6 τρόποι για να καταπολεμήσεις την Πνευματική Κούραση - Purpose Συμβουλευτική

6 τρόποι για να καταπολεμήσεις την Πνευματική Κούραση

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Κατά διαστήματα όλοι υποφέρουμε από πνευματική κούραση.

Είναι πολύ πιθανό ήδη να γνωρίζεις πολύ καλά το αίσθημα της μόνιμης εξάντλησης, της κατάπτωσης, της έλλειψης ενέργειας και ίσως της αδικαιολόγητης νύστας, παρόλο που θεωρητικά εφαρμόζεις όλα όσα υπαγορεύει η φροντίδα του εαυτού σου. Βιώνεις πράγματι μια έντονη πνευματική κούραση.

Προφανώς η σωματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Ωστόσο, ακόμα κι αν τα κάνεις όλα σωστά μπορεί να συνεχίσεις να νιώθεις εξαντλημένος.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ευθύνονται πολύ βαθύτερα πνευματικά και συναισθηματικά ζητήματα για τη διαρκή εξάντληση του μυαλού σου. Είναι σαν να δέχεται ο εγκέφαλός σου αδιάκοπα επίθεση από αυτούς τους επιζήμιους παράγοντες και γι’ αυτό συνεχίζεις να υποφέρεις από πνευματική κούραση.

Το να κάνεις μια στροφή 180 μοιρών και να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση είναι μεν δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Στην πραγματικότητα, οι έξι τρόποι που προτείνουμε στη συνέχεια, όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τη διαρκή πνευματική εξάντληση, αλλά και να φτάσεις σε ένα επίπεδο μέγιστης λειτουργικότητας, το οποίο δεν είχες ζήσει ποτέ ως τώρα.

#1 Κάνε μια ανασκόπηση στις βασικές σου αξίες και αναρωτήσου αν όλες οι ενέργειές σου συμβαδίζουν με αυτές

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι παραιτούνται από τη δουλειά τους είναι εξαιτίας του αφεντικού τους. Σε μια σχετική έρευνα το 23% των ερωτηθέντων απάντησε ότι νιώθει πολύ συχνά ή πάντα εξάντληση ενώ το 44% απάντησε ότι νιώθει εξάντληση κάποιες φορές.

Ίσως σε εκπλήξει το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έρευνα η εξάντληση και η υπερκόπωση δεν αποδόθηκε στον αυξημένο φόρτο εργασίας ή στην υπερδραστηριότητα, αλλά στον τρόπο διαχείρισης των εργαζομένων.

Η άδικη μεταχείριση στο χώρο εργασίας, η ασάφεια ως προς το ρόλο που έχει αναλάβει ο καθένας, ένα μη διαχειρίσιμο πλάνο αρμοδιοτήτων, η έλλειψη υποστήριξης από τον προϊστάμενο και η αδικαιολόγητη πίεση χρόνου αποτέλεσαν τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν τους εργαζομένους στην υπερκόπωση.

Αν πασχίζεις τακτικά για να αναγνωριστούν οι βασικές αξίες σου για τον εργασιακό χώρο (π.χ. εμπιστοσύνη, ανοιχτή επικοινωνία, σεβασμός, συνεργασία), τότε μάλλον ήρθε η ώρα να επιδιώξεις μια κουβέντα με το αφεντικό σου σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Συζητώντας με το αφεντικό σου πώς θα μπορέσουν οι αξίες σου να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνο θα εξασφαλίσεις αυτό που είναι καλύτερο για σένα, αλλά θα ωφεληθεί και η ομάδα σου, οπότε θα πετύχεις διπλό καλό.

Ξεκαθάρισε τι είναι αυτό που θέλεις και τι δεν πρόκειται να ανεχτείς. Εμπιστεύσου τη διαίσθηση σου για το τι είναι πράγματι σημαντικό για σένα. Συνειδητοποιώντας ποιες είναι οι αξίες σου, θα αποκτήσεις μεγαλύτερη ικανότητα στο να ανταποκρίνεσαι καλύτερα όταν συμβαίνουν πράγματα που εξαντλούν το μυαλό σου.

Η συνειδητοποίηση και η ξεκάθαρη εικόνα που θα αποκτήσεις θα ελαττώσουν δραστικά τους παράγοντες που σου δημιουργούν πνευματική κούραση!6 τρόποι για να καταπολεμήσεις την Πνευματική Κούραση

#2 Όρισε μόνος σου τη διάθεση σου σε καθημερινή βάση

Ποιες από τις δύο παρακάτω προτάσεις νομίζεις ότι θα αποδώσει καλύτερα για να έχεις μια πνευματικά ευκολότερη μέρα;

Αν ξεκινήσεις τη μέρα σου ξυπνώντας αργά, πίνοντας για πρωινό καφέ γεμάτο ζάχαρη ενώ ταυτόχρονα ακούς στην τηλεόραση για τις καταστροφές που συμβαίνουν στον κόσμο;

Ή

Ξυπνώντας νωρίτερα, ώστε να κάνεις για πέντε λεπτά διατατικές ασκήσεις ακούγοντας ήρεμη μουσική, στη συνέχεια να ακούσεις ένα podcast που σου προτείνει ιδέες και λύσεις και να φας ένα θρεπτικό πρωινό;

Διάλεξε πώς θέλεις να ξεκινάς τη μέρα σου. Κάνε μικρές απλές αλλαγές και υιοθέτησέ τις!

