Ανθεκτικός: Πώς να επανακάμπτεις άμεσα και να σηκώνεσαι ξανά στα πόδια σου - Purpose Συμβουλευτική

Ανθεκτικός: Πώς να επανακάμπτεις άμεσα και να σηκώνεσαι ξανά στα πόδια σου

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Μερικοί άνθρωποι μοιάζουν να επανέρχονται γρήγορα στα πόδια τους από ότι κακό κι αν τους πετάξει η ζωή. Είτε είναι κάποια ασθένεια, απώλεια ή προσωπική τραγωδία, κάνουν τη σκληρή δουλειά να μαζέψουν τα κομμάτια τους, να σταθούν όρθιοι και να προχωρήσουν μπροστά, ακόμα κι αν αρχικά μοιάζει αδύνατο.

Αν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι δεν θα μπορούσες να κάνεις κάτι τέτοιο, μην βιάζεσαι να ξεγράψεις τον εαυτό σου. Στην πράξη είναι δυνατό να γίνεις ανθεκτικός και να κάνεις τον εαυτό σου να επανέρχεται ακόμα και μετά τις πιο δύσκολες στιγμές.

Πρόκειται για την ικανότητα να ξαναμπαίνουμε στο παιχνίδι, ακόμα κι αν είχαμε κάποια αποτυχία. Και αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται, καθώς υπάρχουν τρόποι να γίνεις πιο ανθεκτικός και έτοιμος να ξεπεράσεις τις δυσκολίες.

Προετοιμάσου για κάθε ενδεχόμενο

Οι πιο πολλοί άνθρωποι δυσανασχετούν όταν του λες να ετοιμαστούν για αρνητικά ενδεχόμενα. Σκέφτονται: «για μισό λεπτό. Γιατί να ετοιμαστώ για το ενδεχόμενο να χάσω τη δουλειά μου; Υπάρχει τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο;»

Κι όμως η προετοιμασία ξεκινάει από τον τρόπο σκέψης. Αποδέξου ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και συνειδητοποίησε ότι μπορείς να επιλέξεις το πώς θα αντιδράσεις σε κάθε περίπτωση και το αν θα δεις και τα αρνητικά ενδεχόμενα με θετικό μάτι. Οι άνθρωποι με θετική οπτική τείνουν να είναι πιο ανθεκτικοί και πιο επιτυχημένοι.

Όπου είναι δυνατό, κάνε την απαραίτητη βασική δουλειά για να επανέλθεις, προτού καν αυτό χρειαστεί. Για παράδειγμα, κράτα τις δεξιότητες σου ενεργές για να μπορείς να βρεις νέα δουλειά, κάνε μια μικρή αποταμίευση για τις δύσκολες μέρες κλπ.

Φυσικά, οι τραγωδίες και οι δυσκολίες της ζωής μπορούν να διαλύσουν και τα καλύτερα σχέδια και πλάνα, αλλά το να έχεις τον σωστό τρόπο σκέψης (όπως και τη δυνατότητα να κάνεις reframe στα αρνητικά γεγονότα) και το να αναλαμβάνεις δράση για να περιορίσεις τις ζημιές όπου μπορείς, μπορεί αν σε βοηθήσει και με το παραπάνω να επανέλθεις γρήγορα.

Θες να μάθεις να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις δυσκολίες; Δες εδώ 

Γνώριζε τα συναισθήματα σου

Η ικανότητα σου να γίνεις και να είσαι ανθεκτικός συνδέεται απευθείας με τη συναισθηματική σου νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει να κάνει με το να κατανοείς τη διάθεση και τα συναισθήματά σου, να «διαβάζεις» τη διάθεση και τα συναισθήματα των άλλων, και να χρησιμοποιείς αυτή τη γνώση για να συμπεριφέρεσαι ανάλογα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη λοιπόν καθορίζει το πώς αλληλεπιδράς με τους άλλους, πως διαχειρίζεσαι τις κάθε είδους σχέσεις σου, πως παρακινείσαι, αποφασίζεις, ζεις τα συναισθήματα σου και επηρεάζεις τους άλλους.

Για να διαχειρίζεσαι καλύτερα το στρες, παρατήρησε πως αντιδράς όταν είσαι υπό πίεση. Πως σε επηρεάζουν οι έντονες και στρεσογόνες καταστάσεις, φυσικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά;

Αναγνώρισε αυτά τα συναισθήματα ως ενδείξεις ότι πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα το στρες σε κάθε κατάσταση. Για να καταλάβεις καλύτερα τι σε αναστατώνει, σκέψου πως θα συμπλήρωνες κάθε μία από αυτές τις φράσεις:

  • Θυμώνω όταν…
  • Δεν μου αρέσει όταν οι άλλοι…
  • Νιώθω ότι με προσβάλλουν όταν…
  • Πιστεύω ότι είναι αγενές να…
  • Μακάρι οι άνθρωποι να…
  • Νευριάζω όταν πάω στη δουλειά και…
  • Νευριάζω όταν πάω σπίτι και…

Ανθεκτικός: Πώς να επανακάμπτεις άμεσα και να σηκώνεσαι ξανά στα πόδια σου

Κατάγραψε τις σκέψεις σου

Ακόμα και η απλή πράξη της καταγραφής των γεγονότων, βοηθάει πολύ στο να είσαι ανθεκτικός και να επανακάμπτεις από τραυματικές καταστάσεις. Η καταγραφή των συναισθημάτων σου μπορεί να σε βοηθήσει να τα αναγνωρίσεις καλύτερα και να λύσεις κάποια θέματα που σε αποτρέπουν από το να ξεπεράσεις κάποια παλιά πληγή.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan βρήκε ότι απλά και μόνο η καταγραφή των συναισθημάτων μας μπορείς να μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα σε μελλοντικές στρεσογόνες καταστάσεις. Επιπλέον κάτι που βοηθάει είναι να γράφουμε παλιά καλά πράγματα που μας έχουν συμβεί, κάτι που βοηθάει στο να τα έχουμε πιο «φρέσκα» και να τα ανακαλούμε πιο εύκολα στις δυσκολίες.

Χτίσε το δίκτυο σου

Ένας άλλος παράγοντας που βοηθάει πολύ στο να είσαι ανθεκτικός είναι οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν. Οι ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια, καλούς φίλους, μέντορες και άλλους στους οποίους μπορείς να στραφείς σε περιόδους κρίσης, θα σε βοηθήσουν να επανακάμψεις γρήγορα.

Χρειαζόμαστε όλοι ένα γκρουπ έμπιστων ανθρώπων κοντά μας. Όπως κάθε εταιρία έχει μια στρατιά συμβούλων, έτσι και εσύ μπορείς να έχεις την προσωπική σου «στρατιά» κοντινών ανθρώπων να σε βοηθούν στη δύσκολη στιγμή.

Γνώριζε το σκοπό σου

Έχουμε ξαναγράψει για αυτό, αλλά τον να έχεις μια αίσθηση σκοπού σε ότι κάνεις βοηθάει από την ανθεκτικότητά σου μέχρι την ψυχική υγεία σου.

Βλέπεις, η όποια θέση εργασίας μας είναι κάτι προσωρινό και αργά ή γρήγορα θα αλλάξει. Αλλά ο σκοπός μας δεν αλλάζει ποτέ. Αυτός περιλαμβάνει τις αξίες μας και τα πράγματα που μας παρακινούν. Όταν έχεις βρει το σκοπό σου, μπορείς να αντιμετωπίζεις τα πάνω και τα κάτω της ζωής, βάζοντας τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!