Γιατί οι άνθρωποι ιδρύουν νέες επιχειρήσεις; - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί οι άνθρωποι ιδρύουν νέες επιχειρήσεις;

By Βασίλης Φωτεινός | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Λίγα πράγματα στη σημερινή εποχή είναι τόσο σημαντικά ή θεωρούνται δεδομένα, όσο οι επιχειρήσεις. Παρ’ ότι καθημερινά απολαμβάνουμε τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις, σπανίως μπαίνουμε στον κόπο να αναρωτηθούμε πώς αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παράγονται και γιατί κάποιοι ιδρύουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Πολύ συχνά σκεπτόμαστε τις επιχειρήσεις μόνο όταν αποτυγχάνουν να μας εξυπηρετήσουν, π.χ. όταν αναμένουμε δύο ώρες στα εφημερεύοντα για να μας εξετάσει ο γιατρός, όταν χαλάει ο υπολογιστής μας, όταν περιμένουμε σε μια ατελείωτη ουρά στην τράπεζα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει τόση γραφειοκρατία στα νοσοκομεία, γιατί οι εταιρείες πληροφορικής δεν επιμένουν σε υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας, γιατί δεν προσθέτουν ένα ακόμα ταμείο στην τράπεζα κ.ο.κ.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις είναι άυλες. Βλέπουμε μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, όπως σε ορισμένες περιπτώσεις, και τους εργαζομένους σε αυτές.

Ωστόσο, ο λόγος που μια επιχείρηση ωθείται να προσφέρει συγκεκριμένα αγαθά και ο τρόπος που ελέγχει και επηρεάζει τα μέλη της, ώστε να τα παρέχει αυτά, δεν είναι εμφανής στους περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται έξω από την επιχείρηση.

Γιατί ιδρύουν επιχειρήσεις;

Η ουσία μιας επιχείρησης είναι ο συνδυασμός ανθρώπων και άλλων πόρων για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό κάνει μια επιχείρηση. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για να συντονίσουν τις ενέργειες τους, προκειμένου να επιτύχουν κάτι το οποίο επιθυμούν ή εκτιμούν, να επιτύχουν δηλαδή τους σκοπούς τους. Γιατί οι άνθρωποι ιδρύουν νέες επιχειρήσεις;

Π.χ. άνθρωποι που εκτιμούν την ασφάλεια συγκροτούν το αστυνομικό σώμα, άνθρωποι που εκτιμούν τη ψυχαγωγία δημιουργούν ένα θέατρο κ.ο.κ. Μια επιχείρηση είναι η απάντηση, αλλά και ο τρόπος ικανοποίησης μιας ανθρώπινης ανάγκης. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προέκυψαν από την ανάγκη των ανθρώπων να μιλούν με φορητά τηλέφωνα, ένα οινοποιείο δημιουργείται από την ανάγκη του ανθρώπου να γευθεί το κρασί.

Ποιος, όμως, δημιουργεί τις επιχειρήσεις που ξεφυτρώνουν για να ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες; Μερικές φορές ένα μεμονωμένο άτομο ή μια ομάδα ατόμων πιστεύουν ότι κατέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις και σκαρώνουν μια επιχείρηση.

Άνθρωποι που θεωρούν ότι μαγειρεύουν καλά μπορούν να ανοίξουν ένα εστιατόριο, άλλοι που θεωρούν τους εαυτούς τους ειδικούς στην πληροφορική μπορεί να δοκιμάσουν την τύχη τους στην ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών. Άλλες φορές, μερικοί άνθρωποι συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανταποκριθούν σε μια αναδυόμενη ανάγκη,

π.χ. διάφοροι πλούσιοι άνθρωποι συνεπενδύουν για την κατασκευή ενός κέντρου αναψυχής. Άνθρωποι με παρόμοιες πεποιθήσεις ιδρύουν συλλόγους κ.λπ.

Γενικά, επιχειρηματικότητα καλείται η διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ευκαιρίες να ικανοποιήσουν ανάγκες και εν συνεχεία, συνενώνονται και αξιοποιούν πόρους για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

Αν θεωρείς ότι και εσύ είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να βρεις το δρόμο σου, ώστε οι επιδιώξεις σου να γίνουν πράξη.

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!