμενα έχει αποδεδειγμένα αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα σου. Γιατί πολύ απλά αυξάνουν τις πιθανότητες να αποσπαστείς από οτιδήποτε κάνεις και μειώνουν τη διαθέσιμη πνευματική ενέργεια σου να παραμείνεις προσηλωμένος.
Και επειδή ξέρω πως πολύ πιθανόν όσο διαβάζεις το παρόν άρθρο να κοιτάς και το χάος που υπάρχει στο γραφείο σου, ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση. Αφαίρεσε τα αντικείμενα που δε θες και δε χρειάζεσαι, έξω από το οπτικό σου πεδίο.
Ή πέταξε τα τελείως ή αν είναι χρήσιμα φύλαξε τα κάπου οργανωμένα ώστε αν χρειαστεί να τα βρεις με ευκολία. Το θέμα είναι το γραφείο και γενικά ο χώρος στον οποίο δουλεύεις να μην είναι υπερφορτωμένος με πράγματα τα οποία δε σχετίζονται με την εργασία που κάνεις. Οτιδήποτε δεν έχει σχέση είναι απλά ένας περισπασμός.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί το ζουμί στο να είσαι παραγωγικός είναι η απλότητα. Ουσιαστικά δεν είναι κάτι πολύπλοκο αρκεί να βοηθάς τον εαυτό σου να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εργασία την οποία πρέπει να κάνεις.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις