Άνδρες Σύμμαχοι για τις Γυναίκες στον Επαγγελματικό Χώρο - Purpose Συμβουλευτική

Άνδρες Σύμμαχοι για τις Γυναίκες στον Επαγγελματικό Χώρο

By Βιβή Παπατσιμούλη | Επαγγελματική Εξέλιξη

Οι άνδρες σύμμαχοι είναι σημαντικό κομμάτι της εξίσωσης για την ισότητα των φύλων. Και αυτό επειδή και οι άνδρες χρειάζεται να δίνουν αξία στην ισότητα και παράλληλα να εργάζονται ενεργά για να την πετύχουν.

Βέβαια, για πολλούς, το να κάνουν αυτό το άλμα από τα προσωπικά τους πιστεύω προς την πράξη, μπορεί να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Όμως, το να είναι κανείς αποτελεσματικός σύμμαχος δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές εν μία νυκτί.

Παρακάτω θα δούμε 5 απλά βήματα για το πως οι άνδρες σύμμαχοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά:

1. Οι άνδρες σύμμαχοι μοιράζονται τις ευκαιρίες

Όταν οι άνδρες σύμμαχοι παλεύουν να είναι περισσότερο αποδοτικοί στον αγώνα για την ισότητα, επικεντρώνονται πολλές φορές στο πως μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα γι’ αυτό.

Μπορούν όμως να έχουν σημαντικό αντίκτυπο κάνοντας λιγότερα.

Αναλογίσου, για παράδειγμα, τις υψηλές θέσεις στις εταιρείες, οι οποίες σε όλους τους κλάδους αποτελούνται δυσανάλογα από αρκετούς άνδρες συμμετέχοντες.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία που υπάρχει στο να στελεχώνουν περισσότερες γυναίκες το μάνατζμεντ τους, πολλές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να ακολουθούν πολιτική ίσων ευκαιριών.

Ακόμη, πρόκειται για μια δυναμική κίνηση που μπορεί να γίνει πράξη ακόμα και στη καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα, όταν το αφεντικό σου αναθέσει ένα μεγαλόπνοο πρότζεκτ, μπορείς να ζητήσεις να συνεργαστείς με μια γυναίκα συνάδελφο που ξέρεις ότι μπορεί και θέλει να εργαστείτε για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

2. Δημόσια αναγνώριση επιτευγμάτων

Σύμφωνα με έρευνα, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξίσωση των ανδρών και των γυναικών στην εταιρική ηγεσία, το 2018 οι γυναίκες κατέλαβαν σχεδόν το ένα τέταρτο των ανώτερων ρόλων σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Περισσότερες εταιρείες σήμερα συνειδητοποιούν ότι, για να αντιστραφεί αυτή η τάση, πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για την εξύψωση των γυναικών, ώστε να γιορτάσουν τις επιτυχίες τους και να τις προωθήσουν ενεργά.

Οι άνδρες σύμμαχοι, ανεξάρτητα από το εάν βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, μπορούν για παράδειγμα να επισημάνουν τα επιτεύγματα των γυναικών σε σημαντικές συναντήσεις ή σε ομαδικές συνομιλίες.

Τέτοιου είδους μικρές κινήσεις μπορούν να αυξήσουν όντως τις πιθανότητες να αναγνωριστεί η δουλειά των γυναικών από τους σωστούς ανθρώπους.

3. Οι άνδρες σύμμαχοι μοιράζονται τον φόρτο εργασίας

Όταν πρόκειται για την ισότητα των φύλων, εάν βάλεις μαζί τα μικρά καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή, συχνά είναι αυτά που κάνουν και τη μεγαλύτερη διαφορά.

Για τις γυναίκες, οι μη υψηλής αξίας εργασίες (που περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό των συσκέψεων και τις σημειώσεις σε αυτές) αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους, αλλά λιγότερο ορατούς τρόπους με τους οποίους η προκατάληψη των φύλων εκδηλώνεται καθημερινά στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα και με έρευνες, οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να βοηθήσουν εθελοντικά σε εργασίες που ωφελούν τον οργανισμό αλλά πιθανόν δεν συμβάλλουν στην αξιολόγηση της απόδοσης και την επαγγελματική εξέλιξη κάποιου.

