Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι δικό σου; 6 Μύθοι που δεν ισχύουν - Purpose Συμβουλευτική

Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι δικό σου; 6 Μύθοι που δεν ισχύουν

By Γιώργος Παλαιός | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι δικό σου και ακούς ιστορίες για entrepreneurs και το πόσο ωραία είναι αυτή η ζωή.

Και μπορεί να είναι ωραία. Αλλά δεν είναι πάντα μια εύκολη ζωή. Στην πραγματικότητα μάλιστα υπάρχουν μια σειρά από μύθοι γύρω από το αντικείμενο που όταν σκέφτεσαι να κάνεις κάτι δικό σου σού δίνουν τη λάθος εικόνα.

Προτού λοιπόν πέσεις με τα μούτρα και δώσεις τα πάντα σου για να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου, είναι καλή ιδέα να ξέρεις τι καταστάσεις θα ζήσεις. Σίγουρα είναι ένα πολύ ωραίο ταξίδι, αλλά μην περιμένεις να είναι ομαλά και ρόδινα.

Αυτοί οι μύθοι είναι πολύ διαδεδομένοι, αλλά δεν ισχύουν και είναι ώρα να βάλουμε τα πράγματα σε σειρά:

#1 Τα χρήματα θα έρθουν αν κάνεις αυτό που αγαπάς

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που περιτριγυρίζει όσους σκέφτονται να κάνουν κάτι δικό τους είναι ότι τα χρήματα έρχονται όταν κάνεις αυτό που αγαπάς.

Το γεγονός ότι αγαπάς την επιχείρησή σου και το αντικείμενό της είναι όντως πολύ σημαντικό. Όμως δεν σημαίνει και κάτι από μόνο του.

Κι αν απλά δίνεις έμφαση μόνο στο να κάνεις αυτό που σου αρέσει και δεν δίνεις προσοχή στα υπόλοιπα σημεία της επιχείρησης, τότε σταδιακά θα αρχίσει να καταρρέει. Οπότε βεβαιώσου πρώτα ότι αυτό που σου αρέσει να κάνεις είναι και κάτι στο οποίο οι άλλοι βρίσκουν κάποια χρησιμότητα και άρα θα θέλουν να το πληρώσουν.

Αν κανείς δεν θέλει αυτό που σου αρέσει να κάνεις, τότε δεν έχει σημασία πόσο πολύ σου αρέσει και πόσο εργατικός είσαι.

#2 Θα έχεις απόλυτη ελευθερία

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος όταν σκέφτεσαι να κάνεις κάτι δικό σου, και κατά την άποψή μου ο πιο δελεαστικός.

Πως θα ένιωθες αν ήσουν το αφεντικό του εαυτού σου; Τέλεια, ε; Η αλήθεια είναι όμως ότι η επιχείρηση θα καταλάβει ολόκληρη τη ζωή σου. Δεν θα υπάρχουν ωράρια, αλλά από την ανάποδη: Θα εργάζεσαι περισσότερες ώρες από ποτέ και κυρίως θα είσαι πάντα με τη σκέψη σου στο τι θα γίνει.

Βέβαια, όταν το πράγμα μπει σε μια σειρά, θα μπορείς να έχεις κάποια ευελιξία. Αλλά τον πρώτο καιρό, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για πολύ δουλειά και να κατανοήσεις ότι δεν θα μπορείς να κάνεις πάντα ότι θέλεις. Γιατί οι άνθρωποι ιδρύουν νέες επιχειρήσεις; Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι δικό σου; 6 Μύθοι που δεν ισχύουν

#3 Αν κάνεις κάτι δικό σου θα είσαι μόνος σου

Συχνά βλέπουμε επιτυχημένους entrepreneur και επιχειρηματίες ως ανθρώπους που ξεχωρίζουν από μόνοι τους.

Κάνουν εκπληκτικά πράγματα και τρέχουν την επιχείρηση με μεγάλη φυσικότητα. Η αλήθεια είναι όμως ότι έχουν ανθρώπους γύρω τους που τους βοηθούν. Έχουν ακόμα και μέντορες που τους κατευθύνουν. Χρειάζεσαι λοιπόν ένα καλό δίκτυο και υποστήριξη αν θέλεις να ξεχωρίσεις έχοντας κάτι δικό σου.

#4 Το μόνο που χρειάζεσαι για την επιτυχία είναι μια καλή ιδέα

Ένας ακόμη από τους μύθους που υπάρχουν γύρω από την επιτυχία των startups είναι πως μια καλή ιδέα αρκεί από μόνη της. Με μια καλή και πρωτότυπη ιδέα, σου λένε, θα έχεις μεγάλη επιτυχία.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Χρειάζεται συντονισμένη και συγκροτημένη προσπάθεια αν θες η startup σου να έχει διάρκεια. Πρέπει να κάνεις την ιδέα σου προϊόν και να έχεις μια στρατηγική για ανάπτυξη. Χωρίς business plan, και έναν τρόπο να διαδοθεί η εταιρία και όσα προσφέρει, η ιδέα σου θα παραμείνει ιδέα.

#5 Θα πρέπει να έχεις εμπειρία πρώτα

Πολλοί νομίζουν ότι χρειάζεται να έχεις εμπειρία σε κάποιο κομμάτι προτού μπορέσεις να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν αληθεύει. Αν έχεις πάθος και πλάνο (σημαντικά και τα δύο), μπορείς να μαθαίνεις καθώς προχωράς.

Δεν χρειάζεται να είσαι «εξπέρ» στις startup, όπως δεν χρειάζεται να είσαι «εξπρές» και στις επιχειρήσεις. Με την σωστή προσέγγιση, μπορείς να τα πας καλά, ακόμα κι αν υπολείπεσαι σε εμπειρία.

#6 Θα χρειάζεσαι επενδυτές

Ίσως πιστεύεις ότι χρειάζεσαι επενδυτές για να έχεις επιτυχία. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Μπορείς να έχεις επιτυχία με τα δικά σου χρήματα και χρόνο, αν είσαι αποφασισμένος. Επιπλέον, αν βάλεις κι άλλους επενδυτές στο παιχνίδι, τότε κινδυνεύεις να χάσεις τον έλεγχο. Ξεκίνα με αργά και σταθερά βήματα και δες πως μπορείς να προχωρήσεις χωρίς αυτούς.

Αυτή ήταν λοιπόν μια τίμια και ειλικρινής ματιά σε όσα πρέπει να γνωρίζεις προτού κάνεις κάτι δικό σου. Ανεξαρτήτως του τι λέει ο κόσμος, ή τι διαβάζεις στα social media (υπάρχουν πολλοί «μέντορες» που υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια), να ξέρεις ότι την τελική απόφαση πρέπει να την πάρεις ο ίδιος και θα χρειαστεί πρώτα να το σκεφτείς σωστά.

Πως το σκέφτεσαι λοιπόν; Να ξέρεις ότι είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!