Ανταγωνιστικός Συνάδελφος: Χρησιμοποίησε τον προς όφελος σου - The Purpose

Ανταγωνιστικός Συνάδελφος: Χρησιμοποίησε τον προς όφελος σου

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Τι κάνεις όταν κάποιος συνάδελφος είναι ανταγωνιστικός;

Όλοι το έχουμε ζήσει αυτό: Κάποιος συνάδελφος έκλεψε την πρωτότυπη ιδέα μας και την παρουσίασε στο meeting ως δικιά του ή μας εξέθεσε μπροστά στον προϊστάμενο.

Ανταγωνισμός υπάρχει σχεδόν σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα, είτε φιλικός είτε πιο σκόπιμος. Άνθρωποι από διαφορετικά background δουλεύουν στενά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλές συνεργασίες, αλλά και σε διαφορετικά απόψεις ή ανταγωνισμό.

Στην περίπτωση του συναδέλφου που δεν είναι μόνο ανταγωνιστικός αλλά προσπαθεί επί τούτου να σε ρίξει κάτω, θα πρότεινα εξαρχής να μιλήσεις με τον προϊστάμενό σου (κι αν σε ενδιαφέρει το θέμα, πες το μου, για να ασχοληθούμε σε μελλοντικό άρθρο).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, δεν είναι πάντα αυτή η καλύτερη κίνηση από μεριάς σου.

Ο στόχος είναι να μάθεις να χρησιμοποιείς τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα του συναδέλφου προς όφελός σου.

Να τρεις τρόποι για να το επιτύχεις:

#1 Κάνε τον Σύμμαχο

Τι είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις με τον επιθετικό συνάδελφο; Μα, να τον κάνεις φίλο. Όχι, δεν εννοώ ότι πρέπει να βγαίνετε για μπύρα, αλλά περισσότερο να προσπαθήσεις να τον κατανοήσεις. Να καταλάβεις σε τι σκοπεύει, να βρεις τις καλές πλευρές της ανταγωνιστικής συμπεριφοράς του και να τον κερδίσεις ως σύμμαχο.

Για παράδειγμα, προκειμένου να προσεγγίσεις έναν ανταγωνιστικό συνάδελφο, μπορεί να πεις: «Είδα ότι είχες μια πολύ καλή ιδέα στο meeting της προηγούμενης εβδομάδας. Δουλεύω πάνω σε κάτι παρόμοιο, τι λες να ενώσουμε δυνάμεις;»

Ορισμένες φορές αυτό σημαίνει να παραχωρήσεις την αναγνώριση για τις ιδέες σου. Και ενώ αυτό δεν είναι αρκετό για κάθε κατάσταση, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο σημαντικό να πετύχετε μαζί, παρά να έχεις δίκιο μόνος σου.

Θα είμαι τίμιος. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Το να μετατρέψεις τον επιθετικό συνάδελφο σε σύμμαχο απαιτεί καλή συναισθηματική νοημοσύνη και τακτική. Απαιτεί επίσης τη δυνατότητα να μπορείς να βρεις κοινό έδαφος και την προσπάθεια να χτίσεις μια νέα γέφυρα. Αυτός είναι και ο λόγος που στο σεμινάριό μας Office Politics για τις εργασιακές δυναμικές, εξηγούμε αναλυτικά με ποιους πρακτικούς τρόπους μπορείς να μετατρέψεις κάποιον σε σύμμαχο. Ανταγωνιστικός Συνάδελφος: Χρησιμοποίησε τον προς όφελος σου

#2 Βελτίωσε τον εαυτό σου

Αν θες να φτάσεις τους στόχους σου, χρειάζεται να βεβαιωθείς ότι είσαι ο καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Λίγος ανταγωνισμός στη δουλειά είναι καλό πράγμα, αν τον κατευθύνεις στο να βελτιωθείς. Άλλωστε χρειάζεται να δείξεις στους συναδέλφους και τους διευθυντές ότι έχεις τις ικανότητες και τη δυνατότητα να ηγείσαι.