Και η αλήθεια είναι πως αν σταθούμε ένα λεπτό και σκεφτούμε τη διαφορά ανάμεσα στον χρόνο που αφιερώνουν άνδρες και γυναίκες σε μη υψηλής αξίας καθήκοντα, τότε θα καταλάβουμε γιατί οι γυναίκες προάγονται λιγότερο γρήγορα από τους άνδρες.

Σε αυτό το σημείο είναι που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά οι άνδρες σύμμαχοι.

Οι ίδιοι μπορούν αν θέλουν να αναλάβουν ίσο μερίδιο των μη υψηλής αξίας καθηκόντων, ώστε να βοηθήσουν τις γυναίκες να αποκτήσουν ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες που θα τις πάνε μπροστά. Άνδρες Σύμμαχοι για τις Γυναίκες στον Επαγγελματικό Χώρο

4. Υποστήριξη στις γυναίκες

Αν ο κατάλληλος μέντορας μπορεί να πάει μια γυναίκα μακριά, τότε ο κατάλληλος υποστηρικτής μπορεί να την οδηγήσει ακόμα πιο πέρα. Ποια είναι όμως η διαφορά;

Οι μέντορες προσφέρουν χρόνο και συμβουλές. Αντιθέτως, οι υποστηρικτές επενδύουν περισσότερο και προσφέρουν ευκαιρίες, ορατότητα και σύνδεση.

Αν οι άνδρες σύμμαχοι θέλουν να βοηθήσουν τις γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες στην ηγεσία, τότε πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο να εισάγουν τις γυναίκες στις εμπειρίες και τις ευκαιρίες που θα βοηθήσουν να επιτύχουν.

5. Ορατότητα

Τι πραγματικά σημαίνει αυτή η «ορατότητα»; Σημαίνει πως δε χρειάζεται να αποφεύγεις τις δύσκολες συζητήσεις για θέματα φύλου με άλλους άνδρες, να υπερασπίζεσαι δημοσίως την ισότητα των φύλων ακόμα και στα social media, και να μιλάς ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα – ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται άβολα.

Θες να γίνεις άνδρας σύμμαχος της ισότητας; Είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε!

Συνήθως, αυτό που εμποδίζει τους περισσότερους άνδρες να γίνουν κοινωνοί των ευκαιριών ισότητας των φύλων, είναι ο φόβος και η απάθεια. Συχνά θα ακούς και εσύ αρκετούς άνδρες να αναφέρουν πως δεν βλέπουν πώς τους επηρεάζει η ισότητα των φύλων, ενώ άλλοι είπαν ότι οι άνδρες φοβούνται την βοήθεια προς τις γυναίκες διότι θα μπορούσε να μειώσει τις δικές τους ευκαιρίες.

Και οι δύο αυτές απόψεις υπογραμμίζουν επακριβώς το γιατί το κίνημα της ισότητας των φύλων χρειάζεται περισσότερους άνδρες που να το υποστηρίζουν ενεργά και εμφανώς.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, είναι οι άνδρες να καταπολεμήσουν την απάθεια βοηθώντας τους να καταλάβουν πως ό,τι βοηθήσει τις γυναίκες, θα βοηθήσει συνολικά και όλους μας.

Ομοίως, το να συστήσουμε εξέχοντες άνδρες συμμάχους στη κοινωνία, μπορεί να βοηθήσει και άλλους να βρουν το κουράγιο και να συμμετάσχουν σε αυτόν τον σκοπό. Επομένως, όσον αφορά την ενθάρρυνση των ανδρών προκειμένου να δώσουν ώθηση στον συγκεκριμένο σκοπό, η ορατότητα της υποστήριξης αυτής είναι σημαντική.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!