Επίδοξος επιχειρηματίας; Πρόσεξε τα παρακάτω - Purpose Συμβουλευτική

Επίδοξος επιχειρηματίας; Πρόσεξε τα παρακάτω

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Ίσως είσαι επίδοξος επιχειρηματίας και ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις κάτι δικό σου.

Ίσως έχεις ήδη ανοίξει την επιχείρηση σου και δυσκολεύεσαι να λειτουργήσεις. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να διαβάσεις τα παρακάτω για να πάρεις μία μικρή ιδέα για το τι πρέπει να κάνεις.

Από το «Έχω μία ιδέα» μέχρι το «Υλοποιώ μία ιδέα» υπάρχει μεγάλη απόσταση. Οι περισσότερες επιχειρηματικές ιδέες μένουν για πάντα στα χαρτιά γιατί δεν υπάρχει η θέληση και η όρεξη για όσα πραγματικά χρειάζονται να γίνουν. Απαιτούνται τεράστια ποσά ενέργειας που πρέπει να επενδύσεις και αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη.

Από την άλλη, αν και εφόσον το έχεις πάρει απόφαση και σκοπεύεις να το κάνεις, τότε χρειάζεσαι κάποια πράγματα που θα σου κάνουν την ζωή ευκολότερη και θα εξασφαλίσουν την επιβίωση σου.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός είναι απαραίτητος για αυτό που σκοπεύεις να κάνεις. Ως επίδοξος επιχειρηματίας πρέπει να ξέρεις συγκεκριμένα, το ποσό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ιδέα σου και τα λειτουργικά έξοδα για το πρώτο εξάμηνο τουλάχιστον.

Από εκεί και έπειτα, καλό είναι να υπολογίσεις και ένα «μαξιλαράκι» που θα το αξιοποιήσεις όταν ο προϋπολογισμός σου πέσει έξω. Πίστεψε με, το πιθανότερο είναι να πέσει έξω, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να προβλέψεις όλες τις παραμέτρους. Υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες που θα το φροντίσουν αυτό.

Πλάνο

Πέρα από το πλάνο υλοποίησης, θες και πλάνο για τον πρώτο χρόνο. Ποτέ κανείς δεν έτρεξε την ιδέα του βλέποντας και κάνοντας. Χρειάζεσαι πλάνο και μάλιστα θα πρέπει να είσαι αυστηρός με αυτό και φυσικά με τον εαυτό σου.

Συναντάω κόσμο με όρεξη που όμως αποτυγχάνει γιατί απλά τρέχει την κάθε μέρα χωρίς να έχει ξεκάθαρο στόχο.

Τι θες να πετύχεις; Σε πόσο χρόνο θες να το πετύχεις; Υπολόγισε τι έσοδα θες. Βάλε το όριο σου και φρόντισε να το κυνηγήσεις. Λειτούργησε αποφασιστικά και γίνε ανελέητος με αυτό. Τα έσοδα σου είναι αυτά που θα σε κρατήσουν στην επιφάνεια. Αν δεν ξέρεις τι θες να βγάζεις μέσα στον μήνα, τότε δεν θα τα βγάλεις.Επίδοξος επιχειρηματίας; Πρόσεξε τα παρακάτω

Συναντήσεις

Ταυτόχρονα με το πλάνο, και ανάλογα με το πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρηση σου, θα πρέπει να κάνεις εβδομαδιαίες συναντήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι παραγωγικές. Δεν χρειάζεται να διαρκούν όλη την ημέρα.

Με μία ώρα συνάντηση και εφόσον μείνετε στο θέμα, θα είστε εντάξει. Μην πέσεις στην παγίδα του να κάνεις συνάντηση απλά και μόνο για να την κάνεις. Φρόντισε να έχεις τι να πεις και κάνε το σύντομα και περιεκτικά.

Κάνε το μπαμ

Δεν έχει σημασία τι επιχείρηση ανοίγεις. Δεν έχει σημασία αν είναι μαγαζί, γραφείο, περίπτερο ή κιόσκι. Πριν καν ανοίξεις, κάνε πάταγο. Διαφήμισε το παντού.

Υπάρχουν τόσα μέσα πλέον που μπορείς να κάνεις γνωστή την επιχείρηση σου στην άλλη άκρη του κόσμου. Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Pinterest, Youtube. Έχεις προϊόντα; Βάλε τα στο Etsy. Ακόμα και το Tinder δέχεται διαφημίσεις, οπότε αν το προϊόν σου είναι κατάλληλο, μπορείς να το βάλεις κι εκεί. Βγες ακόμα και με την ντουντούκα αν χρειαστεί και κάνε θόρυβο!

Σε κάθε περίπτωση, μην φοβηθείς να εκτεθείς. Οι αγοραστές θέλουν να μάθουν ποιος είσαι και τι πουλάς. Θέλουν να μάθουν την ιστορία σου, από πού έρχεσαι και που θες να πας. Ποιος είναι ο σκοπός σου και ποιο το όραμα σου. Φρόντισε να τους τα δώσεις όλα αυτά και να είσαι σίγουρος ότι θα τους κερδίσεις.

Θες κάποια βοήθεια για να κάνεις το «μπαμ»; Δες εδώ

Ανταγωνισμός

Δεν θα πρέπει να σε νοιάζει ο ανταγωνισμός. Ο κάθε ένας κάνει ότι μπορεί, με όποιον τρόπο μπορεί. Δεν έχει σημασία πως κάνουν την δουλειά οι άλλοι. Σημασία έχει πόσο καλύτερα μπορείς να την κάνεις εσύ.

Μπορείς πάντα να δεις πως λειτουργούν οι εταιρίες του χώρου και να πάρεις ιδέες που είναι καλές και αποδοτικές αλλά αυτό που θα σε διαχωρίσει είναι η ποιότητα σου και εκείνο το στοιχείο που σε κάνει μοναδικό.

Βρες τι το ξεχωριστό έχεις και ανάδειξε το ως επίδοξος επιχειρηματίας. Ξανά και ξανά. Επέμεινε σε αυτό που ξέρεις να κάνεις καλά και πειραματίσου με το πώς μπορείς να το κάνεις ιδιαίτερο, καλύτερο και ξεχωριστό.

Πίεσε και δεν θα το μετανιώσεις.

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!