Επίτευξη στόχων: 5 Λάθη που σαμποτάρουν τις προσπάθειες σου για αλλαγές - Purpose Συμβουλευτική

Επίτευξη στόχων: 5 Λάθη που σαμποτάρουν τις προσπάθειες σου για αλλαγές

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Όταν μιλάμε για στόχους και επιθυμίες, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Πρέπει να αναλάβουμε δράση και να ξεκινήσουμε τις πράξεις, αλλιώς οι στόχοι και οι επιθυμίες μας δε θα είναι τίποτα άλλο, παρά ευχές που θα θέλαμε να γίνουν πραγματικότητα.

Βέβαια, οι πράξεις είναι το δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκινάνε και τα παρατάνε στην πορεία. Αυτό πολύ συχνά συμβαίνει, γιατί πολλοί από αυτούς κάνουν λάθη, που σαμποτάρουν και υπονομεύουν τις προσπάθειες τους. Λάθη που τους απομακρύνουν από τους στόχους τους, μειώνουν την παραγωγικότητα τους και ως αποτέλεσμα τους αποθαρρύνουν από το να συνεχίσουν.

Αν λοιπόν έχεις ξεκινήσει κι εσύ την προσπάθεια σου και βλέπεις πως δυσκολεύεσαι να αποδόσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να κάνεις κάτι από τα παρακάτω.

#1 Εναλλάσσεσαι συνεχώς μεταξύ διαφορετικών στόχων και εργασιών

Για πολύ κόσμο, η αναβλητικότητα είναι ο μεγαλύτερος ληστής του χρόνου. Ωστόσο, η έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής, καθώς και η τάση να προσπαθείς να πετύχεις πολλά πράγματα μαζί, έχει συχνά παρόμοια αποτελέσματα.

Αν εναλλάσσεσαι συνεχώς μεταξύ πολλών και διαφορετικών στόχων και εργασιών, αυτό σημαίνει πως δε δίνεις την απαραίτητη αφοσίωση και προσοχή στον κάθε ένα ξεχωριστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η προσπάθεια σου να έχει μέτρια, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελέσματα, αλλά και να φαίνεται το όλο εγχείρημα περισσότερο δύσκολο απ’ όσο πραγματικά είναι.

Γι’ αυτό, η καλύτερη τακτική είναι να αποφύγεις το multitasking και να δίνεις προσοχή και σημασία σε ένα πράγμα τη φορά, ώστε να είσαι σίγουρος πως η απόδοση σου και τα αποτελέσματα σου, είναι τα καλύτερα δυνατά.

#2 Θέτεις λάθος προτεραιότητες

Πώς θα ένιωθες αν αντιλαμβανόσουν πως όλος ο χρόνος και η ενέργεια που σπατάλησες, πήγαν χαμένα καθώς ξοδεύτηκαν σε λάθος εργασίες και ασχολίες; Κάπου που δεν έχει σχέση με τις επιθυμίες σου και τους στόχους που έχεις θέσει;

Ζούμε σε έναν κόσμο που βρίθει από πληροφορίες και περισπάσεις και αγωνιζόμαστε συνεχώς για να κρατήσουμε την προσοχή μας εστιασμένη σε ένα σημείο. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να κατατάξεις αυτά που έχεις να κάνεις, αλλά και οτιδήποτε προκύπτει στην πορεία σε μια ιεραρχία.

Ο σκοπός είναι να μην αποσπάσαι με οτιδήποτε προκύπτει στην πορεία επειδή απλά μοιάζει επείγον, αλλά να μπορείς να το αγνοήσεις ώστε να εστιάσεις σε αυτά που έχουν πραγματικά αξία και είναι σημαντικά.

Θες να μάθεις να θέτεις προτεραιότητες; Δες εδώ

#3 Δε δημιουργείς νέες συνήθειες

Οποιοσδήποτε πέτυχε κάτι, δεν το έκανε μέσα σε ένα βράδυ. Η επίτευξη ενός στόχου λοιπόν, ειδικά αν είναι μεγαλεπήβολος, δεν είναι προϊόν ενός γεγονότος, κάτι δηλαδή που συμβαίνει ξαφνικά, αλλά προϊόν μιας διαδικασίας. Και για να γίνει αποτελεσματικά αυτή η διαδικασία χρειάζεται να αναπτύξει κανείς τους κατάλληλους αυτοματισμούς και συνήθειες.

Αν προσπαθείς να πετύχεις κάτι χωρίς να αντιμετωπίσεις τις παλιές κακές συνήθειες και να τις αντικαταστήσεις με νέες, τότε καταδικάζεις τον εαυτό σου στην αποτυχία. Όση διάθεση και όρεξη και αν έχεις στην αρχή, κάποια στιγμή αυτά θα στερέψουν.  Και αν δεν έχεις αυτοματοποιήσει κάποια πράγματα, όταν στερέψουν, τότε θα σταματήσεις και την προσπάθεια.

#4 Κακή διατροφή

Καμιά φορά είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τις επιπτώσεις της διατροφής στην καθημερινή ζωή, αν δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτή. Οι άνθρωποί είμαστε ένα είδος βιολογικής μηχανής και οι διατροφικές μας συνήθειες μάς επηρεάζουν έμμεσα, πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Δεν είναι μόνο τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από μια κακή διατροφή, καθώς αυτό είναι μια σχετικά μακροχρόνια επίπτωση, αλλά και εμπόδια που αφορούν την παραγωγικότητα.

Το τί αλλά και το πόσο τρως, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τα επίπεδα ενέργειας που έχεις μέσα στη μέρα, αλλά και τη διάθεση σου. Αν λοιπόν κάθε φορά πηγαίνεις στο γραφείο χωρίς να δώσεις στον εαυτό σου τα κατάλληλα καύσιμα για να μπορέσει να λειτουργήσει και να αποδώσει σωστά, πως περιμένεις να τα δώσει όλα και να είναι αποτελεσματικός;

#5 Επικρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου

Σχεδόν πάντα, ο εαυτός μας είναι ο χειρότερος κριτής μας. Και ενώ είναι καλό να μην επαναπαυόμαστε και να αποφεύγουμε την υπεραισιοδοξία και το ναρκισσισμό,  η υπερβολική αρνητική κριτική και η συνεχής εστίαση σε λάθη και σφάλματα, μπορεί να φέρει την καταστροφή.

Η συνεχής αυτοκριτική είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, επηρεάζοντας έτσι και την απόδοση σου. Επίτευξη στόχων: 5 Λάθη που σαμποτάρουν τις προσπάθειες σου για αλλαγές

Με αυτό τον τρόπο μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο, που το άγχος και το στρες καταλήγουν σε λάθη, τα οποία καταλήγουν σε αυτοκριτική και αυτό συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που θα αποθαρρυνθείς και θα σταματήσεις την προσπάθεια σου.

Η συναισθηματική μας κατάσταση είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να αποδώσουμε τα μέγιστα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μάθεις να επαινείς τον εαυτό σου σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε πρόοδο που κάνεις, όσο μικρή και αν είναι.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!