Ακόμα κι αν έχεις να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση φτάνοντας στο γραφείο, ο εγκέφαλός σου θα βρίσκεται σε πλήρη διαύγεια και ηρεμία, ώστε να βάλεις σε μια τάξη τα φλέγοντα ζητήματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα αρχίζεις να δουλεύεις έχοντας ήδη καταπονηθεί πνευματικά.

#3 Βρες τι είναι αυτό που σπαταλά την ενέργειά σου και κάνε τις απαραίτητες αλλαγές

Αν ο συνάδελφός σου ή ο σύντροφός σου εκφράζουν θυμό, φόβο, απογοήτευση, στενοχώρια ή άλλα παρόμοια συναισθήματα σε μια συζήτηση κατά την οποία προσπαθείτε να βρείτε λύσεις σε κάποια ζητήματα, τότε είναι φυσιολογικό να θέλεις να δώσεις την ενέργειά σου για να τον παρηγορήσεις και να τον εμψυχώσεις.

Εντούτοις, αν δεν μπορέσεις να αρθρώσεις ούτε μια κουβέντα όσο σου μιλάει, όσο παραπονιέται και κατηγορεί όλο τον κόσμο για τις κακοτυχίες του, τότε φυσικά θα κατασπαταληθεί η ενέργειά σου και θα εξαντληθεί ο εγκέφαλός σου. Κι αυτή η απώλεια ενέργειας σου κοστίζει πραγματικά!

Μια λύση είναι να προσπαθήσεις να εκπαιδεύσεις αυτούς τους φίλους, την οικογένειά σου ή τους συναδέλφους σου θέτοντας συγκεκριμένους όρους για εκείνες τις φορές που χρειάζονται την υποστήριξή σου.

Μια καλή ιδέα είναι να τους επιτρέπεις να παραπονιούνται ελεύθερα για 20 λεπτά, αλλά μετά να είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν για να εστιάσουν στην εξεύρεση λύσεων.

Αν σε καλέσουν απροειδοποίητα στο τηλέφωνο για να γκρινιάξουν και να παραπονεθούν, ζήτησέ τους ευγενικά να σου εξηγήσουν το σκοπό του τηλεφωνήματος πριν ξεκινήσουν την κουβέντα.

Αν υποψιαστείς ότι σε περιμένει μια συζήτηση που θα σε επιβαρύνει πνευματικά, τότε θέσε ένα χρονικό όριο. Εξήγησέ τους ότι δε θα είσαι διαθέσιμος μετά από κάποια ώρα και έχε έτοιμη την ατάκα που θα πεις για να κλείσεις το τηλέφωνο.

Αξίζει να διαφυλάξεις και να προστατεύσεις την καλή σου διανοητική σου κατάσταση. Μην αφήσεις τους άλλους να σε θεωρούν συναισθηματικό σάκο του μποξ και να πιστεύουν ότι είσαι στη διάθεσή τους ανά πάσα ώρα και στιγμή, επειδή εκείνοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους και να ελέγξουν τις σκέψεις τους.

Μπορείς βέβαια να τους υποστηρίζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και να τους ενθαρρύνεις να προσπαθήσουν κι εκείνοι να αλλάξουν ρυθμίζοντας την συναισθηματική τους κατάσταση ή ακόμα και να βρουν κι άλλες πηγές υποστήριξης.

Θες να κάνεις επιτέλους αλλαγές στη ζωή σου; Δες εδώ

#4 Μάθε πώς να έχεις πάντα ήρεμο μυαλό

Το στρες εξασθενίζει την ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης καθώς επίσης και τη δυνατότητά σου να σκέφτεσαι δημιουργικά.

Όταν είσαι αγχωμένος, εξαντλείς την ικανότητα του εγκεφάλου σου να σκεφτεί τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις και είναι σημαντικό για σένα. Όταν το μυαλό σου βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, τα επίπεδα της ντοπαμίνης αυξάνονται ελευθερώνοντας χώρο για τα συναισθήματα σου καθώς και για πνευματική εργασία. Μόνο τότε μπορείς να διαλέξεις με ειλικρίνεια τι είναι αυτό στο οποίο θέλεις να στρέψεις την προσοχή σου και να δώσεις την ενέργειά σου.

Επίλεξε συνετά! Όταν πρώτα αφήνεις το μυαλό σου να ηρεμήσει και στη συνέχεια εστιάζεις σε θετικές σκέψεις και ιδέες που σε ενθαρρύνουν, τότε καταφέρνεις να μειώσεις την πνευματική κούραση σε μεγάλο βαθμό.

