Επιλέγοντας σωστά Εργασία - Purpose Συμβουλευτική

Επιλέγοντας σωστά Εργασία

By Μαρία Σκαμπαρδώνη | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξω σωστά μια εργασία;

Στην Ελλάδα της κρίσης, όλοι αισθανθήκαμε την ανάγκη να μειώσουμε τις απαιτήσεις και να συμβιβαστούμε με δουλειές που δε μας ταίριαζαν ή απλά δεν αγαπούσαμε.

Η ανεργία ως μείζον πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα και επιφέρει πολλές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που πλήττονται από αυτή.

Όμως, παρά την ύπαρξη αυτής της άσχημης κατάστασης, και πάλι χρειάζονται τα σωστά κριτήρια ώστε να επιλέξουμε μία εργασία. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές επειδή είπαμε όχι σε μία εργασία αν κρίναμε πως ήταν κάτι που δε μας άξιζε ή απλώς κάτι στο οποίο γνωρίζαμε πως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Πώς επιλέγω σωστά μία εργασία; Ποιες είναι αυτές οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνω υπόψη μου;

Είναι μία εργασία που με αμείβει αξιοπρεπώς;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Αυτή του να αφιερώνουμε ώρες, να καταβάλλουμε τεράστιο κόπο και τελικά, να λαμβάνουμε μία πενιχρή και αναξιοπρεπή αμοιβή.

Όσο μεγάλη και αν είναι η ανάγκη που μπορεί να έχουμε, αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί στην απόφαση να αναλάβουμε μία εργασία η οποία δε θα μας αμείψει ούτε με αξιοπρεπή τρόπο. Το να πούμε «όχι» σε μία τέτοια δουλειά, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας στεναχωρεί.

Είναι μία εργασία που μου προσφέρει υγιές περιβάλλον συνεργασίας;

Οι περισσότερες ψυχολογικές διαταραχές πολλών ανθρώπων, οφείλονται στο ανθυγιεινό κλίμα στο οποίο εργάζονται. Η Ψυχολογία έχει ονομάσει mobbing το φαινόμενο εκείνο στο οποίο εργαζόμενοι βιώνουν ψυχολογικό εκφοβισμό, κατάχρηση εξουσίας και υποβιβασμό των βασικών τους δικαιωμάτων.

Για τις γυναίκες, υφίσταται σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό, η σεξουαλική παρενόχληση η οποία παραβιάζει την ατομικότητα και τη διαχείριση του σώματός μας. Αν μία εργασία δε μου εξασφαλίζει αρμονική συμβίωση με άλλα πρόσωπα η οποία να προάγει την εσωτερική μου γαλήνη, δεν έχω λόγο να τη δεχτώ.

Για κάθε περίπτωση, υπάρχει το Εργατικό δίκαιο και δικηγόροι εξειδικευμένοι σε αυτή τη θεματολογία, στους οποίους μπορώ να απευθυνθώ για οποιοδήποτε προβληματισμό μπορεί να έχω.Επιλέγοντας σωστά Εργασία

Είναι μία εργασία που με βολεύει;

Πριν αναλάβουμε ή πούμε «ναι» σε μία εργασία, πρέπει να σκεφτώ:

Είναι μία εργασία η οποία με βολεύει χρονικά, είναι μία εργασία την οποία μπορώ να βγάλω σωστά εις πέρας; Αν είμαι φοιτήτρια για παράδειγμα, έρχομαι το μεσημέρι και μετά έχω το βράδυ άλλες δραστηριότητες, τότε πώς  μπορώ να την αναλάβω;

Αν θέλω λοιπόν, να τη δεχτώ πρέπει να δω αν μπορώ ν αφήσω κάτι άλλο ή αν μπορώ να τα συμβιβάσω. Δύο καρπούζια σε μία μασχάλη, όπως λέει ο σοφός μας λαός, δε χωράνε..

Θες να είσαι πλήρως προετοιμασμένος για την εύρεση εργασίας; Δες εδώ

Είναι μία δουλειά για την οποία έχω τις κατάλληλες ικανότητες;

Αν δεν έχω σχέση με την Ιατρική, τότε πώς μπορώ να αναλάβω μία εργασία που έχει σχέση με αυτή; Πρέπει πάντοτε να βλέπουμε τις ικανότητές μας και να κρίνουμε ποιες εργασίες είναι οι καταλληλότερες για εμάς. Οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές ικανότητες, δεν είμαστε όλοι για όλα και αυτό είναι μία μαγεία!

Είναι μία εργασία η οποία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ηθικές μου αρχές;

Πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι, διότι είναι η άρνησή μας να μη θυσιάσουμε κάποια βασικά μας πιστεύω προκειμένου να βρούμε εργασία. Μπορεί μία εργασία να είναι ενάντια σε κάποιο βασικό μας πιστεύω, αλλά οικονομικά να μας συμφέρει. Είναι ξεκάθαρα δική μας επιλογή τι είναι αυτό που θα επιλέξουμε να πράξουμε.

Είναι μία εργασία που αγαπάω;

Ακόμα και αν μιλάμε για βιοπορισμό, ακόμα και τότε να κάνεις κάτι που αγαπάς. Ή να προσπαθείς να βρεις τα καλά που σου προσφέρει μία εργασία ώστε να την αγαπήσεις.

Είναι μία δουλειά που μου προσφέρει δυνατότητα εξέλιξης;

Το βασικό ζητούμενο σε οτιδήποτε κάνουμε είναι όχι μόνο να προσφέρει κάτι σήμερα, αλλά να μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπέρα.

Ο αγώνας για αναζήτηση εργασίας είναι μία αρένα στην οποία πάντοτε προσπαθείς για το καλύτερο, αλλά παράλληλα, περιμένεις και το χειρότερο. Υπομονή και όλα έρχονται!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!