Διαχείριση Προσοχής: το κλειδί για να πετύχεις αυτά που θες - Purpose Συμβουλευτική

Διαχείριση Προσοχής: το κλειδί για να πετύχεις αυτά που θες

 
 

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Είχες ποτέ την εμπειρία του να κάθεσαι σε μια γωνία, στα γενέθλιά σου ή την πρωτοχρονιά, και να συλλογίζεσαι; Να σκέφτεσαι όλους εκείνους τους μεγάλους στόχους που ήθελες να πετύχεις μέσα στη χρονιά, αλλά δεν το έκανες;

Δεν ξεκίνησες γυμναστήριο, όπως είχες πει, για να χάσεις τα παραπανίσια κιλά. Δε διάβασες για να τελειώσεις τη σχολή σου στο χρόνο που ήθελες. Δεν ασχολήθηκες με το να πραγματοποιήσεις εκείνη την επιχειρηματική ιδέα που είχες.

Ίσως να μην απολαμβάνεις καθόλου τη δουλειά σου και να είχες πει ότι θα έβρισκες άλλη. Ή μπορεί να είχες αποφασίσει ότι θες να φύγεις στο εξωτερικό και τελικά να έμεινες μόνο στα λόγια.

Αν το παραπάνω σενάριο σου είναι γνώριμο, ίσως να νιώθεις πως δεν έχεις κάνει καμία πρόοδο και αισθάνεσαι απογοητευμένος από τον εαυτό σου.

Πολύ πιθανό να μην έχεις θέσει σωστά τους στόχους σου. Να είναι υπερβολικά φιλόδοξοι ή πολύ γενικοί και αόριστοι και αυτό να σε δυσκολεύει να τους πετύχεις.

Ωστόσο ο βασικότερος λόγος, που κάνει δύσκολη την πρόοδο σου και σε εμποδίζει να πετύχεις αυτά που θες, είναι η αδυναμία σου να ελέγξεις την προσοχή σου. Η έλλειψη προσοχής στους στόχους σου και τις προτεραιότητες σου.

Η σωστή διαχείριση της προσοχής και της συγκέντρωσης είναι μία από τις σημαντικότερες συνιστώσες στην επίτευξη στόχων και αποτελούν το κλειδί για την υψηλή παραγωγικότητα.

Όταν δεν έχεις τον έλεγχό τους, αφήνεις τον εαυτό σου να αποσπάται συνεχώς από άλλα πράγματα μικρότερης σημασίας ή από τα αιτήματα των άλλων. Αυτό όμως σε βάζει σε ένα παθητικό ρόλο όπου το μόνο που κάνεις είναι αντιδράς. Κάτι συμβαίνει ή κάποιος σου ζητάει κάτι και εσύ βγαίνεις από την πορεία σου για να ενεργήσεις ανάλογα ή να ικανοποιήσεις το αίτημα.

Το αποτέλεσμα του να αντιδράς συνεχώς; Νιώθεις πως δεν έχεις τον έλεγχο στη ζωή σου. Πως τα πράγματα έρχονται και παρέρχονται χωρίς να έχεις τη δύναμη να αλλάξεις κάτι.

Τώρα φυσικά θα μου πεις πως στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, ο έλεγχος που μπορούμε να ασκήσουμε είναι περιορισμένος.

Θα συμφωνήσω. Ωστόσο, αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως το να ασκείς τον έλεγχο σου σε αυτά λίγα που μπορείς, όπως είναι η προσοχή σου, είναι σημαντικό. Αυτή η αίσθηση ελέγχου παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στο πόσο ικανοποιημένος είσαι από τη ζωή σου και πόσο ευτυχισμένος αισθάνεσαι.

Αν θες να έχεις τον έλεγχο στην καθημερινότητα σου και να μην τρέχεις πίσω από τις εξελίξεις, δες εδώ

Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο κρίσιμη ικανότητα είναι το να μην χάνεις την εστίαση σου από τους στόχους σου, αλλά να κάνεις σωστή διαχείριση του χρόνου και της προσοχής σου. Πόσο σημαντικό είναι να μην αναβάλεις για χάρη άλλων ή να μην αποφεύγεις πράγματα και εργασίες που σε φέρνουν πιο κοντά σε αυτούς

Περισσότερο μάλιστα σήμερα από ποτέ άλλοτε.

Η μάχη για την προσοχή μας

Τώρα που το διαδίκτυο, τα social media, τα smartphones έχουν γίνει μόνιμο κομμάτι του τρόπου ζωής μας, δεχόμαστε συνεχώς μια εισβολή από πληροφορίες, νέα, διαφημίσεις που σκοπό έχουν να μας παρασύρουν και να κλέψουν την προσοχή μας.

Διαφημιστές, δημοσιογράφοι αλλά και οι περισσότεροι από τους φίλους μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρούν σε μόνιμη βάση να στρέψουν τα μάτια μας πάνω τους. Και για να το κάνουν αυτό έχουν μια πληθώρα από τεχνάσματα στο οπλοστάσιο τους.

Διαχείριση Προσοχής: το κλειδί για να πετύχεις αυτά που θες

Ευχάριστη μουσική, πολύχρωμα βίντεο, μηνύματα με έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο, όλα αυτά σε συνδυασμό με την αστείρευτη περιέργεια μας φτιάχνουν ένα δυνατό μείγμα στο οποίο είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Είναι δύσκολο να μη δώσουμε σημασία. Με αποτέλεσμα φυσικά να ξοδεύουμε πολλές ώρες κάθε εβδομάδα μπροστά από μια οθόνη.

Η μάχη για την προσοχή μας είναι μόνιμη και συνεχής.

Αν δεν εξασκήσεις την αυτοπειθαρχία σου, τότε ενέχει ο κίνδυνος να μην μπορείς να διαχειριστείς όλα αυτά τα πράγματα που απαιτούν συνεχώς να τα προσέξεις και να ασχοληθείς μαζί τους. Να σπαταλάς συνεχώς το χρόνο σου δεξιά και αριστερά και ύστερα από αρκετά χρόνια να αντιληφθείς πως η ζωή που ζεις δεν είναι αυτή που ήθελες να ζήσεις. 

Πρέπει λοιπόν να μάθεις να μπορείς να λες όχι όποτε χρειάζεται, να μην παρασύρεσαι από τις σειρήνες της τεχνολογίας και να αγνοείς οτιδήποτε είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που θες να πετύχεις.

Εστίασε στους στόχους σου, δίνοντας βάρος τακτικά εκεί που πρέπει κάνε σωστή διαχείρισης της προσοχής σου και θα δεις ότι είναι ευκολότερο απ’ όσο νομίζεις να τους πραγματοποιήσεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!