Διώξε την Αμφιβολία από τη ζωή σου - Purpose Συμβουλευτική

Διώξε την Αμφιβολία από τη ζωή σου

 
 

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Όπως πάντα θα ξεκινήσω με μία ιστορία. Πρέπει να παραδεχτείς ότι οι ιστορίες σου αρέσουν. Η συγκεκριμένη μιλάει για έναν άνθρωπο που δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες επειδή είχε πάντα αμφιβολία.

Που φοβόταν να δοκιμάσει νέα πράγματα στη ζωή του και που σε ότι κι αν του προέκυπτε, έλεγε όχι και κρυβόταν πίσω από δικαιολογίες και αρνητικές πεποιθήσεις. Δεν είμαι αρκετά καλός, δεν θα τα καταφέρω, δεν είναι αυτά για εμένα, και τι θα γίνει αν χτυπήσω, πως θα ανταπεξέλθω σε τέτοιες απαιτήσεις και άλλα πολλά.

Φαντάσου να ζεις μία ολόκληρη ζωή έτσι… Χωρίς εμπειρίες, χωρίς όνειρα, χωρίς να ζεις πραγματικά. Απλά να υπάρχεις για 50, 60 ή 70 χρόνια, μέχρι να μην υπάρχεις πια. Προσωπικά μου φαίνεται μαρτύριο, αλλά μπορεί σε κάποιους να τους αρέσει.

Για να επιστρέψουμε στην ιστορία μας, ο πρωταγωνιστής της, μετά από ένα θετικό περιστατικό, αποφασίζει για έξι μήνες να λέει μόνο ναι. Έβγαλε το όχι από το λεξιλόγιο του και απλά βούτηξε στη ζωή με τα μούτρα! Σε ότι και να του συνέβαινε, σε ότι κι αν του πρότειναν, έλεγε μόνο ναι. Αυτή ήταν η πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής του.

Για να μην πολυλογούμε, η ιστορία αυτή είναι βιβλίο και μάλιστα έχει γίνει και ταινία. Η ζωή του άλλαξε για πάντα, προς το καλύτερο.

Φαντάσου να το κάνεις αυτό μία ζωή ολόκληρη.

Τώρα θα μου πεις, «Τί να το κάνω αυτό ρε φίλε; Σε ότι μου λένε να λέω Ναι;»

Σε αυτό θα σου απαντήσω «Τί έχεις να χάσεις ακριβώς;» Σε κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται. Αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμα, έχει να κάνει με το τί κάνεις με τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται στη ζωή. Έχει να κάνει με το κατά πόσο ζεις πραγματικά ή απλά επιβιώνεις κάθε μέρα της ζωής σου. Κατά πόσο γεμίζεις εμπειρίες, πόσο μαθαίνεις και πόσο εξελίσσεσαι.

Διώξε την αμφιβολία από τη ζωή σου

Γίνεσαι καλύτερος στη ζωή σου ή απλά έχεις βαλτώσει; Έχει να κάνει επίσης με το κατά πόσο μπορείς να προσφέρεις μετά όλη αυτή την γνώση σε άλλους ανθρώπους και πως θα τους βοηθήσεις να εξελιχθούν κι εκείνοι.

Και πως γίνεται αυτό;

Είναι απλό. Κάπου γύρω σου υπάρχει μία ευκαιρία που σε περιμένει να την αρπάξεις. Είμαι σίγουρος ότι βρίσκεται αρκετό καιρό εκεί, στην άκρη του ματιού και του μυαλού σου και απλά κάνεις πως δεν την βλέπεις. Τώρα που την φέραμε στο συνειδητό σου, βούτηξε την! Όρμησε και άρπαξέ την. Τόσο καιρό το φοβάσαι, οπότε χωρίς να το σκεφτείς καθόλου, κάντο.

Για να αλλάξεις τη ζωή σου και να αξιοποιείς τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται, δες εδώ

Αυτή την στιγμή που γράφω το άρθρο, πετάω. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Επιστρέφω από μία φανταστική εμπειρία. Από ένα σεμινάριο αυτογνωσίας που στην ολοκλήρωση του απαιτούσε από εμένα να σπάσω με την παλάμη μου (και όχι την γροθιά μου) μία σανίδα δέκα πόντων. Σκέφτομαι τί θα είχε γίνει αν είχα διστάσει. Αν είχα φοβηθεί ή αν είχα αμφιβολία. Όμως το έκανα. Δυσκολεύτηκα; Ναι. Όχι από την σανίδα όμως αλλά από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που είχα εκεί. Θα το ξαναέκανα; Εννοείται πως ναι.

Θες να μάθεις πως μπορείς να κάνεις κάτι παρόμοιο; Δεν χρειάζεται να σπάσεις σανίδες. Μπορείς απλά να σηκώσεις το τηλέφωνο και να κανονίσεις εκείνο το ραντεβού που αναβάλεις τόσο καιρό. Να στείλεις εκείνο το βιογραφικό που τόσο φοβάσαι ή να κάνεις εκείνο το ταξίδι επιτέλους. Πραγματικά, αν μπορείς, σταμάτα να διαβάζεις το άρθρο και κάνε κάτι που αναβάλεις εδώ και μέρες, μήνες ή χρόνια και ξαναέλα.

Πως σου φαίνεται; Ρώτα τον εαυτό σου, τί μπορείς να μάθεις από αυτό;

Η αμφιβολία είναι απλά μία κατάσταση του νου. Δεν είναι πραγματική, δεν υφίσταται. Είναι μόνο μία σκέψη που της επιτρέπεις να σε επηρεάζει με μη παραγωγικό τρόπο. Όσο την συντηρείς, τόσο της επιτρέπεις να σε φρενάρει από τα όνειρα και τις επιθυμίες σου.

Και μην ακούσω να λες «Πάει πέρασε. Αυτό που ήθελα δεν μπορώ να το κάνω πλέον σε αυτή την ηλικία», γιατί αυτό είναι άλλη μία αμφιβολία. Άλλη μία περιοριστική πεποίθηση που σε φρενάρει.

Σκέψου το λίγο… Μία εβδομάδα όπου θα πραγματοποιείς μόνο τις επιθυμίες σου και τα όνειρα σου. Που θα κάνεις βουτιά σε κάθε τί που παρουσιάζεται μπροστά σου…

Θα το αφήσεις να μείνει μόνο στη φαντασία σου ή θα το κάνεις;

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!