Αυτή η πρακτική, το να αφήνεις δηλαδή το μυαλό σου να ηρεμήσει κι έπειτα να επιλέγεις προσεκτικά σε τι θέλεις να επικεντρωθείς, είναι πραγματικά καίριας σημασίας. Είναι σαν να καθαρίζεις τα γυαλιά σου πριν αποπειραθείς να δεις πιο καθαρά.

Αξίζει να εξασκηθείς στο να έχεις ήρεμο μυαλό και να προσπαθήσεις να καθιερώσεις την ηρεμία ως μόνιμη κατάσταση του μυαλού σου, αντί να αντιδράς σπασμωδικά όταν καλείσαι να πάρεις μια απόφαση. Όταν προς στιγμήν έχεις ρίξει ρυθμούς, είναι πιο εύκολο να επιταχύνεις!

#5 Ανάπτυξε δημιουργικές πηγές εσωτερικών κινήτρων

Η ικανοποίηση σε βάθος χρόνου είναι κάτι που σίγουρα θα ευχόσουν για τη ζωή σου. Το πρόβλημα είναι ότι το μυαλό σου έχει εκ φύσεως την τάση να σε κατευθύνει σε πράγματα που θα σου προσφέρουν άμεση ευχαρίστηση, πράγματα τα οποία σε κάνουν χαρούμενο τη δεδομένη στιγμή και δεν διακυβεύουν την ασφάλειά σου.

Αναζήτησε σκέψεις και πράγματα που θα σου εμπνέουν θετικά συναισθήματα με όσο το δυνατό περισσότερους τρόπους.

Βάλε τη φαντασία σου να σε βοηθήσει σε αυτό. Αντί να επιτρέπεις ενοχικά συναισθήματα να σε κατακλύζουν κάθε φορά που φεύγεις από το γραφείο έχοντας αφήσει κάποιες δουλειές μισοτελειωμένες, εξασκήσου στο να σκέφτεσαι περισσότερο αυτά που σε περιμένουν επιστρέφοντας στο σπίτι, για παράδειγμα τα χαρούμενα πρόσωπα του/της συντρόφου σου ή/και των παιδιών σου που θα εκπλαγούν θετικά βλέποντάς σε να γυρίζεις στο σπίτι νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Θα νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου όταν αρχίσεις να επενδύεις στην ποιότητα των σχέσεων. Άσε τις σχέσεις να σε αναζωογονήσουν, έτσι ώστε όταν ασχοληθείς την επόμενη μέρα με τις δουλειές που εκκρεμούν να είσαι ανανεωμένος και καλύτερα συγκεντρωμένος.

#6 Ανάπτυξε ένα κατάλληλο δίκτυο υποστήριξης

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη αυτόματα απαλλάσσονται από την πνευματική κούραση. Κι όμως, όταν δέχεσαι βοήθεια ή συμβουλές από ανθρώπους που δεν έχουν σχετική κατάρτιση ή που δεν έχουν μια αντικειμενική άποψη για τα προβλήματά σου, τότε επιδεινώνεις την πνευματική κούραση και μπαίνεις σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Ξεκίνα απαντώντας σε τέσσερις ερωτήσεις:

  • Τι είδους υποστήριξη, καθοδήγηση και βοήθεια χρειάζομαι;

  • Ποια είναι τα κατάλληλα μέρη για να βρω τη βοήθεια που χρειάζομαι;

  • Τι είναι εκείνο που καθιστά το συγκεκριμένο άτομο ή τη συγκεκριμένη πηγή κατάλληλα για να μου παρέχουν βοήθεια;

  • Είναι σε θέση το άτομο που με βοηθάει να με υποστηρίξει ουσιαστικά και άνευ όρων ή είναι προκατειλημμένο και προβάλει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του προσδοκίες σε μένα και τις δυσκολίες μου;

Για παράδειγμα είναι κουτό και ανώφελο να ρωτήσεις κάποιον που δεν έχει ιδέα από επιχειρήσεις – ή που έχει αποτύχει ως ιδιοκτήτης επιχείρησης – σχετικά με τα προβλήματα της δικής σου επιχείρησης. Το ίδιο ισχύει για κάθε τομέα της ζωής σου, επαγγελματικό ή προσωπικό. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα και συμβουλεύονται το λάθος άτομο.

Όσο επιλέγεις ακατάλληλες και απρόσφορες πηγές βοήθειας, πληροφοριών και καθοδήγησης, τόσο περισσότερο θα υφίστασαι την πνευματική κούραση. Όταν υιοθετείς ανώφελες και ασύμφορες επιλογές κρατάς τον εαυτό σου κολλημένο και παγιδευμένο σε καταστάσεις που δε σου κάνουν καλό.

Φρόντισε να είσαι πιο επιλεκτικός στις πηγές και στους ανθρώπους που σου παρέχουν καθοδήγηση και συμβουλές. Έτσι θα αποκτήσεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσεις στη ζωή σου και θα απαλλαγείς από την πνευματική κούραση!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!