Αν κάποιος ανταγωνιστικός συνάδελφος αποτελεί εμπόδιο, χρησιμοποίησε τον σαν ευκαιρία να αναδείξεις και να βελτιώσεις τις ικανότητές σου, είτε αυτό σημαίνει να εκπαιδευτείς σε κάτι σχετικό, είτε να πάρεις περισσότερα ρίσκα σε αυτά που κάνεις τώρα, είτε να μάθεις κάτι από τους άλλους συναδέλφους που τυγχάνει να είναι καλύτεροι σε κάποιο κομμάτι.

Ο συνάδελφος μπορείς να παραμένει ανταγωνιστικός (και να προσπαθεί να στην φέρει), αλλά αν εσύ αναπτύσσεσαι και βελτιώνεις την απόδοσή σου θα είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Αν θες πρακτικούς τρόπους για να διαχειρίζεσαι τους επιθετικούς συναδέλφους, δες εδώ

#3 Φέρσου με Επαγγελματισμό

Το έχουμε δει σε πολλές έρευνες, αυτό που κυρίως επιζητούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους είναι ο επαγγελματισμός, η αξιοπιστία και η θετικότητα.

Με αυτά κατά νου, οι πιθανότητες λένε ότι ο ανταγωνιστικός συνάδελφος που έχει πάντα κατά νου να ρίχνει την ομάδα, κάποια στιγμή θα γίνει αντιληπτός. Και πιο σημαντικό, αυτό επίσης σημαίνει ότι όσο πιο ηθικά σωστά φέρεσαι, τόσο περισσότερο καλά θα καταλήξουν τα πράγματα για εσένα.

Οπότε ανεξαρτήτως του πόσο ανταγωνιστικός είναι ο συνάδελφος, του πως φέρεται και του πόσο σε δυσκολεύει κατά διαστήματα, λάβε την απόφαση εσύ να είσαι πάντα δίκαιος, αξιόπιστος και ομαδικός σε ότι κάνεις.

Οκ, μοιάζει κάπως ιδεαλιστικό, αλλά επιλέγοντας να μην παίξεις το παιχνίδι του, ο ανταγωνιστικός συνάδελφος θα μοιάζεις μόνος του και πιο εκτεθειμένος και θα είναι πιο εύκολο να τον κάνεις στην άκρη.

Σίγουρα, θα ήταν τέλειο να μπορούσαμε απλά να ευχηθούμε να φύγουν από τη μέση οι συνάδελφοι που λειτουργούν εις βάρος μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να μην τους δώσουμε χώρο στο μυαλό μας ώστε να μην μας επηρεάζουν.

Εστιάζοντας σε αυτά που ελέγχουμε οι ίδιοι (αντί να εστιάζουμε σε αυτούς) κάνουμε πιο εύκολο το να τους αγνοήσουμε, να τα πάμε καλά και ακόμα και να μάθουμε από αυτούς.

Και αυτό είναι που μας κάνει νικητές!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!

Για τον Συγγραφέα

Ο Γιώργος Παλαιός, οικονομολόγος και κάτοχος MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει μακρά προϋπηρεσία σε μία από τις μεγαλύτερες Τράπεζες στην Ελλάδα. Πιστεύει πολύ στον ανθρώπινο παράγοντα και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο asset κάθε επιχείρησης είναι οι άνθρωποί της και ο τρόπος που αυτοί εμπλέκονται και συνεργάζονται. Με ισχυρό Business προφίλ και μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, έχει εργαστεί για την ανάπτυξη της πλατφόρμας internet banking μεγάλης ελληνικής τράπεζας, τόσο από εμπορική όσο και από τεχνική πλευρά. Έχει διατελέσει IT Consultant σε εταιρία συμβούλων πληροφορικής και είναι πιστοποιημένος ISO Internal Auditor. Γνωστός στο χώρο από την αρθρογραφία του σε μεγάλα περιοδικά πληροφορικής και management, ο Γιώργος συνδυάζει πάντα την αγάπη του για τις νέες τεχνολογίες, το management και τη στρατηγική. Στόχος του μέσα από το The Purpose είναι να προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια. Με όρεξη, υπομονή και διαρκή αναζήτηση νέων μεθόδων προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, είναι πάντα έτοιμος να μοιραστεί τις σκέψεις του με ανθρώπους που είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα.