Εσύ έχεις την Ευθύνη της Ζωής σου, κανένας άλλος - Purpose Συμβουλευτική

Εσύ έχεις την Ευθύνη της Ζωής σου, κανένας άλλος

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Είναι Σάββατο πρωί και είσαι στο σπίτι σου, στο κρεβάτι κάτω από τα σκεπάσματα.

Κανείς δεν θα σου πει ότι πρέπει να σηκωθείς. Δεν χρειάζεσαι την άδεια των γονιών σου για να χουχουλιάσεις μέχρι το μεσημέρι, ούτε κάποιον να σου θυμίσει ότι έχεις τόσα πράγματα να κάνεις και πρέπει να σηκωθείς. Βλέπεις, η ζωή είναι δική σου και είτε αποφασίσεις να μείνεις κάτω από τα σκεπάσματα, είτε αποφασίσεις να τα πετάξεις και να ξεκινήσεις τη μέρα σου δυνατά, είναι δική σου ευθύνη και επιλογή.

Όταν συνειδητοποιήσεις ότι δεν χρειάζεται πια να ζητάς την άδεια κανενός για να ζήσεις και ότι οι επιλογές που κάνεις είναι δικές σου, τότε γίνεσαι απολύτως ελεύθερος.

Ελεύθερος να μείνεις στο κρεβάτι όλη μέρα. Ελεύθερος να σηκωθείς και να ακολουθήσεις τα όνειρά σου. Ελεύθερος να κάνεις λάθη, να μάθεις από τις αποτυχίες, να αποδεχτείς τις συνέπειες των επιλογών σου και να ζήσεις έτσι τη δική σου ζωή αποκλειστικά.

Μην κατηγορείς τους άλλους

Το να πάρεις την ευθύνη της ζωή σου σημαίνει να σταματήσεις να κατηγορείς τους άλλους. Γιατί είναι εύκολο να πέσεις σε αυτή την παγίδα: φταίνε οι συνάδελφοι που δεν σε συμπαθούν, φταίει η κίνηση που άργησες, φταίει ο σύντροφός σου που έχει αρνητική διάθεση.

Έχει έρθει όμως η ώρα να αποδεχτείς την ευθύνη των πράξεών σου. Μήπως πρέπει κι εσύ να γίνεις πιο φιλικός στη δουλειά; Μήπως πρέπει να ξεκινάς νωρίτερα για τα ραντεβού σου; Μήπως πρέπει να είσαι πιο προσηνής με τον σύντροφό σου;

Με το να ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους, ουσιαστικά παραδίδουμε και τον έλεγχο της ζωής μας σε αυτούς. Το μόνο που κάνουμε όταν κατηγορούμε τους άλλους είναι να γινόμαστε αδύναμοι και θύματα των καταστάσεων. Εσύ έχεις την Ευθύνη της Ζωής σου, κανένας άλλος

Σώσε τον εαυτό σου από την παγίδα της θυματοποίησης. Δεν υπάρχει περίπτωση να σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Προτιμάς να είσαι το άτομο που είναι δεμένο στις ράγες του τραίνου και περιμένει τον ήρωα να έρθει να τον σώσει ή το άτομο που βγάζει το σουγιά του, κόβει τα σκοινιά που το κρατούν και συνεχίζει ασταμάτητο;

Ωστόσο, είναι χρήσιμο να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν και πράγματα εκτός του προσωπικού ελέγχου μας, όπως μια χιονοθύελλα, μια πορεία στον δρόμο κλπ. Οπότε δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα. Όμως έχεις δύναμη και έλεγχο στο πως αντιδράς σε αυτές τις καταστάσεις.

Όπως λέει το γνωστό γνωμικό, η ζωή είναι 10% αυτό που συμβαίνει και 90% ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτό. Την επόμενη φορά λοιπόν που ξεκινήσεις να κατηγορείς τους άλλους για όσα σου συνέβησαν, σταμάτα και σκέψου. Αποδέξου την ευθύνη σου και δράσε αντίστοιχα.

Για να πάρεις την τύχη σου στα χέρια σου, δες εδώ

Φτιάξε αυτοπεποίθηση

Όταν γίνεις υπεύθυνος για τη ζωή σου και τις επιλογές σου, θα αποκτήσεις σταδιακά αυτοπεποίθηση. Γιατί όλο αυτό σε βγάζει από τη ζώνη άνεσής σου.

Δεν είσαι πια το θύμα, που η μοίρα πέταξε σε μια γωνία. Ισχύει κι εδώ αυτό που είχε πει ο Steve Jobs: «Μην ζεις το όνειρο κάποιου άλλου, ζήσε το δικό σου». Όταν έχεις πάρει την ευθύνη της ζωής σου, μπορείς να χαράξεις τη δική σου πορεία. Το να κρατάς τη μοίρα σου στα χέρια σου είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα.

Σβήσε την αρνητική φωνή

Πρόσεξε την αρνητική φωνή μέσα σου. Όλοι την έχουμε: τη φωνή που μας λέει ότι πρέπει να φοβόμαστε. «Μην το κάνεις αυτό», μας λέει η φωνή, «είναι πολύ δύσκολο και θα αποτύχεις. Μην τολμήσεις αυτή την αλλαγή στην καριέρα σου. Μην προσπαθήσεις να υλοποιήσεις το όνειρό σου, δεν είσαι αρκετά καλός».

Είναι μια μικρή φωνή που μας οδηγεί κατευθείαν στην αρνητικότητα και την απάθεια. Θέλει να φοβόμαστε την αποτυχία και να παραλύουμε από φόβο. Γιατί δεν θέλει να μας αφήσει να πάρουμε τον έλεγχο. Μην ακούς αυτή τη φωνή λοιπόν . Όσο θα αποκτάς αυτοπεποίθηση, αυτές οι αρνητικές σκέψεις θα μειώνονται και η αρνητική αυτή φωνή θα αρχίσει να εξαφανίζεται.

Γίνε ο πρωταγωνιστής της ζωής σου

Όταν κατανοήσεις ότι είσαι ελεύθερος όταν παίρνεις την ευθύνη της ζωής σου, θα «ξεκλειδώσεις» από όλες τις δυσκολίες που σε αποτρέπουν τόσο καιρό να κάνεις τα πράγματα που ήθελες.

Έχεις έλεγχο. Εσύ είσαι ο καπετάνιος της ζωής σου και μπορείς να χαράξεις πορεία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Και εσύ είσαι που αποφασίζεις που θα ρίξεις άγκυρα και θα σταθείς.

Οπότε άσε τις ευθύνες των άλλων και επίλεξε να μην είσαι το θύμα. Αποδέξου ότι θα υπάρξουν και αποτυχίες. Όλοι κάνουμε λάθη. Αντιμετώπισε τις συνέπειες και προχώρα μπροστά.

Τόλμα να ονειρευτείς και να κάνεις τα όνειρα πραγματικότητα. Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου.

Και αν θες βοήθεια για να το καταφέρεις αυτό, επικοινώνησε μαζί μας.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!