Για να μην τρέχεις πανικόβλητος με έναν καφέ στο χέρι.
Πρόσφατα, προσπαθώντας να βρω πληροφορίες για να διαχειριστώ ένα θέμα που αφορούσε την καθημερινότητα και την διαχείριση του χρόνου και της διατροφής, πέρασα πάνω από τρεις ώρες στο internet απλά και μόνο για να βρω διαφορετικές μεθόδους.
Πραγματικά έμεινα έκπληκτος από το πόσες πολλές υπάρχουν και πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν το θέμα. Άλλες προσεγγίζουν το θέμα υλιστικά, άλλες ενεργειακά, άλλες έχουν αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο που δεν τρως όλη μέρα και άλλες προτείνουν να κοιμάσαι εικοσάλεπτα κατά την διάρκεια της ημέρας και νύχτας αντί για τα οκτάωρα που ξέρουμε.
Η αλήθεια είναι ότι δεν συμφωνώ με το μοίρασμα της ημέρας σε οκτάωρα. Αυτή είναι μία διαδικασία που αφορά την βιομηχανική επανάσταση και την καθιέρωση των οκταώρων για να εξυπηρετούνται τα εργοστάσια που δούλευαν σε βάρδιες. Ωστόσο, εφόσον λειτουργούμε σε ένα τέτοιο σύστημα, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσαρμοστούμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Βλέποντας όλες αυτές τις μεθόδους, σκέφτηκα ότι ένας απλός οδηγός για την πρωινή διαχείριση της ενέργειας σου, είναι απαραίτητος. Για να μην παιδεύεσαι λοιπόν, έβαλα σε μία σειρά τα παρακάτω για να σε βοηθήσω.
Να σημειώσω ότι δεν προτείνω να αλλάξεις συνήθειες που στις έχουν συστήσει οι γιατροί σου. Σκοπός μου είναι να προσφέρω πληροφορίες για να σε βοηθήσω να ενισχύσεις το σύστημα σου και να βρεις την χαμένη σου ενέργεια.
Το ξύπνημα σου θα πρέπει να έρχεται με φυσικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνεις ανοιχτές τις κουρτίνες σου έτσι ώστε να μπαίνει φυσικό φως μέσα στο δωμάτιο. Το ιδανικό θα ήταν να μην είχες ξυπνητήρι και να ξυπνούσες λόγω του φωτός. Το ξυπνητήρι διαταράσσει την ομαλή ροή του ύπνου και αυτό δεν βοηθάει το σύστημα σου.
Το πρωινό σου πρέπει να αρχίζει τουλάχιστον δύο ώρες πριν πας για δουλειά. Το να ξυπνάς πανικόβλητος 40 λεπτά πριν πας στο γραφείο και να τρέχεις νυσταγμένος με μία κούπα καφέ στο χέρι για πρωινό, δεν είναι και ότι καλύτερο. Πρέπει να δώσεις στον οργανισμό σου τον απαραίτητο χρόνο για να ξυπνήσει και να πάρει μπρος.
Πριν κάνεις οτιδήποτε, φρόντισε να πιεις περίπου 500ml νερό. Είδες, δεν γράφω μισό λίτρο για να μην σε τρομάξω. Θα καθαρίσει το σύστημα σου και θα βάλει μπρος το στομάχι σου.
Έπειτα, ανέβασε την ενέργεια σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις κάποιας μορφής άσκηση. Αν η ιδέα του γυμναστηρίου σε τρομοκρατεί, τότε κάνε απλές ασκήσεις μέσα στο σπίτι ή βγες για γρήγορο βάδην ή χαλαρό τρέξιμο στο παρκάκι της γειτονιάς. Αν και αυτό σε δυσκολεύει, τότε κάνε priming. Είναι μία απλή διαδικασία που προτείνει ο Tony Robbins και που θα σε βοηθήσει πολύ. Δες εδώ για να πάρεις μία ιδέα.
Το πρωινό σου θα πρέπει να είναι περιεκτικό και όχι απλά ένας καφές και μία φρυγανιά. Στο αυτοκίνητο σου βάζεις βενζίνη. Εσύ γιατί δεν τρως;
Δεν χρειάζεται να φας ένα γουρουνόπουλο ή ένα ολόκληρο κουτί δημητριακά. Ξέρω ότι λένε ότι το πρωινό πρέπει να είναι μεγάλο και να φας σαν βασιλιάς. Οκ, αυτό ισχύει αν σκοπεύεις να βγεις στους 0 βαθμούς κελσίου και να φτυαρίσεις χιόνι ή να ξεκινήσεις για ορειβασία. Εφόσον θα μπεις στο αυτοκίνητο και θα πας να κάνεις δουλειά γραφείου, τότε καλό είναι να φας κάτι λιγότερο.
Απόφυγε την ζάχαρη οπωσδήποτε. Ειδικά το πρωί χρειάζεσαι καθαρή ενέργεια στο σύστημα σου για να αντέξεις. Προτίμησε ξηρούς καρπούς και δημητριακά και φυσικά οτιδήποτε δεν είναι επεξεργασμένο. Αν δεν σου αρέσει το κανονικό γάλα, δοκίμασε γάλα αμυγδάλου. Είναι πιο αραιό και ευκολοχώνευτο.
Ένας φυσικός χυμός θα σου έκανε πολύ καλό. Πορτοκάλια ή ανάμεικτος από φρούτα στο μπλέντερ. Μπορείς πάντα να συμπληρώσεις μέλι για την γλυκάδα που σου λείπει. Επίσης, μπορείς να φας φρυγανιές με μέλι ή ταχίνι ή και τα δύο.
Εναλλακτικά, μπορείς να φας αυγά ομελέτα. Καλό θα ήταν να μην την παραγεμίσεις με μπέικον ή άλλα λιπαρά γιατί αυτό θα σου στερήσει ενέργεια αντί να σου δώσει. Τέλος, υπάρχουν πολλές μπάρες ενέργειας, από φυσικά προϊόντα που μπορείς να φας.
Ίσως σου φαίνονται πολλά όλα αυτά αλλά μέσα σε δύο ώρες έχεις αρκετό χρόνο για να κάνεις πολλά. Αν σου φαίνονται δύσκολα, μπορείς να κάνεις ένα καθημερινό πρόγραμμα και να το κολλήσεις κάπου που θα το βλέπεις για να σου θυμίζει τι έχεις να κάνεις.
Εγκράτεια: Οι λόγοι που αξίζει να αποζητάς την αφοσίωση σε ένα πρόσωπο
Επιστροφή στη δουλειά μετά από Εγκυμοσύνη: Οι πρώτες μέρες
Χρήμα και Ευτυχία: Έννοιες αντίθετες;
Τελικά τι σημαίνει Δημοσιογράφος;
Ένας Απλός Τρόπος για να Βρεις την Έμπνευση γύρω σου
Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης: Κάνε την κάθε ημέρα να αξίζει