Κατά καιρούς, όλοι έχουμε κατηγορήσει άλλους για αυτά που μας έχουν συμβεί στη ζωή μας.
Ενώ συνήθως αποφεύγω τις γενικεύσεις, αυτή είναι μία διαδικασία, την οποία πιστεύω ότι όλοι την έχουμε περάσει. Είτε στο σπίτι με τους γονείς, είτε στο σχολείο με καθηγητές και συμμαθητές, είτε αργότερα στη δουλειά μας και στις σχέσεις.
Σίγουρα υπάρχει λόγος για να κατηγορήσεις κάποιον άλλον για κάτι που σου έχει συμβεί. Πολύ πιθανό να είναι και πραγματικά υπεύθυνος για αυτό που σου συνέβη και όντως να φταίει. Όταν όμως κατηγορούμε κάποιον άλλο για κάτι που μας έχει συμβεί, τότε αυτόματα τον κάνουμε υπεύθυνο για οτιδήποτε γίνεται στη ζωή μας.
Αν τα πράγματα στη ζωή σου είχαν πάει έτσι όπως τα ήθελες, θα ήταν η ζωή σου καλύτερη; Θα ήσουν το άτομο που είσαι τώρα ή θα ήσουν κάποιος άλλος;
Να ξέρεις ότι η ζωή έχει έναν τρόπο να κρατάει ισορροπίες. «Αν δεν είχα ξεκινήσει να δουλεύω εδώ, τότε θα είχα μία πολύ καλύτερη τύχη». Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες κουβέντες που ακούμε σε αυτή την χώρα και στατιστικά στηρίζεται από το γεγονός ότι πάνω από το 60% των εργαζομένων θα ήθελαν να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που κάνουν στην δουλειά τους.
Όταν όμως υποφέρεις ή ταλαιπωρείσαι από μία κατάσταση, αυτό συνήθως προκύπτει από το γεγονός ότι υπερχρεώνεις και υπερβάλεις προς το αρνητικό αντίκτυπο που είχε ένα γεγονός στην ζωή σου και ταυτόχρονα υποτιμάς την θετική επιρροή που είχε σε αυτήν.
Στο παράδειγμα της εργασίας σου, μπορεί να υπερθεματίζεις ότι το αφεντικό σου είναι αυστηρό ή ότι είναι πολλές οι ώρες που δουλεύεις αλλά ξεχνάς να παραδεχτείς ότι σε αυτή την δουλειά έμαθες πάρα πολλά πράγματα και βελτιώθηκες κατακόρυφα. Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις τι εννοώ με αυτό.
Σε γενικές γραμμές, ας παραδεχτούμε ότι η ζωή δεν συμβαίνει σε εμάς αλλά για εμάς. Έτσι, αντί να κατηγορούμε μόνο για τα αρνητικά, ίσως είναι καλό να κατηγορήσουμε και για τα θετικά που μας συμβαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι αν σκοπεύεις να κατηγορήσεις κάποιον, κάνε το συνειδητά και όχι ασυνείδητα.
Ας ξεκινήσουμε με ένα γεγονός που έχει συμβεί στο παρελθόν και θεωρείς ότι έκανε άνω κάτω την ζωή σου. Σκέψου το λίγο και είμαι σίγουρος ότι θα βρεις κάτι σχεδόν αμέσως. Ποιον ή ποια κατηγορείς για αυτό το γεγονός; Για ποιον λόγο τους κατηγορείς; Σαν αποτέλεσμα, τι αντίκτυπο είχε στη ζωή σου και πως την επηρέασε αρνητικά;
Τώρα σκέψου σοβαρά και πες ποια είναι η ουσιαστική ιστορία πίσω από αυτό το γεγονός; Ποια ανάγκη σου, σου κάλυψε; Την ανάγκη να αγαπηθείς; Να αισθανθείς σημαντικός; Σου κάλυψε την ανάγκη για σιγουριά ή για αβεβαιότητα; Σε έκανε να αναπτυχθείς ή να προσφέρεις σε άλλους; Πως επηρέασε την ζωή σου και το σημαντικότερο από όλα, τι είναι παραμύθι σε αυτή την ιστορία; Τι συναισθήματα βιώνεις λόγω του περιορισμού σου;
Γενικά, είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι μία κατάσταση στο παρελθόν, που μέχρι τώρα την πίστευες ακράδαντα και σου τροφοδοτούσε αρνητικά συναισθήματα, είναι ένα μεγάλο παραμύθι.
Ας κάνουμε ένα πείραμα. Σκέψου την ιστορία σου και τώρα πες την από την πλευρά κάποιου άλλου. Βγες από την εικόνα και δες την σαν τρίτος. Πόσο πραγματική είναι; Σήκω από την καρέκλα σου και άλλαξε την στάση του σώματος σου και πες ξανά την ιστορία σου.
Ξέρω ότι αυτή η ιστορία ίσως σε βασανίζει πολλά χρόνια. Για χάρη μου όμως, συνέχισε το πείραμα και τώρα ξαναπές την ιστορία σου τραγουδώντας την. Μήπως αλλάζει η σοβαρότητα της; Μήπως σου φαίνεται λίγο πιο αστεία ή λιγότερο σημαντική;
Έχοντας κάνει αυτή την αλλαγή, ξαναπές την ιστορία σου και τώρα πες την αλήθεια. Τι είναι αυτό που κρυβόταν από πίσω; Ποια είναι η νέα σου ιστορία;
Τώρα που την αντιμετωπίζεις πιο ρεαλιστικά και συνειδητοποιημένα, πως μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον για τα θετικά που σου έχει προσφέρει; Αναρωτήσου, τι είναι όμορφο στη ζωή σου λόγω αυτής της ιστορίας και γιατί; Τι θετικό σου έχει προσφέρει;
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνεις κάτι τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Κάλεσε κάποιον που είναι άμεσα ενδιαφερόμενος σε αυτή την ιστορία. Κάποιον που θεωρείς ότι είναι υπεύθυνος για αυτό που σου έχει συμβεί και κατηγόρησε τον για τα θετικά που σου έχουν συμβεί στη ζωή λόγω αυτής της ιστορίας.
Αν δεν μπορείς να τα πεις προφορικά, στείλε ένα μήνυμα. Ολοκληρώνοντας αυτή την διαδικασία θα αισθανθείς τόσο απελευθερωμένος που δεν θα το πιστεύεις.
Κλείνοντας, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Πως αντέδρασαν στο τηλεφώνημα ή το μήνυμα;
Τι αντίκτυπο είχε στην μεταξύ σας σχέση;
Πως σε επηρέασε εσένα;
Ξέρω ότι δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, είναι όμως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ξαναπάρεις την ζωή σου στα χέρια σου.
Θες να ξαναπάρεις τη ζωή στα χέρια σου; Δες εδώ
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
6 Λόγοι να Τολμάς τα Όνειρα σου
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Κάνε Ανάλυση Ανταγωνισμού (SWOT) για να Εξελίξεις την Επιχείρησή σου